lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. október 24., 14:20
Frissítve: 2023. okt. 24. 14:52

Az államfő szerdán nevezi ki Robert Fico új kormányát

Zuzana Čaputová szlovák államfő október 25-én, szerdán 14 órakor kinevezi Robert Fico (Smer-SD) új kormányát.

Elnöki palota - Pozsony
Fotó: Katona Tamás

A hírről az államfő szóvivője, Martin Strižinec tájékoztatott azt kövően, hogy Zuzana Čaputová államfő

ma délután elfogadta az új kormánytagok teljes névsorát, azaz Tomáš Taraba jelölését is környezetvédelmi miniszternek.

A köztársasági elnök szóvivője, Martin Strižinec arról is tájékoztatott, hogy ma  Zuzana Čaputová 15.30-kor fogadja Ódor Lajost és a leköszönő kormány tagjait.

Az új kormány tagjait a Smer-SD, a Hlas-SD és az SNS koalíciós pártok adják. A Smer-SD elnöke, Robert Fico lesz a miniszterelnök. Pártja a miniszterelnöki poszton kívül hat, a Hlas-SD pedig hét miniszteri posztot tölt be. Az SNS három tárcát foglal el, amelyek közül az egyik csak 2024. január 1-től alakul meg.​
Fico üdvözli az SNS döntését

„Ha ez így van, felveszem a sötét öltönyöm és indulok” – reagált Fico a kormány kinevezéséről szóló hírre.  Azt is kijelentette, örül az SNS döntésének. Mint mondta, teljes mértékben elfogadja a javaslatokat, és örül az együttműködésnek. „Mi nem torpedózzuk és nem vétózzuk meg a javaslatokat” – reagált Fico Taraba jelölésére, miközben megismételte, hogy az államfő alkotmányellenesen járt el Rudolf Huliak megvétózása során.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.