A Csallóközt elcsatolnák, mint a Krím félszigetet? Ezzel példálózott az SaS egyik meghatározó politikusa

Somogyi Szilárd 2019. július 17., 14:36

Magyarország szlovákiai inváziójáról, felségjel nélküli katonák megjelenéséről és a Csallóközben tartandó elszakadási népszavazásról példálózva egy eddig soha nem hallott, új húrt pendített meg a szlovák belpolitikában Martin Klus, a parlament európai ügyekért felelős bizottságának SaS párti alelnöke, az ország egyik meghatározó külpolitikusa. Aki nem hiszi az elcsatolás veszélyét, annak azt ajánlotta, menjenek el egy DAC-meccsre, ott megtudják, hogy mit szeretnének egyes politikai elitek.

Fotó: TASR

Martin Klus a saját közösségi oldalán osztotta meg ezeket a gondolatokat. A bejegyzés bár egy ismert szlovák író krími beszámolójának bírálataként indult, ám már a csupa nagybetűvel kiírt főcím is elárulta, hogy a fő hangsúly nem Jozef Banáš munkájának a kritikája lesz:

"A KRÍM UGYANÚGY UKRÁN, AHOGY SZLOVÁK A CSALLÓKÖZ"

- írta Klus, aki a krími helyzet jobb megértéséhez Csallóközt hozta fel példaként. A következő mondatokat használja: „Talán helyénvaló lenne az író úrtól megkérdezni, vajon mennyire tetszene neki, ha Szlovákia „örökké magyar” déli részén valaki az ottani többség kitalált védelme érdekében inváziót hajtana végre felségjel nélküli egyenruhákban; sebtében „népszavazást” írna ki a „felszabadítók” ágyúi tövében; majd ezek után úgy tenne, hogy minden a legnagyobb rendben van. És még akadna néhány együgyű, aki a propaganda hatására ezt nemcsak igaznak fogná fel, de még Dunaszerdahelyre vagy Komáromba is elmennének riportot készíteni a végre eljött jó életről.”

„És hogy ez csak egy rossz mese vagy a képzelet szüleménye lenne?” – teszi fel a kérdést jelezve, hogy már nemcsak a krími helyzethez keres hasonlatot, hanem komolyan gondolja a szerdahelyi példát.

Majd így folytatja:

nézzenek csak meg egy meccset Dunaszerdahelyen, figyeljék meg néhány magyar politikai vezető réteg „nagy” Magyarországról szóló üzeneteket és nézzék majd meg, mi fog történni már pár hónap múlva a trianoni „igazságtalanság” századik évfordulóján.”

Eddig a bejegyzés magyarokra vonatkozó része.

Martin Klust telefonon kerestük, hogy egyebek mellett megkérdezzük, vajon felelős politikus játszhat-e ennyire a tűzzel? Kérdéseinkre írásban ígért választ, amelyet hamarosan megosztunk olvasóinkkal.

A politikus bejegyzése magyar fordításban:
A KRÍM UGYANÚGY UKRÁN, AHOGY SZLOVÁK A CSALLÓKÖZ
…és minden szlovák, aki idegen hatalom érdekében vagy akár a saját „egyszerűsége” folytán ennek ellentmondóan beszél vagy cselekszik, veszélyes a saját hazájára nézve. Ez a válaszom a „szlovák trollszféra” legújabb örömére, amely együtt ünnepli az orosz nagykövetséggel és a gyanús weboldalak összes konspirációs brigádjaival az Ukrajna elcsatolt és megszállt területein járt újabb szlovák „látogatót”. Ezúttal egy bizonyos ismert szlovák írót. Talán helyénvaló lenne az író úrtól megkérdezni, vajon mennyire tetszene neki, ha Szlovákia „örökké magyar” déli részén valaki az ottani többség kitalált védelme érdekében inváziót hajtana végre felségjel nélküli egyenruhákban; sebtében „népszavazást” írna ki a „felszabadítók” ágyúi tövében, majd ezek után úgy tenne, mintha minden a legnagyobb rendben volna. És még akadna néhány együgyű, aki a propaganda hatására ezt nemcsak igaznak fognák fel, de még Dunaszerdahelyre vagy Komáromba is elmennének riportot készíteni arról, hogy végre eljött ott is a jó élet. És hogy ez csak egy rossz mese vagy a képzelet szüleménye lenne? Nézzenek csak meg egy meccset Dunaszerdahelyen, figyeljék meg néhány magyar politikai elit „nagy” Magyarországról szóló üzeneteit és nézzék majd meg, mi fog történni már pár hónap múlva a trianoni „igazságtalanság” századik évfordulóján. Közösen válaszoljuk meg majd a kérdést, hogy a viszonylag kicsi és heterogén Szlovákia számára lehet-e valami fontosabb a nemzetközi szerződések betartásánál? Azoknak, amelyeket a szomszédunkban a Kremlből jövő utasításra ugyanúgy, akárcsak nálunk, gusztustalanul megerőszakoltak.
0 HOZZÁSZÓLÁS