2023. október 26., 14:10

Fico kormánya az első este ledarálta az összes államtitkárt. Nézze meg, kik az új arcok!

A szerda esti, első kormányülésen nemcsak a kisebbségi kormánybiztost menesztették, ahogy arról korábban beszámoltunk, hanem az összes államtitkárt is. Nézze meg, kik lesznek az új államtitkárok!

Zuzana Čaputová államfő az új kormánnyal
Zuzana Čaputová államfő az új kormánnyal
Fotó: TASR

A kormány visszahívta a Kormányhivatal főtitkárát, Marek Vandrákot, helyére Marcela Virágovát nevezte ki.

A Kormányhivatal vezetője Michal Luciak helyett Juraj Gedra lesz. Gedra jogász, a korábbi Smer-kormány idején már dolgozott az államigazgatásban. Képviselői asszisztensként kezdte, majd a Nemzeti Vagyonalapnál és a Gazdasági Minisztérium egyik ügynökségénél is dolgozott. Az utóbbi 3 évben kommunikációs tanácsadó volt a Smerben.

Pfundtner Edit is veheti államtitkári tarisznyáját. Ő az európai uniós alapokat felügyelő miniszterelnök-helyettes államtitkára volt. Helyét Alena Sabelová veszi át. Végzettségét tekintve közgazdász, egész életében az államigazgatásban dolgozott. Legutóbbi állomáshelye a Külügyminisztérium volt.

A Pénzügyminisztérium államtitkára Radovan Majerský lesz. 2006 és 2021 között főosztályvezető volt a minisztériumban, illetve számos egyéb bizottsági tagságot is betöltött.

A Közlekedési Minisztérium egyik államtitkára a Smer e tárcánál jártas "erős embere", Igor Choma, korábbi zsolnai polgármester, aki volt a Nemzeti Autópálya-társaság vezetője is.

A másik Denisa Žiláková, aki jogász, és korábban több minisztériumban is dolgozott. A közlekedési tárcához a belügyből érkezik.

A Kulturális Minisztérium államtitkára Štefan Kuffa lesz. Ő korábban a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt listáján jutott a törvényhozásba, de még a ciklus elején elfordult a "vezértől", és Tomáš Tarabával működött együtt. Most az SNS listáján jutott a parlamentbe. A kabinetfőnök Tibor Bernaťák lesz, aki 2016-2020 között az SNS képviselője volt.

A Védelmi Minisztérium államtitkára Igor Melicher lesz. Ő a Smer elemző osztályáról érkezik, előtte 2020-ig a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztériumban volt hivatalnok. Katonai tapasztalata nincs.

A Mezőgazdasági Minisztérium egyik államtitkára Vladimír Vnuk lesz. Vnuk korábban mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatalnoki pozíciókat töltött be, dolgozott a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségnél is.

Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára Milan Hodás és Pavol Gašpar lesz. Ez utóbbi korábban rendőr volt, a NAKÁ-nál is szolgált. Életrajza esetében a személyes és érzékeny adatok kitakarását, fizikailag, egy filctollal végezték el, ám a szkener ezt átvilágította, így lakcíme, telefonszáma, e-mail címe, születési dátuma és aláírása is látható. Egyébként Tibor Gašpar fiáról van szó.

Tomáš Drucker oktatási tárcavezető keze alá államtitkárként Róbert Zsember fog dolgozni. Az érsekújvári születésű Zsember pedagógusi diplomát szerzett, jelenleg a Comenius Egyetem Rektori Hivatalának hivatalvezetője.

A sportért felelős államtitkár az SNS-jelölt Ján Krišanda lesz, aki a januártól felálló Idegenforgalmi és Sportminisztériumot fogja irányítani.

A Rendőrakadémia korábbi rektora, Lucia Kurilovská az I. belügyi államtitkár lesz, a II. államtitkár Patrik Krauspe lesz. Krauspe jogász, informatikai vénával megáldta, 2005-2014 között a domaineket regisztráló SK-NIC rt. igazgatója, majd az oktatási miniszter kabinetfőnöke volt, dolgozott a Kormányhivatalban is, informatikai területen.

Az egyik külügyi államtitkár Marek Eštok lesz. Fico Ukrajna-politikáját testközelből szerzett tapasztalatokkal fogja tudni segíteni, 4 évet lehúzott a kijevi nagykövetségen, de volt franciaországi, monacói és algériai nagykövet is 2010-2017 között. Az államtitkári székhez nem kell sokat gyalogolnia, a külügy osztályvezetői pozíciójából érkezik.

Denisa Saková gazdasági miniszter egyik államtitkára Kamil Šaško, a másik Vladimír Šimoňák lesz.

Branislav Ondruš pályája hajnalán a Markíza és a Joj televíziók riportere volt., de vezette a Kormányhivatal sajtóosztályát is. 2010-2012 között parlamenti képviselő, majd 2012-2020 között a munkaügyi minisztérium államtitkára volt, így a terep nem lesz számára ismeretlen.

A Környezetvédelmi Minisztérium egyik államtitkára Filip Kuffa, a másik Jozef Smatana lesz. Kuffa korábban a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt listáján jutott a törvényhozásba, de még a ciklus elején elfordult a "vezértől", és Tomáš Tarabával működött együtt, most pedig Danko listáján jutott a parlamentbe.

Smatana eredeti végzettségét tekintve autószerelő. Közgazdasági végzettséget a Pozsonyi Közgazdasági Egyetemen szerzett. A Trencsén Megyei Közútkezelő Vágbesztercei Mérnökségén dolgozik, releváns környezetvédelmi tapasztalat nincs.

Az Beruházásokért, Régiófejlesztésért és Informatizációért Felelős Minisztérium államtitkáraként Michal Kaliňák, a ZMOS korábbi szóvivője lesz, aki a Hlas színeiben jutott a parlamentbe.

Az államtitkárok közül a hivatalos életrajz nyelvtudás rovatában egyik sem jelezte, hogy tudna magyarul.

A koalíciós pártok már a kormányalakítás korábbi szakaszában megegyeztek az államtitkári helyek elosztásáról. A legtöbb minisztériumban nem lesz keresztellenőrzés, azaz az államtitkárokat az a párt adja, amely a minisztert is. Kivételt képez a Védelmi Minisztérium, ahol az Smer mellett az SNS is nevezhet egy államtitkárt, hasonlóképpen a Mezőgazdasági Minisztériumhoz.

A Munka-, Szociális és Családügyi Minisztériumban a Hlas mellé az SNS is delegálhat egy államtitkárt.

A Környezetvédelmi Minisztériumban az SNS mellett a Smer is ad egy államtitkárt.

A Hlas vezette oktatási tárcában a sportért felelős államtitkárt az SNS jelölte.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.