2023. október 25., 19:23

Megtartotta első ülését az új kormány

Szerda délután átvették hivatalukat az újonnan kinevezett kormány miniszterei. A minisztériumokból egyenesen a kormányhivatalba, a Fico-kabinet első ülésére mentek. 

kormány tabló 231025
Az új kormány
Fotó: TASR

A miniszterek perszonális kérdésekről, az államtitkárok és az irodavezetők leváltásáról egyeztetnek. A kabinet tagjai a kormányprogramról is tárgyalnak.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) újonnan kinevezett belügyminiszter elmondta, viszonylag világos elképzelése van arról, hogyan kellene működnie a minisztériumnak. Azt mondta, a lakosság védelme az egyik prioritás, a migráció problémája pedig szerinte megoldatlan. Személyi kérdésekről nem beszélt.
Már hetek óta teljesen az oktatásra, a kutatásra és a tudományra fókuszálok. Folyamatosan egyeztettünk a miniszterrel, rendezett hivatalt veszek át"

- mondta Tomáš Drucker (Hlas-SD), az oktatási tárca új vezetője.

Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszter azt mondta, számos kihívás előtt áll a tárca. „A jogállamisággal, a büntetés-végrehajtással, esetleg a polgári jog újrakodifikálásával, a börtönök helyzetével, a próbaidő és a mediáció kérdésével is foglalkozni kell" - tette hozzá. A szakma képviselőivel szeretne konzultálni a prioritások meghatározásáról.

Tomáš Taraba (SNS-jelölt), a környezetvédelmi minisztérium új vezetője azt mondta, a legfontosabb tennivaló azoknak a dolgoknak az elindítása, amelyeket Ján Budaj korábbi miniszter elhanyagolt.

Nem fogok harcolni senkivel. Abban szeretnék segíteni, hogy gondoskodjunk az egészséges levegőről, ivóvízről és talajról, hogy a legmagasabb szintű legyen a környezetvédelem"

– mondta, és hozzátette, a bősi vízerőmű turbináinak felújítására és a csatornarendszerre szeretne összpontosítani. Taraba tájékoztatása szerint a medvék előfordulását figyelő csapatok is folytatják a munkát. Platformot szeretne létrehozni a minisztériumban a civil szervezetek, a magántulajdonosok és az egyes intézmények közötti egyeztetések céljából.

Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) új kulturális miniszter azt mondta, még fel kell térképeznie a tárca működését.

Van egy elképzelésem, amelyet át akarok ültetni a gyakorlatba, a lehető legrészletesebb áttekintést kell kapnunk arról, milyen állapotban van jelenleg a minisztérium. Alapos elemzést fogok végezni ennek feltérképezésére"

- mondta. Úgy tervezi, továbbra is két államtitkára lesz a tárcának, a személyi változásokra vonatkozó javaslattal érkezett a kabinet ülésére.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerdán az elnöki palotában nevezte ki az új Fico-kormányt. A kormánykoalíciót a Smer-SD, a Hlas-SD és az SNS alkotja.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.