2023. október 25., 08:18

Itt a kormánylista! Mutatjuk, kik lesznek az új miniszterek

2006, 2012, 2016 után negyedszer is Robert Fico alakíthat kormányt. Az új kabinet a Smer, a Hlas és az SNS hármaskoalíciójaként áll fel. Mutatjuk, kik vezetik az egyes tárcákat a negyedik Fico-kormányban.

kormányhivatal Szlovákia
Illusztrációs felvétel
Fotó: wikimedia.org

Szerdán tartja alakuló ülését a parlament, az államfő bejelentése szerint az ülés szünetében kerülhet sor az új kormány kinevezésére.

Az elmúlt napokban komoly visszhangot váltott ki nemcsak a pártpolitika, hanem a közéleti véleményformálók részéről is, hogy Zuzana Čaputová visszautasította az SNS által jelölt Rudolf Huliak kinevezését a környezetvédelmi tárca élére.

Az elnöki vétó kapcsán a szlovákiai politikai rendszer lényegét érintő alkotmányos aggályokról és a most felálló kormányra váró kihívásokról kérdeztük Öllös László és Tokár Géza politikai elemzőket. Ha az új kormány felállása kapcsán mélyebb összefüggésekre is kíváncsi, jó szívvel ajánljuk a beszélgetést.

Az új kabinetben a koalíciós megállapodás értelmében a munkaügyi, az egészségügyi, az oktatási, a belügy- és a gazdasági, a beruházási, a régiófejlesztési és az informatizációs minisztert a Hlas, a védelmi, a közlekedési, a földművelési, az igazságügyi, a külügy- és a pénzügyminisztert a Smer jelöli. A környezetvédelmi és a kulturális tárca, illetve a januárban létrejövő idegenforgalmi és sportminisztérium élére az SNS állít jelöltet. A koalíciós szerződés rögzíti, hogy mindhárom kormánypártnak lesz egy miniszterelnök-helyettese.

Kormányfő: Robert Fico
Robert Fico
Fotó:  TASR

A Smer elnöke igazi politikai veterán. Fico 1964-ben született Nagytapolcsányban. A pozsonyi jogi karon végzett, előbb a Demokratikus Baloldal Pártjában politizált, majd megalakította saját pártját, a Smer-SD-t. Előbb 2006 és 2010, majd 2012 és 2018 között volt kormányfő, ezzel Szlovákia 1993 utáni történelmében ő töltött a legtöbb időt a miniszterelnöki bársonyszékben. 2018-ban a Kuciak-gyilkosságot követően lemondásra kényszerült, a miniszterelnöki széket átadta párttársának, Peter Pellegrininek, aki a 2020-as elbukott választás után kilépett a Smerből, megalakítva a Hlas-SD-t. Erről a mélypontról állt fel Robert Fico a 2020 utáni ciklusban, és vetélytársait megelőzve ismét behúzta a kormányfői tisztséget. 

A Smer-SSD miniszterei

Védelmi miniszter: Robert Kaliňák

Robert Kaliňák
Fotó:  TASR

Kaliňák a pártelnök mellett a Smer egyik legismertebb arca. A politikusi középnemzedékhez tartozik, 1971-ben született Pozsonyban. A bolgár gyökerekkel bíró Kaliňák Ficóhoz hasonlóan a pozsonyi jogi karon végzett. Politikai pályáján árnyékként követte a Smer első emberét, a Robert Fico vezette kormányokban végig belügyminiszter volt. A Kuciak-gyilkosságot követően a kormányfőhöz hasonlóan ő is lemondásra kényszerült. 2022-ben bűnszervezet létrehozásának vádjával átmenetileg őrizetbe vették. A 2023-as parlamenti választáson a Smer listáján indulva 263 ezer preferenciaszavazatot kapott.

Közlekedési miniszter: ifj. Jozef Ráž

 

A tárca kapcsán előzetesen több név felmerült, a befutó végül az Elán együttes frontemberének fia, ifj. Jozef Ráž lett. A Robert Kaliňák érdekköréhez sorolt Ráž szakmai előéletéhez tartozik, hogy a Szlovák Posta, majd az egyészségügyi tárca kötelékében töltött be vezetői tisztségeket. A Smer már a 2018-as kormányátalakításkor szívesen látta volna miniszterként. A Kuciak-gyilkosságot követő viharos időszakban a belügyi tárca élére szemelték ki, de Andrej Kiska akkori államfő a Kaliňákhoz fűződő "túl szoros" kapcsolata miatt elutasította a kinevezését. Miniszteri ambíciói, igaz másik tárca élén, a negyedik Fico-kormányban teljesülhetnek.

Földművelési miniszter: Richard Takáč

Richard Takáč
Fotó:  TASR

Takáč a Smer fiatalabb politikusnemzedékéhez tartozik, 1982-ben született Privigyén. A nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetemen szerzett diplomát. A 2020 utáni ciklusban ő vitte a mezőgazdasági témákat a Smerben. Pellegriniék kiválása után Fico egyik közeli embere lett, jelölése az agrártárca élére emiatt egyáltalán nem számít meglepetésnek. A 2023-as választáson tisztes eredményt ért el, közel 69 ezer karikát begyűjtve lett képviselő.

Igazságügyi miniszter: Boris Susko

Boris Susko
Fotó:  TASR

Susko 53 évesen a középnemzedékhez tartozik. Smeres minisztertársai körében a kevésbé ismert arcok egyike. Jogi diplomáját Pozsonyban szerezte, ezzel követi Fico és Kaliňák sormintáját. Susko számára a mostani kinevezés a nagy kitörési lehetőség, eddig mezei képviselőként ült a Smer frakciójában. A liberális sajtó az új igazságügyi miniszter kapcsán felrója, hogy nem változtatná meg az elhíresült 363-as paragrafust, és fenntartásai vannak Daniel Lipšic főügyésszel szemben.

Külügyminiszter: Juraj Blanár

Juraj Blanár
Fotó:  TASR

Blanár (1966) a Smer zsolnai erős embere. Szülővárosában diplomázott a közlekedési főiskolán. Ciklusok óta a Smer parlamenti képviselője, a párt alelnöke. 2005 és 2017 között Zsolna megye elnöke volt. A 2023-as választáson több mint 183 ezer preferenciaszavazatot kapott, ennél többet csak Fico, Kaliňák és Ľuboš Blaha zsebelt be. Külügyminiszteri kinevezésére a választások előtt nagy összegben kevesen fogadtak volna.

Pénzügyminiszter: Ladislav Kamenický

Ladislav Kamenický
Fotó:  TASR

Kamenický a tapasztaltabb tárcavezetők közé tartozik. Az 53 éves politikus Pozsonyban szerzett közgazdasági oklevelet. 2012 óta parlamenti képviselő, 2016-tól kormánypárti politikusként a törvényhozás költségvetési bizottságát vezette. 2019 és 2020 között egy ízben már betöltötte a pénzügyminiszteri tisztséget. Idén több mint 85 ezer preferenciaszavazattal jutott a parlamentbe, és töltheti be a kormámányfő után hagyományosan a második legfontosabb pozíciót.

A választások másik nyertese: Peter Pellegrini
A választások másik nagy nyertese Ficón kívül a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD, amely első parlamenti erőpróbáján jelentős sikert ért el, s a kormányban több minisztere lesz, mint a győztes pártnak. A Hlas sikere azt is mutatja, hogy nemcsak az ország nyugati részéből érkező politikusok tudnak befutni, hiszen a hét miniszter közül csak a Dobrá voľba két korábbi politikusa érkezik nyugatról, a többiek az ország többi részéből, erős kelet-szlovákiai képviselettel.

A Hlas-SD ugyan a PS ajánlatával ellentétben a Smer-SD és az SNS koalíciójában nem szerezte meg a kormányfői széket, de a párt elnöke így is egyike lesz a három közjogi méltóságnak. A besztercebányai születésű Peter Pellegrini (1975) két évig, 2018-2020 között volt Szlovákia miniszterelnöke, de korábban a parlament alelnökeként is dolgozott, majd  a törvényhozás elnöke volt 2014-2016 között. 2000-2020 között volt a Smer-SD tagja, amelynek listáján parlamenti képviselőnek választották, később pénzügyi államtitkárként, iskolaügyi miniszterként,  majd miniszterelnök-helyettesként is felhívta magára a figyelmet. A 2020-as választásokon a Smer listáján a legtöbb preferenciaszavazatot gyűjtötte be, majd még abban az évben megalakította a Hlas-SD-t, amely az idei parlamenti választáson bejutott a törvényhozásba, s a kormány része lesz.

A Hlas-SD miniszterei

Belügyminiszter: Matúš Šutaj Eštok

A Hlas-SD menedzsere, jogi diplomával rendelkezik, a Fico-kormány legfiatalabb minisztere lesz. Matúš Šutaj Eštok (1987) Nagymihályon született, akinek pályafutása évek óta kíséri Peter Pellegrini munkásságát. Együtt dolgoztak már akkor is, amikor Pellegrini az iskolaügyben tevékenykedett, illetve miniszterelnök-helyettes volt. Ezt követően Šutaj Eštok a kormányhivatalt vezette Pellegrini miniszterelnöksége alatt. Az elmúlt időszakban élesen bírálta a NAKA egyes nyomozásait, s nem ért egyet Daniel Lipšic speciális ügyész tevékenységével sem.

Gazdasági miniszter: Denisa Saková

Denisa Saková
Fotó:  TASR

A Pellegrini-kormány belügyminisztere, a Hlas egyik alelnöke a belügyi tárca várományosa volt ezúttal is, így hát meglepő, hogy a nyitrai születésű politikus egészen más területen fog dolgozni. Saková (1976) viszont nem érdemtelenül irányíthatja majd a gzdasági tárcát, hiszen közgazdaságtanból szerzett diplomát, majd doktori címet. Igaz, később a belügyi tárcánál kezdett dolgozni, majd a szakmai munkáját politikai követte, s előbb a Smer jelöltjeként államtitkár lett, majd a Fico-kormány lemondása után két évig volt belügyminiszter. 2016-ban még alig néhány ezer szavazattal került be a parlamentbe, de idén a legtöbb preferenciaszavazatot gyűjtötte a női jelöltek közül. 

Munkaügyi miniszter: Erik Tomáš

Erik Tomáš
Fotó:  TASR

A Hlas-SD másik alelnöke egyértelmű választás volt a miniszteri székre, hiszen éppen ő volt az, aki a párton belül a szociális ügyekkel foglalkozott. Erik Tomáš (1975) homonnai születésű politikus, akinek a pályafutása a média világából indult. Az egyik rádióból érkezve a Markíza csatorna fiatal riportere 2006 után inkább a belügyi tárca szóvivői posztját választotta, majd a Smerrel kötődő kommunikációs karrierje egészen a parlamentig juttatta. Ennek ellenére a Hlas megalakulása után otthagyta korábbi barátait, és Pellegrini oldalán folytatta. A Hlas politikusai közül ő kapja a legtöbb kritikát megosztó kommunikációs stílusa miatt, amely a párt többi tagjára nem jellemző.

Oktatási miniszter: Tomáš Drucker

Tomáš Drucker
Fotó:  TASR

A menedzsertípus, akinek esetében leginkább az volt a kérdés, milyen tárca élére kerül. Tomáš Drucker (1975) pozsonyi születésű, a nagyközönség a Szlovák Posta vezetőjeként ismerte meg, amelynek élén gazdasági sikereket ért el, de már korábban több nagyvállalatban tevékenykedett, nem csupán a Smer kormányai alatt. 2016-ban a műszaki végzettséggel és jogi diplomával is rendelkező politikus egészségügyi miniszter lett, majd a Pellegrini-kormányban rövid ideig belügyminiszterként is dolgozott, de lemondott, mert ahogy nyilatkozott, nem érezte magát otthonosan ebben a tisztségben. 2019-ben megalakította a Dobrá voľba pártot, amely a 2020-as választáson több mint háromszázalékos eredmény ért el, a politikai alakulat azonban idén beolvadt a Hlas-SD-be, Drucker pedig több mint 43 ezer karikát gyűjtött a parlamenti választáson.

Egészségügyi miniszter: Zuzana Dolinková

Zuzana Dolinková
Fotó:  TASR

A Hlas-SD másik női minisztere még szinte újonc a politikában. Zuzana Dolinková (1983) is a Dobrá voľba pártból igazolt át, s lett a Pellegrini-féle alakulat alelnöke. A jogi pályán aktív legfiatalabb női miniszter a Rendelői Szolgáltatók Szövetségének elnökeként vált széles körben ismertté, majd amikor Drucker pártjával nem jutott a parlamentbe, a rá következő évben belépett a Hlasba. Elsősorban az egészségügyi jog területén ismertük meg a tudását, de most az egész egészségügyi ágazat irányítása lesz a feladata. A parlamenti választásokon több mint 20 ezer karikát gyűjtött.

Informatizációért felelős miniszter: Richard Raši 

Fotó:  TASR

A párt elnöke mellett a Hlas legnagyobb szakmai múlttal rendelkező politikusa. Az ismert kassai orvos Raši (1971) 2020-ig a Smerben politizált, ahova a pozsonyi egyetemi kórház igazgatójaként érkezett. Volt egészségügyi miniszter, kassai főpolgármester, majd informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes (itt éppen Pellegrinit váltotta), s néhány száz szavazat választotta el attól, hogy Kassa megye elnöke is legyen. Az elmúlt időszakban már az egészségügyi terület helyett a modernebb technológiák felé vette az irányt, éppen ezért a szakemberek nem lepődtek meg rajta, hogy nem az egészségügyi tárcát választotta a Hlas alelnöke.

Az uniós források felhasználásért felelős miniszterelnök-helyettes: Peter Kmec

Peter Kmec
Fotó:  TASR

Ezen a téren is a biztosat választotta a Hlas, Peter Kmec (1966) ismert diplomata, volt nagykövet az Egyesült Államokban és Svédországban is, de parlamenti képviselőként is dolgozott az elmúlt három évben. A sajtóban nagy visszhangot váltott ki, amikor a Hlas PS-szel és SaS-szel közös politikai jövőjéről beszélt az esetleges tárgyalások kapcsán, amit a Smer-SD élesen bírált. Egyértelműen EU- és NATO-barát a kommunikációja, tehát vélhetően lesznek konfliktusai a kormányon belül.

Az SNS miniszterei

A legkisebb koalíciós párt, az SNS sem lehet elégedetlen a tárcák szétosztása kapcsán, jutott neki "pénzes" minisztérium, és kiharcolták, hogy az újonnan megalakuló idegenforgalmi tárca vezetőjét is a nemzetiek adják. A pártelnök, Andrej Danko, akinek főhet a feje a pártháttér nélküli légiósokkal felálló frakciója miatt, a 2016 és 2020 közötti ciklus után ismét a parlamenti pulpitusra ülhet, igaz most alelnökként.

rnyezetvédelmi miniszter: Tomáš Taraba

Ők belépnének
Tomáš Taraba
Fotó:  TASR

Bár a közvélemény hajlamos a környezetvédelmi tárcát a politikailag súlytalan minisztériumok közé sorolni, valójában az egyik legnagyobb költségvetésű tárcáról van szó. Mivel Zuzana Čaputová elutasította az ellentmondásos kijelentéseiről elhíresült Rudolf Huliak kinevezését, így a zöldtárca betöltése maradt a legtovább nyitott kérdés. A befutó végül Tomáš Taraba lett, akit korábban a kulturális tárca várományosaként emlegettek, amitől végül az ágazat néhány liberális szereplőjének tiltakozása miatt visszalépett. Taraba Huliakhoz hasonlóan légiós volt a nemzetiek listáján, az előző ciklusban parlamenti képviselőként megszerzett népszerűségének köszönhetően a szeptemberi választásokon Danko után a második legtöbb karikát kapta.

Kulturális miniszter: Martina Šimkovičová

Šimkovičová
Fotó:  TASR

Martina Šimkovičová riporterként dolgozott a Markíza televízióban 1998-tól egészen 2016-ig. A munkahelyéről azért kellett távoznia, mert a közösségi oldalán a munkáltatója szerint elfogadhatatlan kijelentéseket osztott meg a menekültekről. Jelenleg a Slovan internetes televíziónál dolgozik. 2016-ban a Sme rodina pártlistáján szerzett parlamenti mandátumot, de két hónap után távozott a párt parlamenti frakcójából. A 2020-ig tartó ciklusban az emberi és kisebbségi jogok parlamenti bizottságának volt a tagja. 2019-ben az európai parlamenti választáson is elindult, ő volt a Polgármesterek és Független Képviselők listavezetője, de nem szerzett mandátumot. A 2020-as szlovákiai parlamenti választáson a Hlas ľudu listavezetőjéként indult, ám a párt nem került be a parlamentbe, így ekkor sem jutott mandátumhoz. A 2023-as parlamenti választáson az SNS listáján került a törvényhozásba.

Idegenforgalmi és sportminiszter: 2024 januárjában kerül betöltésre

A koalíciós megállapodás rögzíti, hogy a jövő januárban létrejövő idegenforgalmi és sportminisztérium élére szintén az SNS állít jelöltet. Andrej Danko pártelnök egyelőre nem nevezte meg, kit jelölnek majd az új tárca élére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.