2021. december 8., 08:01

Az egészségügyi miniszter akár a kormánykoalíció jóváhagyása nélkül is elrendelheti a kötelező oltást!

A rizikócsoportok tagjainak kötelező oltása kérdésében megoszlik a koalíció véleménye. Az OĽANO és a Za ľudí tárgyalna a kérdésről, az SaS nem képvisel egységes álláspontot. A Sme rodina ellenzi a kötelező oltást. A koalíció képviselői megerősítették, hogy Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter rendelet útján is szabad utat adhat a kötelező oltásnak. Utóbbi kijelentette, hogy egyelőre nem szándékozik kötelezővé tenni a vakcinát.

Vladimír Lengvarský
Fotó: TASR

"Igen, Lengvarský maga is bevezetheti" - jelentette ki újságírók előtt Jana Bittó Cigániková (SaS), az egészségügyi bizottság elnöke. Hozzátette: az SaS frakciója nem képvisel egységes álláspontot a kérdésben, de ő maga nem tiltakozna, ha az egészségügyi miniszter a kötelező oltás mellett döntene. "Más kérdés, hogy ez megvalósítható és ellenőrizhető-e a gyakorlatban" - mondta. Peter Pčolinský, a Sme rodina frakciójának elnöke kijelentette: támogatja az oltást, de ellenzi annak kötelezővé tételét.

Jogi szempontból az ügy az egészségügy-miniszter és a tiszti főorvos kezében van, akik rendeletileg is kötelezővé tehetik az oltást"

- mutatott rá Pčolinský, hozzátéve: a Sme rodina nem vétózhatna meg egy ilyen rendeletet.

Michal Šipoš, az OĽANO frakciójának vezetője szerint jelenleg minden lehetőség adott. Úgy véli, motiválni kell az embereket, hogy önként oltassák be magukat, de ha kimerítettek minden lehetőséget, foglalkozni kell a kötelező oltás kérdésével is.

"Ha ez a kérdés felmerül, mindig két érdek, nevezetesen a magánszféra és a közérdek védelme között kell egyensúlyt teremtenünk. Az államnak joga van azt mondani, hogy legyen kötelező a védőoltás, mert vissza kell szorítania bizonyos típusú betegségeket, amelyek legyőzése létfontosságú lehet az ország és a nemzet számára" - mutatott rá Juraj Šeliga parlamenti képviselő és a Za ľudí párt alelnöke. Úgy véli,

a kötelező oltás esetében két alkotmányos feltételnek kell megfelelni.

Egyrészt egyértelműen meg kell határozni a célcsoportot - ez esetben ez az idősebb korosztály -, másrészt az államnak felelősséget kell vállalnia, és kárpótolnia az oltottakat az esetleges mellékhatásokért. Szerinte ezek a feltételek adottak, ezért támogatja a kötelező oltást.

Lengvarský hétfőn kijelentette: semmi akadálya, hogy bizonyos csoportok számára kötelezővé tegyék a védőoltást. Az ezt lehetővé tevő rendelet lehetséges végrehajtásának technikai részleteiről azonban még egyeztetni kell. Kedden hozzátette: a koalíciós ülésen megállapodás született arról, hogy az egészségügyi minisztérium kidolgoz egy jogi elemzést a kötelező oltással kapcsolatban. Ez utóbbi foglalkozna azzal a felvetéssel is, hogy az oltatlanok járuljanak hozzá a kezelésük költségeihez. A tárcavezető feltételezi, hogy egy hónapon belül készülhet el az elemzés, ezt követően születhet döntés a kérdésben.

Olyan megoldást kell találnunk, amely egyértelmű, végrehajtható, és nem terheli le az egész közegészségügyi rendszert olyan bírságok behajtásával, amelyek nem motiválják az embereket"

- jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: egyelőre nem szándékoznak bevezetni a kötelező oltást. A kormány azt szeretné, ha az emberek önként oltatnák be magukat.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.