2022. augusztus 10., 18:09

Egy új pártot bütykölget az EP-képviselő

Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő, aki korábban az SaS színeiben került be az Európai Parlamentbe, de  aztán kilépett a politikai tömörülésből, most egy új párt létrehozásának tervét fontolgatja.

Röpköd mint a pillangó
Fotó: TASR
Lucia Ďuriš Nicholsonová

Mint a Joj kereskedelmi televízió keddi politikai műsorában kifejtette, az új tömörülés vezetőjeként Ivan Korčok jelenlegi külügyminisztert tartaná a legalkalmasabbnak, de az egykori politikusok közül szívesen látná a párt meghatározó személyiségei között Ivan Mikloš volt pénzügyminisztert is.

Az új pártnak elsősorban a bizonytalan választókra kellene fókuszálnia, a számuk ugyanis növekedni fog.

A képviselőnő szerint Korčok előtt nagy jövő áll, és bízik abban, hogy kötélnek áll, noha korábban úgy nyilatkozott, hogy nem lesz részese egy új pártalapítási kezdeményezésnek.

Nicholsonová találkozott Mikuláš Dzurinda volt kormányfővel és Ivan Miklošsal is. Az egykori pénzügyminiszter nem tartja reálisnak visszatérését a szlovák politikába. Dzurinda viszont rendszeresen találkozik a Hlas-SD képviselőivel és a képviselőnő szerint, ha létrejönne a tömörülés a Hlas-SD támogatóit is meg kellene nyernie.

Volt pártjáról úgy nyilatkozott, hogy az SaS-t már teljesen "kibelezték", Richard Sulík nem tudná kinek átadni a stafétabotot. Szerinte az SaS az előrehozott választásokban bízik, bár ezt a vágyát azzal igyekezett leplezni, hogy kétharmados törvényjavaslatot terjesztett be a parlamentben a nyugdíjakról. A párt Országos Tanácsának júliusi ülésétől azt várta, hogy önmagának nagyobb mozgásteret alakít ki és ugyanezt kínálja fel Eduard Heger miniszterelnöknek is. Miután Igor Matovič OĽANO-vezér és pénzügyminiszter menesztését szabták feltételül, az SaS-nak is fel kellett volna ajánlania Richard Sulík gazdasági miniszter távozását. Azt várta ugyanis, hogy az SaS is elismeri a saját bűnrészességét a kialakult helyzet miatt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.