2020. július 17., 08:58

Fico a Matovič-ügyről: vajon az alkotmány lehetővé teszi, hogy valaki ellen szellemi fogyatékosság miatt nyújtsunk be bizalmatlansági indítványt?

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfőnek a diplomamunkájával kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt le kellene mondania a tisztségéről. Ha nem teszi meg, a Peter Pellegrini körül csoportosuló képviselők megfontolják, hogy további lépéseket tesznek az ügyben.

Fotó: TASR

Raši rámutatott: míg Andrej Danko korábbi házelnök a szakdolgozata elkészítése során legalább öt forrással dolgozott, Igor Matovič az övét két könyvből „ragasztotta össze”.

Ez már tényleg szégyen. Az összes, a média által aprólékosan tárgyalt plágium közül talán ez a legrosszabb”

– mondta Raši.

A képviselő felidézte:

Matovič a plágiumgyanúval összefüggésben tolvajnak nevezte Dankót, tehát eszerint ő maga is tolvaj. Az OĽaNO mozgalom Raši szerint akkoriban azt hangoztatta, hogy egy politikus, aki ilyen botrányba keveredik, minden normális országban lemondana. Felszólította tehát a kormányfőt, hogy tegyen így.

Fico: a miniszterelnök egész élete a csalásról szól

Robert Fico, a Smer-SD elnöke úgy fogalmazott, egyáltalán nem lepi meg, hogy Matovič csalt a diplomamunkája írásakor. Szerinte a miniszterelnök egész élete a csalásról szól.

A Smer-SD-ben fontolgatjuk, nem jött-e el az ideje, hogy felnyissuk az emberek szemét és bizalmatlansági indítvány nyújtsunk be Matovič ellen. Nem is a diplomája, hanem a jelleme miatt. Nem vagyunk azonban biztosak abban, hogy az alkotmány lehetővé teszi-e, hogy valaki ellen szellemi fogyatékosság miatt nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt”

– írta a közösségi hálón.

A médiában megjelent információk szerint a miniszterelnök adórendszerről írott diplomamunkája plágium. Állítólag két, közgazdászok által írt könyvből is átemelt bele részleteket.

Matovič a közösségi oldalán elnézést kért minden tisztességes diáktól, akik semmilyen módon nem csaltak a tanulmányaik alatt. Elismerte, hogy diákként bizonyos dolgokat lemásolt, és ezért valószínűleg el kellene venni tőle a titulusát. A kormányfői posztról akkor mond le, ha teljesítette az összes, választások előtt tett ígéretét.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.