cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. január 3., 16:00

Jakab Elemérből mégsem lesz OT-tag? Jelölésének visszavonását szorgalmazza az MKP és az Összefogás platformja

"A múlttal nem terhelt tagokkal politizáljunk keleten is!" Így kezdődik az a nyílt levél, amelyben a Szövetség Kassai Kerület Tanácsának MKP, illetve Összefogás Platformjának politikusai azt kérik a Most-Híd platform vezetésétől, "fontolja meg és vonja vissza" Jakab Elemér jelölését a párt országos tanácsába.

jakab elemér
Fotó: TASR/AP

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a Szövetség jónéhány politikusa ellenérzésekkel fogadta, hogy a párt most-hidas platformjának nagymihályi politikusai Jakab Elemért jelölték a Szövetség Országos Tanácsába. Bár erre a pártszabály alapján minden joguk megvolt, az egykori parlamenti képviselő a vegyespárt korrupciós ügyeinek egyik szimbóluma lett az elmúlt években, így érthető módon mind a közvélemény, mind a Szövetség másik két platformja részéről értetlenkedés, sőt felháborodás fogadta a jelölést.

Médiacsaládunk oknyomozó újságírója, Somogyi Szilárd volt az, aki hosszas kutatómunka után feltárta, Jakab vélhetően egy ukrán egyetemről vásárolta diplomáját, úgy, hogy sem angolul, sem ukránul nem beszél.

A december végén kelt, és ma megjelent nyílt levél szerzői azt írják: 

A Szövetség a felvidéki magyar közösség jövője és megmaradása érdekében jött létre. Azzal a reménnyel indultunk el ezen az úton, hogy az egyesülés nem csupán matematikai, hanem minőségi változást hoz majd a korábbi romboló szembenállás helyett. Örömmel nyugtáztuk, hogy ezt felismerve több vezető szlovákiai magyar politikus háttérbe vonult, és nem terheli megosztó szerepvállalásával a létrejött egységet. Ezért arra kérjük Jakab Elemér korábbi parlamenti képviselőt, hogy kijelentésével összhangban: ,,Az biztos, hogy képviselő, sőt képviselőjelölt sem akarok lenni, az országos politikában nem szeretnék részt venni” (2021. nov. 23.) - tanúsítson hasonló bölcsességet, és vonuljon vissza a politika élvonalából. Ne vállaljon szerepet annak a pártnak a vezető testületeiben, melynek létrejöttét eleve nem támogatta, és ezen párt színeiben ne törekedjen jelöltségre sem országos, sem megyei szinten. Tudjuk, hogy a Nagymihályi járásban a Most – Híd platform rendelkezik a múlttal nem terhelt, de a jövőt építő, rátermett tagokkal, akikkel az együttműködés teljes mértékben elfogadható és hasznos közösségünk számára. Ezért, noha tiszteletben tartjuk a Nagymihályi járás Most - Híd platform delegálását, mégis arra kérjük a platform tagjait, valamint az országos vezetőségét, hogy fontolják meg és vonják vissza Jakab Elemér jelölését a Szövetség párt Országos Tanácsában.

A nyílt levelet a Szövetség Kassai Kerület Tanácsának MKP Platformjából Varga Tibor, Furik Csaba, Major György, Gergely Papp Adrianna és Beke Beáta, az Összefogáséból pedig Kiss Kolos és Nagy György írta alá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.