cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. augusztus 16., 11:29

Forró Krisztián: Nagyotmondással nem lehet elkendőzni a hibákat

Miért lehetetleníti el a változtatás a magyarul sugárzó regionális tévéket? Nagyotmondó-e az OĽaNO magyar képviselője? Forró Krisztiánt, a Szövetség országos elnökét a médiatörvény Gyimesi György által is megszavazott módosításáról kérdeztük.

2021-09-19 MKP, Magyar Közösség Pártja, kongresszus, Rimaszombat
Fotó: Fábián Gergely

Az elmúlt napokban nagy figyelmet váltott ki, hogy a Szövetség élesen bírálta Gyimesi Györgyöt, amiért megszavazta, hogy a televíziós műsorszórásban kötelezőek legyenek a szlovák feliratok. A képviselő mögött állók szerint amúgy is nézhetetlen a szlovák közszolgálati tévé magyar adása. Mondhatnánk, akkor mire ez a hajcihő?

Ez is azt bizonyítja, hogy Gyimesi György és a tanácsadói a mai napig nem értik, miért súlyos hiba, hogy a képviselő megszavazta a médiatörvény ilyen formájú változtatását. A szlovák feliratok ugyanis nemcsak a közszolgálati tévé magyar adásában kötelezőek, hanem a regionális televíziókban is.

Vagyis, Gyimesi képviselő bármennyire is igyekszik elbagatellizálni a történteket, az elfogadott módosítás gyakorlatilag ellehetetleníti a szlovákiai magyar televíziózást.

Ez egy további probléma, amely a közösségünket hátrányosan érinti, és azt sem lehet elfelejteni, hogy Gyimesi György azt a legerősebb szlovák kormánypártot képviseli a parlamentben, amely elutasította a kettős állampolgárságot.

Miért beszélnek visszalépésről a változtatást követően? A szlovák feliratok a közszolgálati tévében eddig is kötelezőek voltak.

A Szövetség múlt év őszén egyeztetett a kulturális államtitkárral, és a magyar nyelvű műsoridő növelése mellett ígéretet kaptunk minden szlovákiai nemzeti közösség – mint például a magyarok mellett a ruszinok és a romák - számára a nyelvi jogok érvényesítésére a televíziós műsorszórásban. Ez az ígéret összhangban volt a Velencei Bizottság ajánlásaival. Ehhez képest kiderült, az elfogadott törvénymódosítás megszüntette az Európai Unió hivatalos nyelveire korábban alkalmazott kivételt a feliratozási kötelezettség alól. Vagyis

letagadhatatlanul visszalépésről van szó, hiszen a magyarul sugárzó regionális tévékben is kötelezőek lesznek a szlovák feliratok.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy élő műsort nem fognak tudni sugározni, hiszen lehetetlen megoldani a feliratozást. Arról nem is beszélve, hogy a kis költségvetésű televíziókra óriási terheket rónak a fordítás költségei.

Adódik a kérdés, miért nem egyeztettek Gyimesi képviselővel, hiszen korábban is megtörtént, hogy a szakmai javaslataikat beépítette egy-egy törvénymódosításba?

Ahogy említettem, a kulturális államtitkárral egyeztettünk, bekapcsolódva a törvény előkészítésébe, a tárcaközi egyeztetésbe.

Az elmúlt hónapokban valóban többször is előfordult, hogy a Szövetség szakértői által megfogalmazott javaslatoknak volt köszönhető, hogy a Gyimesi képviselő által nagy dérrel-dúrral beharangozott változtatásokból nem lett visszalépés.

Megjegyzem, mi örültünk annak, hogy Gyimesi György révén ezek a témák, így például a táblatörvény módosítása egyáltalán napirendre kerülhetett a pozsonyi parlamentben. Az más kérdés, hogy a képviselő úr utólag megfeledkezett arról, hogy az előkészítetlen javaslatait a Szövetség szakértői tették rendbe.

Gyimesi képviselő hétfőn, egy utóbb törölt bejegyzésében egy új magyar párt megalakítását vetette fel. Mit gondol erről?

Sajnos a szlovák politikából is ismerős a helyzet,

Gyimesi pártbéli főnökére, Igor Matovičra is igaz, hogy az elkövetett hibákról nagyotmondással akarja elterelni a figyelmet, és a posztok utólagos kitörlése sem áll távol tőle.

Ebben az esetben is nyilvánvaló a szándék, a figyelemelterelés. Másrészt nagyon sajnálatosnak gondolom, hogy egyesek újra a magyar közösség megosztására játszanak, főleg egy szlovák pártban politizálva.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.