2020. július 17., 08:46

"Szörnyű szégyen ez!" - így reagáltak a koalíciós partnerek Matovič plágiumügyére

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő elnézést kért minden tisztességes diáktól, akik semmilyen módon nem csaltak a tanulmányaik alatt. Elismerte, hogy diákként bizonyos dolgokat lemásolt, és ezért valószínűleg el kellene venni tőle a titulusát. A kormányfői posztról ugyanakkor csak akkor mond le . min írta -, ha teljesítette az összes, választások előtt tett ígéretét. 

Igor Matovič
Fotó: TASR

„Őszintén, fogalmam sincs, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban nem idéztem-e valamit, illetve hogy mennyit idéztem. Ha ez így van, elloptam valamit, ami nem volt az enyém, tehát ezen a téren de facto tolvaj vagyok, ami szomorú, és egyáltalán nem válik a dicsőségemre” – olvasható a kormányfő bejegyzésében, mellyel a Denník N által feltett kérdésekre reagált.

Mint azt korábban megírtuk, Matovič egyben elismerte, hogy az egyetemi tanulmányai utolsó két évében lemásolt dolgokat, ami miatt valószínűleg vissza kellene adnia a titulusát.

Elnézést kérek minden tisztességes diáktól, aki mindenféle másolás, súgás vagy más trükközés nélkül képes volt elvégezni az egyetemet. Őszintén csodálom önöket” – zárta Matovič.

Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke szörnyű szégyennek nevezte azt, ami Matovič diplomájáról kiderült.

Nem akarom, hogy Fico vagy Pellegrini visszatérjen, pláne nem, hogy a fasiszták jöjjenek, de ez szörnyű szégyen. Elnézést. Sajnálom, ami az elmúlt három hétben történt" - írta a közösségi hálón. „Csak azt tudom, hogy kezdenem kell ezzel valamit. Ez az a politikai kultúra, amit akartunk? Így néz ki a felelősségvállalás? Hát nem jutottunk messzire"

- tette hozzá.

Veronika Remišová, a Za ľudí alelnöke, beruházásokért, regionális fejlesztésekért és informatizációért felelős miniszter azt mondta, meggyőződése, hogy a koalíció egyes tagjainak 20 évvel ezelőtti egyéni kudarcai nem nyithatják meg az utat olyanok előtt, akik – a Za ľudí tagjaitól eltérően – csendben szemet hunytak az ugyanilyen cselekedetek felett.

Kijelentette,

pártja mindent meg fog tenni, hogy ne ismétlődhessen meg az, mint Danko, Kollár, Gröhling és Matovič elkövetett a diplomamunka írásakor, és hogy az ilyesmi büntethető legyen.

„A személyes felelősségvállalás nem működik. Lehetséges, hogy még több hasonló esetre fog fény derülni, ezért rendszerszintű megoldásra van szükség" – írta a politikus a közösségi hálón. Ugyanakkor felszólította a koalíciós partnereket, hogy az oktatás minőségének javítását sorolja a kormány a prioritások közé.

Az SaS-nek meg kell fontolnia az összes lehetőséget és konzultálnia kell a parlamenti frakció és a párt tagjaival"

– válaszolta a TASR megkeresésére Ondrej Šprlák, az SaS szóvivője.

A médiában megjelent információk szerint a miniszterelnök adórendszerről írott diplomamunkája plágium. Állítólag két, közgazdászok által írt könyvből is átemelt bele részleteket.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!