2022. január 5., 09:38

Forró Krisztián: A platformok közötti vitákat házon belül kell megoldani, és meg is fogjuk oldani

A Szövetség országos elnökét Jakab Elemér vitatott jelöléséről, a platformok közötti vitákról és a párt készülő programjáról kérdeztük.

forró
Fotó: Lamos Csaba

Lapunkban is közzétettük azt a nyilatkozatot, amelyben a Kassa megyei MKP- és Összefogás platform Jakab Elemér jelölésének visszavonására szólította fel a helyi Most-Híd platformot. Hogyan oldható fel ez a konfliktus, ha Jakab személye sokak számára elfogadhatatlan, miközben a Most-Híd korábbi elnöke, Bugár Béla visszautasítja a „káderezést”?

Az alapszabályunk értelmében a platformoknak autonómiája van a személyi kérdésekben, de Jakab Elemér OT-tagságának úgy tűnik, nem csak én nem örülök.

Nyilvánvalóan minden platformnak a saját felelőssége, kit jelöl a párt egyes szerveibe, s ennek a felelősségnek tudatában is kell lenniük.

Korábban azt nyilatkozta nekünk, az embereket nem az érdekli, hogy a Szövetségen belül működnek-e a platformok, hanem megoldásokat várnak a párttól. Ehhez képest a közbeszédet nem a Szövetség megoldási javaslatai uralták, hanem az a kérdés, szükség van-e a párton belül platformokra. Lehet úgy a tartalmi kérdésekkel foglalkozni, ha még a párt működésének formája is vitákat vált ki?

Ahogy korábban is elmondtam, alapszabályunk értelmében a platformok megszüntetésébe mindhárom platformnak bele kellene egyeznie – ezt rövid távon nem tartom valószínűnek.

A platformok közötti vitákat házon belül kell megoldanunk, és meg is fogjuk oldani. A Szövetségnek nem saját magával, hanem az emberek problémáival kell foglalkoznia.

Ilyen megoldásra váró kérdés a közösség fogyásának megállítása, a családok támogatása. Ugyanúgy a hátrányos helyzetbe hozott kis-és középvállalkozók ösztönzése, felkarolása. A környezetvédelmi kérdésekre is nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni. Szlovákia legnagyobb édesvíz-készletét rejti a Csallóköz, miközben a sertésfarmok és a szemétlerakatok veszélyeztetik. Ezek mindenképp ott vannak a legsürgetőbb problémák között.

Az előbb három kulcsterületet említett, amelyek a Szövetség leendő programjának alapját képezik. Mikorra zárulhat le a programalkotás, hiszen az idő sürget, ősszel megyei és helyhatósági választásokat tartanak?

A Szövetség megoldási javaslataival az elkövetkező hetekben a nyilvánosság elé állunk.

A programalkotást fél éven belül le fogjuk zárni, az őszi választásokon a jelöltjeinknek megoldásokat kell kínálniuk az emberek problémáira.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!