2020. július 23., 08:38
Frissítve: 18:09

Egy óra csúszással kezdődött el a rendkívüli ülés, a kormányfő elleni bizalmatlanságról szavaznak - VIDEÓVAL

Hivatalba lépése óta először fognak Igor Matovič leváltásáról szavazni a képviselők a parlament csütörtöki rendkívüli ülésen. Tizenegy óra után kezdődhet el az ülés, ha kellő számú képviselő megjelenik.

Igor Matovič
Fotó: TASR

A parlament rendkívüli ülését élőben követhetik.

Blanár: Matovič becsapta a választóit

Blanár szerint Igor Matovič sajátosan értelmezi a jogaállamiságot, szerinte a kormányfő arrogáns és szétszórt, ráadásul a választóit is becsapta. A koronavírus-járványt nagyon rosszul kezelte, ez megmutatkozik a gazdasági mutatókban is.

Blanár szerint Matovič csak felületes megoldásokat kínál, olyanokat, amelyek marketingszempontból eladhatók.

Blanár hangsúlyozta, Matovič kommunikációja primitív és faragatlan, ez pedig visszatetsző és nem méltó egy miniszterelnökhöz.

Az ülés ebédszünetettel folytatódik, azaz...

Az ellenzék szerint Matovič megszegte a miniszterelnöki esküt

A kormányfő tervezett leváltásának okait az ellenzéki képviselők négy pontban összegezték. Úgy vélik, Matovič megszegte a miniszterelnöki esküt, mely szerint a feladatait becsületesen, lelkiismeretesen és az állampolgárok javát szolgálva kellene ellátnia.

Azt állítják továbbá, hogy eltért a kormányprogramtól is, amelynek alapján a parlamenti többség korábban bizalmat szavazott a kormánynak.

A harmadik pont arról szól, hogy a miniszterelnök nem menedzseli elég felkészülten a kormány alkotmányos feladatainak teljesítését, különös tekintettel az ország gazdasági, társadalmi és általános fejlődésére. Úgy vélik továbbá, hogy a miniszterelnök a tehetségtelenségét politikai marketinggel és a közösségi hálón folytatott tevékenységével igyekszik elfedni. Az ellenzék a válság utáni komplett társadalmi-gazdasági átalakítási terv hiányát is a kormányfő szemére veti. 

Negyed tizenkettőkor már határozatképes a Tisztelt Ház

Elkezdődik... 

Nem kezdődött el a parlamenti ülés

Határozatképtelen volt a törvényhozás tíz órakor, egy óra múlva újra próbálkoznak.

Matovič : A képviselők szabadon szavazhatnak

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő saját bevallása szerint örül, hogy csütörtökön egy rendkívüli parlamenti ülés keretében megpróbálják leváltani őt. Ezt a kormány csütörtöki ülése előtt jelentette ki, hozzátéve: szereti, ha mindkét fél érvel az igaza mellett. Állítása szerint

a kormányülésen senkit nem akar meggyőzni, sőt, arra fogja biztatni a minisztereket és a koalíciós pártok vezetőit, hogy üzenjék meg a parlamenti képviselőknek: szabadon, a legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint szavazzanak.

Hivatalba lépése óta először követeli az ellenzék a lemondását.

A pénteki programjaimat úgy egyeztem le, hogy még nem tudom, kormányfőként vagy személyi asszisztensként veszek-e részt rajtuk. Mindkét verzióval megbarátkoztam”

– jelentette ki Matovič. Hozzáfűzte: az ellenzék jobb okot is találhatott volna a leváltására, a mostani szerinte túl banális. Állítása szerint bármilyen „ítélet” születik, ő azt tiszteletben fogja tartani.

KORÁBBAN ÍRTUK:
A kormány nem ért egyet Igor Matovič visszahívásával. Erről a ma délelőtti ülésen határoztak a kabinet tagjai. 

A rendkívüli parlamenti ülésre azért kerül sor, mert felmerült a plágium gyanúja a kormányfő diplomamunkájával kapcsolatban, valamint az, hogy a miniszterelnök nem tartotta be azt az ígéretét, hogy tisztességesen, lelkiismeretesen és az állampolgárok érdekeit szem előtt tartva látja el feladatát.

A miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványt a Smer-SD képviselői és a Peter Pellegrini körül csoportosuló független képviselők nyújtották be.

Az ellenzéknek nincs elég szavazata a miniszterelnök menesztéséhez. A koalíció nem akarja Matovič távozását, ezért az indítványt valószínűleg nem fogadja el a parlament. Ha azonban elegen szavaznak a miniszterelnök leváltására, a kormány megbukik.

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök kijelentette,

ha a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen leváltják a képviselők, lemond a mozgalom elnöki posztjáról és távozik a politikából.

Szerdai sajtótájékoztatóján, amiről lapunk élőben tudósított, azt is közölte, a koalíciós képviselőknek szabad kezük van a miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítvány megszavazásakor. Kijelentette, tudtán kívül követett el csalást a diplomamunkája írásakor, mert biztos volt benne, hogy helyesen járt el a források idézésekor. A kormányfő hozzátette, jelen lesz a parlamentben a szavazás során, de hogy meddig marad, az a diskurzus hangnemétől függ.

A parlament rendkívüli ülése a tervek szerint délelőtt tíz órakor kezdődik.

Mičovskýt még nem győzte meg Matovič, Krajniak tárgyalna

Ján Mičovský (OĽaNO) földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a csütörtöki kormányülés előtt úgy nyilatkozott, 

egyelőre nem győzte meg Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a diplomamunkájával kapcsolatban.

Krajniak úgy vélekedett, a kormányfő mindent elmondott a diplomaüggyel kapcsolatban, a témáról még tárgyalnak a kormányülésen.

„Nem láttam a diplomamunkáját, tehát nem tudom megmondani” – válaszolta Krajniak arra a kérdésre, hogy Matovič meggyőzte-e őt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.