2020. július 8., 09:18

Beneš-dekrétumok: Elnapolták a szerdai tárgyalást – húzzák az időt!

A szlovákiai magyar sajtóban az elmúlt hetek egyik leggyakoribb témája a Beneš-dekrétumok alapján elkobzott földek ügye volt. Ezek közül is elsősorban azok, amelyek az új D4-es új autópálya pozsonyi szakaszának építése miatt kerültek reflektorfénybe.

Itt is az a helyzet alakult ki, amellyel olvasóink már más esetben is megismerkedhettek:

A háború után valamilyen oknál fogva egyes magyar nemzetiségű tulajdonosok földjeit nem kobozták – konfiskálták el. Erre a szlovák állam csak most, megközelítőleg hetven év után jött rá, és most azt szeretné, hogy ezeket az „elfelejtett” földeket vegyék el jelenlegi tulajdonosaiktól és szálljanak át a szlovák állam tulajdonába.

Az egykori tulajdonosok leszármazottai – örökösei természetesen védik ezeket a földterületeket, s mivel némelyik ingatlanon már meg is történt az autópálya fő építkezése, ezért tisztességes, piaci viszonyoknak megfelelő, diszkrimináció mentes vételárat tartanak elfogadhatónak.

Az állam a Szlovák Földalap képviseletében, bírósághoz fordult, hogy az mondja ki, ki az egy-egy ilyen földterület jogos tulajdonosa.

Ma, szerdán, június 8-án a kora délelőtti órákban került volna sor az első ilyen lényeges bírósági tárgyalásra, amelyen az egykori magyar nemzetiségű tulajdonos örököseit a pozsonyi Dr. Tomáš Plank ügyvéd, az ilyen ügyek közismert specialistája képviselte volna.

Dr. Tomás Plank
Dr. Tomáš Plank ügyvéd: Az időhúzás az államnak kedvez
Fotó:  Somogyi Szilárd

Azért a feltételes mód, mivel a Szlovák Földalap az utolsó előtti pillanatban, azaz

egy nappal a tárgyalás előtt írásban értesítette a pozsonyi II. kerületi bíróságot, hogy kérik a tárgyalás elnapolását.

Amint azt dr. Plank ügyvédtől a ma7.sk megtudta, a Földalap arra hivatkozva kérte ezt, hogy új jogi képviselőjük van, akinek nem volt még elég ideje áttanulmányozni az ügyet.

Dr. Plank ezt gyenge lábakon álló kifogásnak tartja,

mivel a Földalap egy mammut-intézmény, amely külön jogi részleget tart fenn, tapasztalt jogászokkal, így csak fenntartásokkal fogadható az az állítás, hogy jogászt kellett volna fogadniuk. 

Dr. Plank attól tart, hogy

a Szlovák Földalap egy bírósági trükkhöz, szakmai nevén obstrukcióhoz folyamodott ezzel az elnapolással és vélelmezhető, hogy tényleges célja az, hogy a bírósági üggyel párhuzamosan folyó kisajátítási eljárás hamarabb érjen célba, mint ahogy a bíróság határozatot hirdet.

Az állam egy másik fronton, a pozsonyi Járási Hivatalban ugyanis kisajátítási eljárást indított ezekre a területekre, az autópálya stratégiai érdekeire hivatkozva. Itt az államot a Szlovák Autópálya Társaság képviseli.

Versenyfutás történik tehát a bírósági döntés és kisajátítás között.

Ha a bíróság hamarabb mondaná ki, hogy az ingatlanok a magyar nemzetiségű tulajdonosok örököseit illeti, az dr. Plank szerint precedens értékű lenne a további hasonló bírósági ügyekben is és elejét vehetné az ehhez hasonló, szinte abnormális eljárásoknak.   

Ha viszont a járási hivatalban zajló kisajátítási eljárás ér véget korábban, akkor még a kisajátitásért járó vételárat sem kapnák meg a tulajdonosok; az összeget ugyanis a folyamatban levő bírósági eljárásra hivatkozva az Autópálya Társaságnak egy állami depozitba – letétbe kellene helyeznie és onnét csak az összes jogi instancia végigjárása után kerülhetne a tulajdonoshoz. Ennek a folyamatnak az elhúzódása hosszú éveket venne igénybe.

Ezért hát a bíróságon az állam nevében eljáró Földalap húzza az időt, hogy a járási hivatalban az állam nevében eljáró Autópálya-Társaság célba érjen, és a kisajátítás hamarabb történjen meg, mint a bírósági határozathozatal.

Dr. Plank elmondása szerint ugyanis

az állam nem rendelkezik az egykori Beneš-dekrétumok alapján álló kisajátítási határozatokkal és érvelését csak arra alapozza, hogy az egykori tulajdonosok magyar nemzetiségűek, azaz kollektív bűnösök voltak, és akárcsak többi magyar és német társaik, nekik is el kellett (volna) veszteniük a földjeiket.

Ezt az embertelen versenyt az állam és az örökösök közt, ahol az egyik oldalon a maga sok száz, illetve több ezer alkalmazottjával a Földalap és az AutópályaTársaság vívja, amelyek roppant anyagi és személyi túlerejével szemben egyetlen ember, egy elszánt és jól felkészült jogász áll...

Ezt az embertelen, régi nemzetiségi sebeket felszaggató és az emlékezők szemébe máig könnyeket csaló hajszát igyekezett leállítani közbenjárásával néhány magyar párti és más magyar nemzetiségű politikus.

Vegyük csak sorra,  Ján Mičovský mezőgazdasági miniszter, Gabriela Bartošová a Földalap igazgatónője, Boris Zemko osztályvezető, Boris Kollár parlamenti elnök, Andrej Doležal közlekedési miniszter, Jaroslav Kmeť, a közlekedési minisztérium államtitkára mind-mind találkoztak itteni magyar párti és más magyar nemzetiségű politikusokkal, s egybehangzóan állłthatjuk, hogy vezetőink nyilatkozatai ezen tárgyalások után kedvezőek, de legfőképpen biztatóak voltak.

A magyar párti és más magyar nemezetiségű politikusok nyilatkozatai is azt mutatták, tárgyalásos úton megnyugtató megoldás születhet, sőt el is hangzott, hogy a kisajátítás leállításra kerül.

Nos, a leállítás tényéről cikkünk készültekor, július 7-én, kedden este, dr. Plank még nem kapott semmilyen írásos, hivatalos értesítést. Amit viszont kézhezkapott, az a már említett bírósági elnapolás, amely mint megtudtuk, akár szinte végzetes következményekkel is járhat.

Küzdünk a gondolattal, de mégiscsak fel kell tennünk a kérdést,

vajon a jelenleg hivatalban levő hatalmasságok, miniszterek, államtitkárok, földalapi fő- és aligazgatók részéről nem csak jóindulatú porhintés vagy mondjuk ki, újabb időhúzás volt a kedélyes hangnemben folyó eszmecserék megtartása?

Hogy amíg ők tárgyalnak a kisebbség érdekeit szem előtt tartó politikusokkal, a háttérben az állami apparátus gépezete könyörtelenül befogja azokat az eddig megmenekült földterületeket is, amelyek ilyen vagy olyan módon, de megúszták, hogy egy minden felvidéki magyarra kiterjedő, átkos törvény következtében, ellenszolgáltatás nélkül kerüljön a mindenható Állam kezeibe?

A Földalap eljárása, a magyar tulajdonosok kiszolgáltatottsága és sajnos, jóhiszemű politikusaink kifogyhatatlan türelme ezt a forgatókönyvet is fölveti.

Szerdán reggel, portálunk kérésére a Nemzeti Autópálya Társaság nem erősítette meg, hogy a kisajátítást leállították volna. Erre vonatkozó kérdésünkre azt válaszolták, hogy amíg folyamatban van a bírósági ügy, a kisajátítás folyamatához az Autópálya Társaság nem tud hozzászólni és meg kell várni a bírósági döntését.
eva zgravcáková
Eva Žgravčáková: Az Autópálya Társaság a bírósági ügy lezárásáig nem szól hozzá a kisajátítások kérdéséhez.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2020. 07. 08., sze - 18:00

És mindehhez tegyük hozzá, hogy a "magyar politikusok" 30 év alatt erre sem találtak "megfelelő időpontotot, aktualitást"!