2022. január 19., 17:44

Jogi elemzés már van a kötelező oltásról. De lesz-e akarat a bevezetésére?

Elkészült a kötelező oltás bevezetésének lehetőségeivel foglalkozó jogi elemzés. Ezt a szerdai kormányülés után jelentette ki Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter. Lengvarský a dokumentumot először Eduard Heger (OĽANO) kormányfőnek akarja bemutatni.

koronavírus
Fotó: pixabay.com
képünk illusztráció

A miniszter megismételte, hogy a kérdést szakértői körben tárgyalják, de a végső döntést politikai szinten hozzák meg.

 Én személy szerint továbbra is a kötelező oltás híve vagyok"

 - szögezte le Lengvarský, hozzátéve: legalább néhány kiválasztott rizikócsoport számára kötelezővé tenné az oltást. Konkrétan a kritikus infrastruktúrát és az időseket említette.

Mária Kolíková igazságügy-miniszter, aki Lengvarskýval közösen dolgozta ki az elemzést, korábban azt nyilatkozta, hogy számos olyan okot vizsgáltak meg, amelyek miatt potenciálisan bevezethető lenne a kötelező védőoltás, többek között a foglalkozás és az életkor szempontjából is. A következtetésekről elsőként ő is Hegert akarja tájékoztatni.

A kormány által megrendelt elemzés a COVID-19 elleni kötelező védőoltás bevezetésének lehetőségeivel foglalkozik, valamint annak lehetőségével, hogy korlátozzák az egészségügyi ellátás állami egészségbiztosításból történő finanszírozását olyan, COVID-19 betegségben szenvedő személyek esetében, akik saját elhatározásból nem oltatták be magukat.

A kötelező oltás ellen foglalt állást több kormánytag is, például Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter és Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter. Utóbbi szerint azok, akik be akarták oltatni magukat, már megtették, az oltatlanokat pedig "beoltja" az omikron variáns.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.