2022. május 5., 09:35
Frissítve: 06:05

Elfogadták a CSEMADOK-törvényt

Május első hetének fő parlamenti eseménye kétségkívül a Fico-féle szavazás volt, s talán ez szorította háttérbe, hogy a pozsonyi parlament szerdán a Csemadok-törvényről is lefolytatta a vitát, immár a második olvasatban, s ezzel utat nyitott a május 5-ei végszavazásnak.

gyimesi
Fotó: Somogyi Szilárd
Gyimesi György

Ahogy arról portálunkon folyamatosan beszámoltunk, a Gyimesi György (OĽaNO) által benyújtott javaslat jó ideje várt már erre a pillanatra, hiszen a négypárti koalíció többi pártja újabb és újabb elvárásokat kért a támogatásért cserébe. Ez volt az egyik fő oka, hogy az 1949-ben alakult magyar társadalmi szervezettől még Vladimír Mečiar kormányzása alatt megvont állami támogatás jóváhagyása folyamatosan késsen. A Csemadoknak évi 300 ezer eurót garantáló törvény még tavaly került a parlamenti mechanizmusba és a már jelzett kérések koordinálása miatt az érdemi vitát folyamatosan halasztani kellett. Korábbi cikkünkben meg is jegyeztük, hogy ezt talán azért akarják így a képviselők, mert a törvényt a Csemadok megalakulásának évfordulóján (március) szeretnék mintegy szimbolikus ajándékként átnyújtani.

A szerdai vitanapon a törvény második olvasata szinte teljes érdektelenség mellett zajlott le, a Gyimesi György által elmondott beszéd után senki sem kívánt a jelen levő pár képviselő közül hozzászólni, így az ülést vezető Grendel Gábor (OĽaNO) rövidesen le is zárta azt.

Apró véletlen, hogy mint a beterjesztő, mind a vitát vezető a szlovákiai parlament két emblematikus magyar tagja volt. Talán nem is apró, de kissé zavaró volt viszont, hogy az eseményt egyetlen szlovákiai magyar szervezet képviselője sem tartotta arra érdemesnek, hogy személyesen vegyen rajta részt, így a parlament erkélyén a vendégek számára fenntartott helyek teljesen üresek maradtak.

Jelzett cikkünkben részletesen írtuk, hogy a törvénytervezetet az államigazgatás egyes reszortjai is kifogásokkal illették, így a parlamenti elfogadás esetén is nagyobb biztonságot csak az államfői aláírás jelent majd.
A Gyimesi György által beterjesztett törvényről ma 11 órakor szavaztak. A jelenlevő 122 képviselőből 119 szavazott. A javaslatot 79-en támogatták. 16-an szavaztak ellene, 24-en tartózkodtak. 3 képviselő nem szavazott.
Arról, hogy ki hogyan szavazott, ide kattintva tájékozódhat.
A következő képviselők szavaztak nemmel a törvényre: 
Peter Liba (OĽANO)
Maroš Kondrót (Smer)
Martin Beluský, Marek Kotleba, Miroslav Suja, Miroslav Urban, Magdaléna Sulanová, Tomáš Valášek, Eduard Kočiš, Peter Krupa, Milan Mazurek, Slavéna Vorobelová, Ondrej Ďurica, Miroslav Kollár, Andrej Medvecký, Rastislav Schlosár (független képviselők) 
Úgy tűnik, Gyimesi György munkája ma beérett, mivel a még tavaly a parlament elé terjesztett, a Csemadok finanszírozását állami forrásokból segítő törvényt ma elfogadták a képviselők.
Videó:  ma7

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.