2022. január 23., 12:40

Az általános, kötelező oltásról Heger már letett, de a nyugdíjasok kötelező vakcináját nem akarja elengedni

Érdekes írás jelent meg vasárnap reggel a Pravda.sk-n. Ahogy azzal korábban behatóan foglalkoztunk, Eduard Heger kormányfőnek igencsak megtetszett a kötelező COVID-oltások ötlete. Bár koalíciós partnerei ellenállása miatt az általános oltási kötelezettség bevezetése a jelek szerint lekerült a napirendről, a nyugdíjasok oltása még most is szerepel Heger tervei között. 

koronavírus védőoltás
Fotó: MTI / Komka Péter

Korábban portálunk is beszámolt róla, hogy a kormányfő az egészségügyi és az igazságügyi minisztérium együttműködését kérte. A két tárcának egy hatástanulmányt kellet kidolgoznia, amely azt vizsgálta, milyen jogi és egészségügyi vonatkozásai, korlátai és lehetőségei lehetnek a kötelező COVID-oltás bevezetésének. Némi csúszással ugyan, de a szakemberek végül csak végeztek a munkával.

A Pravda információi szerint a kormányfő előbb a koalíciós tanács elé szeretné vinni a kérdést, a kormány csak ezt követően tárgyalna róla. 

Heger másik elképzelése, hogy az oltást megtagadók saját zsebből térítsék koronavírus-fertőzéssel összefüggő kórházi kezelésüket. Ez még szintén napirenden van. A minisztériumok által elvégzett analízis eredményeiről egyelőre nem sokat tudni. A miniszterelnök szóvivője, Ľubica Janíková annyit mondott, a jövő héten adnak majd bővebb tájékoztatást.

A lap úgy tudja, az általános, kötelező oltás már nem téma kormánykörökben, azonban Heger, egyfajta kompromisszum gyanánt, mindenképp szeretné keresztülvinni a nyugdíjasok és más, egyelőre közelebbről be nem határolt rizikós csoportok kötelező oltását. 

Érdekes kérdés, erre milyen formában kerülhet sor. A Sme rodina politikusai, illetve az SaS képviselőinek egy jelentős része mindennemű kötelező oltással szemben foglalt állást, ráadásul az Európai Gyógyszerügynökség sem támogatja egyértelműen.  

Érdemes lesz figyelni, mi történik a szomszédos államokban. Magyarországon bizonyos társadalmi csoportoknál bevezették a kötelező oltást, de Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt kategorikusan cáfolta, hogy általános oltási kötelezettséget fogadna el a magyar kormány. A cseheknél épp a napokban került le a napirendről a kérdés, az új kormányfő, Petr Fiala szerint ugyanis "nincs ok arra, hogy bevezessék a kötelező oltást." Ausztriában viszont valószínűleg csak idő kérdése, hogy meglépik. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az osztrák kormány elfogadta a javaslatot, két nappal ezelőtt pedig a parlament is jóváhagyta azt.

A szokás szerint különutas Igor Matovičnak ebben a kérdésben is érdekes, de igen határozott álláspontja van. Szerintem már nincs értelme a kötelező oltásnak, aki akarta felvette a vakcinát, aki nem akarta, már úgy sem veszi fel.

Őket majd az omikron beoltja

- fogalmazott az egykori kormányfő.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.