lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. január 13., 15:22

Ďuriš Nicholsonová egyre közelebb a pártalapításhoz

Az SaS-ből kivált Lucia Ďuriš Nicholsonová európai parlamenti képviselő is érzi az idők szelét. Az előrehozott választások lehetősége kapcsán turbó fokozatba kapcsolta pártalapítási törekvéseit.

Fotó: TASR

Nicholsonová 2021 februárjában hagyta faképnél a liberális pártot. Kilépését azzal magyarázza, szeretné megelőzni, hogy tovább nőjön a feszültség a kormánykoalíción belül. Richard Sulík pártelnök akkor elhamarkodottnak nevezte a párt egykori második emberének lépését.

Arról, hogy a politikus új párt létrehozását fontolgatja, tavaly nyáron számoltunk be. Volt pártjáról úgy nyilatkozott, hogy az SaS-t már teljesen "kibelezték", Richard Sulík nem tudná kinek átadni a stafétabotot.

A politikus most a Pravda c. napilapnak beszélt arról, hol tart a pártalapítással.

Ami a hazai politikai porondon történik, az gyorsítóként hat a pártalapítási projektünkre. Képesek vagyunk felkészülni az előrehozott választásokra. Jelenleg 90 ember kapcsolódott be valamilyen formában. Felállítjuk a struktúrákat, programot és alapszabályt alkotunk, folyamatban van a párt regisztrációja. Készülünk az aláírásgyűjtésre"

– mondta Nicholsonová, aki szerint a folyamat 9-12 hetet vehet igénybe.

A párt elnöke Nicholsonová lenne, az új pártot folyamatosan, hétről hétre szeretné bemutatni.

A politikai párt bejegyzéséhez 10 ezer aláírásra van szükség, ezt most össze kell gyűjteniük. "Néha jobb a nehezebb utat választani. Úgy döntöttünk, nem vásárolunk meg egy már létező pártot, hanem összegyűjtjük az aláírásokat" – mondta.

Nicholsonová kifejtette, eddig Miroslav Kollárral, Ján Budajjal, Mikuláš Dzurindával, illetve több más politikussal is tárgyaltak.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.