2021. szeptember 29., 19:10

Gyógyír az orvoshiányra? A kormány elfogadta az új törvényt

Szlovákiában újradefiniálják a minimális egészségügyi ellátást biztosító hálózatot, amibe a háziorvosi és gyermekorvosi ellátás is tartozik.

orvosi rendelő Kürt
Jól felszerelt az új orvosi rendelő Kürtön

Könnyebbé válhat a praxis elindítása, vagyis a rendelők nyitása. Ez a megyék is támogatnák, amelyek a működési engedélyeket adják ki és a rendelési órákat is jóváhagyják. Az egészségügyi tárca azt várja, hogy afféle koordinátorává válnak az ambuláns egészségügyi ellátásnak.

Pénz is jut az új rendelők nyitására

A törvény lehetővé kívánja tenni, hogy az új rendelők nyitásához az orvoshiánnyal és alapellátás hiányával küszködő régiókban egyszeri 60 ezer eurós támogatáshoz lehessen jutni.

Ezt igényelhetnék a frissen végzett medikusok és már régebb óta praktizálók is, ahol frissen végzett orvos szeretne dolgozni, de még nem akar saját rendelőt nyitni.

A tárca azt feltételezi, hogy éppen ez a lehetőség fogja arra ösztönözni a frissen végzett orvosokat, hogy visszatérjenek szűkebb pátriájukba vagy olyan régiókba menjenek, ahol gyenge az ambuláns hálózat.

A további szakaszokban a már létező egészségügyi szolgáltatók támogatása és az általános orvoslás újradefiniálása kerül terítékre. Ez a háziorvosok és nővérek jogkörének bővítésével, és az adminisztratív terhek csökkentésével járna.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.