2024. május 16., 07:32

Kinek kellett volna vigyázni Robert Ficóra?

Szlovákiában a három legfőbb közjogi méltóságot egy Országos Rendőrfőkapitányságtól független szervezet őrzi.

A belügyminiszter bevezeti hivatalába Pavol Krejčít
A belügyminiszter bevezeti hivatalába Pavol Krejčít
Fotó: Belügyminisztérium

Szerdán a nyitrabányai kihelyezett kormányülést követően merényletet követtek el Robert Fico miniszterelnök ellen. A kormányfőt a besztercebányai kórházban több mint három órán át műtötték. A merényletről készült hírösszefoglalónkat itt olvashatja.

Szlovákia három legfőbb közjogi méltóságát, a köztársasági elnököt, a házelnököt és a miniszterelnököt a Szlovák Köztársaság Közjogi Méltóságokat és Diplomáciai Missziókat Védő Hivatala részesíti folyamatos védelemben. A közjogi méltóságokat védő hivatal egy olyan rendőri szerv, amely nem az Országos Rendőrfőkapitányság, hanem közvetlenül a belügyminiszter alárendeltségébe tartozik.

Igazgatója Pavol Krejčí, akit Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter 2023. november 15-én nevezett ki. Krejčí a Hlas járási szervezetének elnöke a III. Pozsonyi városkerületben. A Szlovák Judo Szövetség elnöki tisztségét is ellátja.

A kiterjedt struktúrával rendelkező szervezet 12 állami objektum és 97 diplomáciai képviselet és rezidencia védelmét látja el, valamint 48 kijelölt személy szállításáról gondoskodik.

A három legfőbb közjogi méltóság mellett az Alkotmánybíróság elnökét, a belügyminisztert, a védelmi minisztert és az igazságügyi minisztert, valamint a Specializált Büntetőbíróság bíráit is ők védik.

A szervezet védelmet nyújt azoknak a személyeknek, akik a nemzetközi szerződések értelmében szlovákiai tartózkodásuk alatt védelemre jogosultak, valamint gondoskodik a szlovák kormány tagjainak szállításáról is. A biztonsági helyzet alakulásától függően a Szlovák Köztársaság belügyminisztere ideiglenesen személyi védelmet rendelhet más alkotmányos tisztviselőknek, politikai pártok és mozgalmak képviselőinek, valamint fontos egyházi méltóságoknak.

Külföldi biztonsági erőkkel együttműködve és a nemzetközi egyezmények szándékainak megfelelően védelmet nyújt azoknak a külföldi képviselőknek is, akik a Szlovák Köztársaság védett személyeinek meghívására látogatnak a területére.

A Szlovák Köztársaság elnökét hivatali idejének lejárta után életfogytiglani védelemben részesítik, az elnöknek és a házelnöknek a tisztség lejártát követően 90 napig jár védelem, amely meghosszabbítható.

Súlyos esetekben a belügyminiszter más alkotmányos tisztségviselők, bírák, ügyészek, nyomozók, politikai pártok és mozgalmak képviselői, egyházi vezetők, kormánytagok hozzátartozói számára is védelmet rendelhet el.

A hivatalnak 9 alosztálya van. Az öltönyös emberek, akiket a közjogi mélóságok kíséretében láthatunk, csak a jéghegy csúcsát jelentik. Terepmunkájukat hírszerzés és felderítés, műszaki és egyéb háttérszolgálatok segítik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.