2024. május 16., 08:42
Frissítve: máj. 16. 13:20

Kicsoda a merénylő, aki Robert Fico életére tört?

Eddig három verseskötete jelent meg, érthetett a lírához, mégis ő volt az, aki közvetlen közelről lövéseket adott le szerdán a szlovák kormányfőre. A lévai származású 71 éves Juraj Cintula írót-költőt jó embernek ismerték. Szomszédai és fia is értetlenül állnak a történtek előtt.

fico hordágyon
Fotó: TASR

Rövidzárlatot kaphatott, nyilatkozta a JOJ TV-nek a házmester, akivel az elkövető egy házban lakott, mi több, szomszédok is voltak. Normális nyugdíjas életet éltek a feleségével, kézen fogva jártak, semmilyen konfliktus sem volt velük, mondta el a tévé stábjának. Sokkolta őket a hír.

Az Aktuality.sk-nak nyilatkozott az elkövető fia is, aki szintén sokkos állapotban volt. Megerősítette, hogy apjának legálisan tartott fegyvere volt.

Egyáltalán nem sejtem, mi volt apa szándéka, mit tervezett, miért történt ez”

– mondta. Arra a kérdésre, hogy gyűlölte-e a Smer-SD elnökét, úgy válaszolt, hogy nem őrá szavazott, de többet nem fűzött hozzá. Azt is tagadta, hogy az apja valaha nyíltan beszélt volna a politikus elleni támadásról. Apja, elmondása szerint, nem volt pszichiátriai beteg.

Juraj Cintula 1953-ban született.  2005-ben az egyik megalapítója volt a Szivárvány irodalmi klubnak (Literárny klub Dúha), ami három évvel később polgári társulássá alakult. 2016-ig ennek az elnöke volt. 2015-ben a Szlovák Írók Egyesületének (Spol slovenských spisovateľov) a tagja lett. Eddig három verseskötete és két regénye jelent meg.

Irodalmi munkássága mellett Juraj az erőszak ellen is harcolt. 2016-ban megpróbálta a létrehozni az erőszak elleni mozgalmat, ennek előkészítő bizottsági tagja is volt.

Egy nyilvánosságra hozott videóban arról beszélt, hogy a világ megőrült, tele van erőszakkal és fegyverrel.

Európába migránsok tömege érkezik, mindenütt gyűlölet és extrémizmus van. De ami a legrosszabb, az európai államok kormányainak nincs semmilyen alternatívájuk ez ellen”

– mondta. Azt is hozzátette,

minden normális ember elutasítja az erőszakot”.

A béke megőrzésére szólított fel.

A férfi biztonsági őrként is dolgozott egy lévai bevásárlóközpontban, ahol 2016-ban megtámadták. Egy drogost akart jobb belátásra bírni, aki a polcokról ledobálta csirkéket és zsonglőrködni kezdett velük. Megfogta a férfi vállát, és felszólította, hogy menjen el. Ám a férfi azonnal támadásba lendült és ököllel kezdte verni. Egész testén megsérült. 

A tvnoviny.sk kapcsolatba lépett Juraj szomszédjával, aki szerint jó család voltak, a felesége gimnáziumi tanárnő. Néha politizáltak is, annyit elárult róla, hogy Oroszország ellenes véleménye volt.

A közösségi hálókon megjelent egy rövid videó, ami valószínűleg az elfogása után készült, és abban arról beszél röviden, miért támadt a kormányfőre.

Nem értek egyet a kormány politikájával. Megszüntették tömegmédiát. Miért támadják az RTVS-t, Mazákot miért dobták ki az állásából”

– mondta.

Tegnap felreppentek olyan hírek is, hogy a férfi a Progresívne Slovensko tagja volt, ám a párt ezt cáfolta. 

Juraj Cintula a miniszterelnök elleni merénylet előtt is részt vett már más tüntetésen is a kihelyezett kormányülések helyszínén. Elment például Alsókorompába is, ahol korábban szintén ülésezett Robert Fico kabinetje. Április 24-én egy maroknyi tüntető, köztük Cintula is, olyan szavakat kiabált be az ottani tüntetésen, mint, hogy „éljen Ukrajna”, „Hazaárulók” vagy „Elég volt Ficóból”. RTVS-t támogató transzparenseket is hoztak magukkal.

A lévai Szivárvány Irodalmi Klub (Literárny klub Dúha), amelynek tagja volt a merénylő, hivatalos közleményt adott ki.

Az egyik elvünk, amit szigorúan betartunk, az az apolitikusság. Ez okból élesen elítéljük, hogy az aktuális információk szerint, a támadó politikai okokból cselekedett. Éppen ezért a Szivárvány Irodalmi Klub vezetősége egyhangúlag úgy döntött, hogy a mai nappal kezdődően tagságát a klubunkban azonnali hatállyal megszünteti.”

A közleményben pontosították azt is, hogy de jure ugyan a mai napig klubtag volt náluk az elkövető, viszont de facto már 2019 óta nem vett részt a találkozóikon és a rendezvényeiken és a múlt évben megjelent almanachjukban sem publikált. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.