cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. május 15., 19:10

Gyűlölet helyett józanságot

Döbbenet, ez az első szó, ami az embernek az eszébe jut, ami persze semmit nem fejez ki abból, ami most történik Szlovákiában.

Robert Fico
Fotó: TASR

Mert ami történt, érthetetlen és megmagyarázhatatlan. Merényletet követnek el Robert Fico ellen, aki üdvözli a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után a helyieket, kezet fog az emberekkel, parolázik, ahogy az egy hagyományos demokráciában megszokott...

A Robert Fico ellen elkövetett merénylet teljes valóságában megmutatja, milyen állapotok uralkodnak az országban. Hosszabb elemzést igényelne, hogyan és miért jutottunk ide, nem egyik napról a másikra, ez egy hosszú folyamat eredménye. A társadalom megosztottsága, a gyűlölet folyamatos táplálása, a személyeskedő, durva politikai hecckampány, az utcai politizálás, a politikai oldalak fáradhatatlan egymásra mutogatása kiengedte a szellemet a palackból.  

Még nem tudjuk, hogy pontosan mi vezette az elkövetőt, amikor úgy döntött, megtölti a fegyverét, és Robert Fico ellen fordítja. Nem tudni, hogy hosszan, módszeresen, alaposan előre eltervezte, vagy csak egy rövidzárlat vezérelte. Pszichiátriai eset, vagy elszánt gyilkos? A cselekedete annál is inkább megmagyarázhatatlan, hogy a hírek szerint verseskötetei jelentek meg, márpedig a költők nem fegyverrel szoktak rendet vágni a világ dolgaiban. Valószínűnek tűnik a magányos merénylő teória, de mindennek a háttere csak később lesz ismert. Az azonban biztos, hogy a társdalom megosztottságát ez a férfi nem tudta feldolgozni, nem tudta helyén kezelni.

De ki a felelős azért, hogy ide jutottunk? Most egy hosszú pillanatra megbénult az ország a döbbenettől. Egy-két kivételtől eltekintve a politika is döbbenten és visszafogottan reagált, és talán felelősségüket is felfogták.

A hogyan tovább ugyanis a kezükben van. Mert lehet folytatni a gyűlölködést, de ki is lehet józanodni, és belátni, ez az út a pusztulásba vezet. Ennek csak vesztesei lesznek.

Lassan 5 órája nincs hír a kormányfő állapotáról. Bízzunk az orvosok tudásában, és reméljük a legjobbat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.