2022. augusztus 24., 07:58

Az egészségügyi tárca az orvosok további követelésein is dolgozik

Az Egészségügyi Minisztérium az egészségügyi dolgozók béremelése mellett a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) további követelésein is dolgozik, tájékoztatott a tárca sajtóosztálya.

Kellene több orvos
Illusztráció
Fotó: Facebook

„Bár a LOZ vezetősége jogot formál arra, hogy  követeléseit egy egységes szervezet követeléseiként adja elő, valójában az orvostársadalmon belül sincs általános egyetértés azokkal az intézkedésekkel kapcsolatban, amelyeket a szervezet javasol” – állapította meg.

A tárca kijelentette: nagy erőkkel dolgozik a rendszerszintű változtatások bevezetésén, melyek célja az egészségügyi ellátás minőségének javítása, az ösztönző munkakörnyezet kialakítása, és igazságos bérezés.

Többek között úgy látnák el az orvosi karokat, hogy azok több szakembert tudjanak kiképezni. Rámutatott: már elérték például a kórházhálózat megreformálását, a gyógyszerforradalmat, és a kórházak adósság alóli mentesítése is megtörtént. „Egyúttal két új csúcsminőségű egyetemi kórház építése is megkezdődött Pozsonyban és Túrócszentmártonban” – tették hozzá.

Peter Visolajský, a LOZ vezetője múlt héten felmondásra szólította fel az orvosokat.

Ez azután történt, hogy  Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter és Igor Matovič pénzügyminiszter bemutatta az orvosok béremelési javaslatát. Mint elmondta: a béremelés önmagában nem oldja meg az egészségügy problémáit. Szerinte például rendet kellene tenni a kórházak finanszírozásában, és be kellene vezetni a DRG-rendszert.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.