2022. február 6., 13:29

Forró Krisztián az orosz-ukrán konfliktusról: Nem a bűnöst, hanem a megoldást kell keresnünk

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke volt a ta3 televíziós hírcsatorna vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának (V politike) egyik vendége. A hagyományosan Rastislav Iliev vezette vita további meghívottjai Milan Uhrík (Republika) európai parlamenti képviselő, illetve Milan Majerský (KDH) és Tomáš Drucker (Dobrá voľba, Umiernení) pártelnökök voltak.

forró
Fotó: ta3/ma7
Forró Krisztián: Érthetetlen a szlovákiai párhuzam az orosz-ukrán konfliktus és a magyar közösség között

Az egy órás műsor nagy részét a két legaktuálisabb, külpolitikai indíttatású téma töltötte ki; az USA-val kötött védelmi szerződés megítélése, illetve az orosz-ukrán konfliktus egyes részleteinek kérdése. A műsor során szinte folyamatos volt az 1+3-as felállás, azaz a Kotleba-féle fasiszta pártból kiszakadt Republika képviselője folyamatosan éles ellentétet fogalmazott meg a jelenlegi kormány politikájával az adott kérdésekben, míg a többi résztvevő csak a kormány által is szorgalmazott megoldások támogatásának hangvételében különbözött.

Ez érthető is, hiszen Forró, Majerský és Drucker alapvetésnek fogadta el, hogy Szlovákiának a szerződéses kötelezettségeinek eleget kell tennie.

Forró Krisztián kijelentette, ha pártja a parlamentben lenne, akkor egyértelműen az USA-val köttött védelmi egyezmény aláírását, elfogadását támogatná.

Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos kérdésre, hogy szerinte kinek a számlájára írható a feszültségkeltés, Forró kijelentette, nem a bűnösöket kell keresni, hanem a megoldás lehetőségét. Nem felejtette el megjegyezni, hogy

Korčok külügyminiszter kihasználhatná fennálló jó kapcsolatait és közvetítői szerepbe helyezhetné Szlovákiát.

A műsor utolsó harmada már belföldi kérdésekkel foglalkozott, elsősorban a lakosság gazdasági problémáit enyhítő megoldások (áfa-csökkentés, árreguláció, stb.) keresésével, illetve a közelgő önkormányzati választásokkal.

Az elszabadult árak problémája kapcsán Forró javasolta, hogy V4-es szinten is keresni kellene a megoldást, hiszen immár állandósult az egymás országaiba irányuló bevásárló turizmus.

Feltűnő volt, hogy a műsorvezető, behódolva annak a sztereotípiának, hogy elsősorban szlovákiai magyar politikus kompetens Magyarország politikáját illetően is nyilatkozni, többször is Forrót kérte meg, hogy akár a védelmi szerződéssel kapcsolatban, akár a magyarországi élelmiszer-árstop vélt vagy valós indítékairól tájékoztassa a nézőket.

A Szövetség vezetője nem hagyta magát ezúttal sem provokálni, s a kérdésre, hogy a budapesti kormánydöntés nem a közelgő választások előtti kampányfogás-e, korrektül válaszolta, hogy most adódott probléma, most kellett megoldást találni.

A szlovák kormánynak viszont ajánlotta az uniós alapok hathatósabb felhasználását, illetve kifejezte meggyőződését, hogy az áremelkedések miatt eaz ÁFA-csökkentés nem jelentené automatikusan a állampénztár bevételeinek csökkenést.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban kijelentette, hogy a párt vezetése nem kíván elhatárolódni egyik párttal való együttműködéstől, erről a regionális szinteken hoznak majd döntéseket, de azt hozzátette, hogy nem tudja elképzelni, hogy az Uhrík fémjelezte Republika jelöltjeivel egy asztalhoz tudnának ülni.

Forró Krisztián fiatal kora ellenére tapasztalt politikusokra jellemző szónoki megoldást is kipróbált, amikor a neki feltett kérdésre egy másik, közösségünket megdöbbentő probléma feltárásával válaszolt. Elmondta, hogy ismét (Martin Klus kezdte a sort – a szerk. megj.) olyan eszmefuttatások kapnak a szlovák sajtóban helyet, amelyek párhuzamot próbálnak képezni az orosz-ukrán helyzet és egy minden alapot nélkülöző magyar-szlovák katonai konfliktus között. A jelenlevők nyilvánvalóan megértették, hogy miről van szó, de ahogy várható volt, reagálni senki sem kívánt a szlovák nemzetiségű vitapartnerek közül, és a műsorvezető is elengedte a felvetést a füle mellett.

Forró általában véve udvarias, korrekt hozzászólásokat fogalmazott meg, távol állt tőle az agresszívabb fellépés.

Az egyes pártok közvélemény-kutatásai adataival kapcsolatban Forró pártelnök úgy fogalmazott, a Szövetség még csak pár hónapja létezik, a folyamatok nem olyan gyorsasággal történnek, mint ahogy az korábban talán várható lett volna. A régiókban viszont, ahol már most erősnek érzik magukat, az önkormányzati választásokon egyedül indulnak. Pontosabb részleteket azonban még nem akart elárulni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.