cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. július 18., 21:19
Frissítve: 2022. júl. 19. 09:49

Fenes Ivánt megválasztották a Szövetség járási elnökének, de megyeelnököt nem jelöl a Dunaszerdahelyi járás

Információink szerint a Szövetség hétfő esti Dunaszerdahelyi járási konferenciája Fenes Ivánt, Bős város polgármesterét választotta meg a párt járási elnökének. 

szövetség
Fotó: ma7/Katona Tamás

Viszontagságok után, de lassan csak összeáll a Szövetség csapata az október 29-én esedékes összevont önkormányzati és megyei választásokra. Az elmúlt hetekben szinte az összes magyarok lakta járásban megválasztották a párt járási elnökeit és elnökségét, a legtöbb helyen már a megyei elnök- és képviselőjelöltek listája is ismert.

A legkomolyabb pozícióharcok a Dunaszerdahelyi járásban zajlottak. Itt sokáig abban sem tudtak megegyezni, a járás számára rendelkezésre álló nyolc megyei képviselői mandátumra milyen arányban pályázzanak az egyes platformok jelöltjei. A közelgő választásokat övező vitával portálunk is foglalkozott, a Berényi Józseffel készült interjúnkban részletesen bemutattuk a helyzetet.

Talán olvasóink is emlékeznek rá, öt évvel ezelőtt a megyei választáson a járás nyolc képviselői helyéből nyolc az MKP-hez került, így az erőviszonyok igen egyértelműek.

Ennek ellenére sokáig vita folyt azon, hogy a nyolc mandátumot 6:1:1, esetleg 5:2:1 (ebből kettő lett volna a Most-Híd platformé) arányban osszák el. A kérdés végül rendeződött, múlt hét kedden az is kiderült, hogy az MKP-platform számára biztosított hat helyet mely politikusok kapják. 

A jelöltek névsora: Fenes Iván (járási elnök és Bős polgármestere), Orosz Csaba (Somorja polgármestere), Bacsó László (Nyárasd polgármestere), Hájos Zoltán (Dunaszerdahely polgármestere), Polák László (Ekecs polgármestere) és Menyhárt József (az MKP korábbi elnöke). 
A hétfő esti járási konferencián az Összefogás és a Most-Híd platformok egy-egy megyei képviselőjelöltjét is megválasztották. Az előbbi Nagy Józsefet, az utóbbi Balódi Lászlót delegálja.

Ezzel együtt az Összefogás, illetve a Most-Híd platformok egy-egy jelöltjének neve még nem ismert, ahogy hétfőig az sem volt egyértelmű, ki lesz az egyesült magyar párt megyei elnökjelöltje. Információink szerint a posztért nem csak Nagyszombat megye alelnöke, a Szövetség MKP-platformjának elnöke, Berényi József jelentkezett be, hanem a párt alelnöki posztját betöltő Mózes Szabolcs is.

A Szövetség hétfői járási konferenciája végül a párt járási elnökének Fenes Ivánt, Bős város polgármesterét választotta meg.

Az azonban, hogy kit indít a párt Nagyszombat megye elnöki székéért, továbbra sem ismert. Sőt!

Értesüléseink szerint a járási küldöttség nem is szavazott Berényi József jelöltségéről.

A járási elnökség, egy hiányzó MKP-platformos politikus miatt, nem tudta a küldöttség előtt szavazásra bocsátani a jelenlegi megyealelnök jelöltségét. Az egyébként 9:5:4 (Szövetség : Most-Híd : Összefogás) arány helyett most 8:5:4-ben felálló járási elnökség kilenc tagja ugyanis nem támogatta Berényit, Mózest azonban igen. A jegyzőkönyvek nyilván nincsenek a birtokunkban, de könnyű kitalálni, miként alakulhatott a szavazatok megoszlása.

Egyedül Mózes Szabolcs jelöltségéről szavaztak tehát a járási küldöttek is (információink szerint 78-an voltak jelen), csakhogy Mózes Szabolcs megyeelnöki jelöltségét többségük nem támogatta. 

A Dunaszerdahelyi járásnak tehát nincs elnökjelöltje a közelgő megyei választásokon.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a Szövetség egyetlen politikusát sem indítja a megyeelnöki székért. Mivel bő egy hónappal korábban a Galántai járás küldötteinek túlnyomó többsége Berényi Józsefet javasolta a pozícióba, ezért vélhetően ő lesz a párt hivatalos elnökjelöltje is az október 29-én esedékes megyei választáson. Ehhez azonban az kell, hogy a Szövetség kerületi tanácsa jóváhagyja Berényi jelöltségét (Mózesről itt nem döntenek, ugyanis őt egyetlen járás sem javasolta, így az Összefogás korábbi elnöke lecsúszott a jelöltségről).

Információink szerint a Szövetség Nagyszombati kerületi tanácsának ülésére, az előzetes várakozásokkal ellentétben, hétfőn már nem került sor, annak ellenére sem, hogy az időben és az alapszabálynak megfelelően összehívott ülésen az MKP platform 5 tagja megjelent. Ugyanakkor ott volt Nagy József, Mikóczy Dénes (Összefogás-platform) és Balódi László (Most-Híd platform) is, de obstruálták a tanácskozást. Egyelőre nem tudni, mikor kerül sorra a kerületi tanács ülése. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.