2022. január 13., 16:16

A szlovák egészségügyi miniszter kijelentette, nem lesz kötelező oltás!

Az elmúlt hónapokban több alkalommal foglalkoztunk a kötelező oltások szlovákiai bevezetésével. Bár számos állam elindult ezen az úton, egyelőre egyetlen olyan ország sincs a világon, ahol általános, mindenkire kötelező érvényű COVID-oltást vezettek volt be.

vakcina
Fotó: unsplash.com
Képünk illusztráció.

Ehhez talán a nyugati szomszéd Ausztria állt a legközelebb, az előzetes tervek alapján már februártól kötelezővé tették volna a 18 évnél idősebb osztrák állampolgárnak, de a kabinet végül visszariadt a bevezetésétől. A szlovák helyzet kicsit más. Eduard Heger kormányfő az elmúlt hónapokban több alkalommal is feldobta a témát, egyes sajtóhírek szerint olyannyira szerette volna elérni, hogy legalább a hatvan éven felülieket beoltsák, hogy kész volt bizalmi szavazást csinálni a dologból. Állítólag saját miniszterelnöki székét kötötte volna a kötelező oltásokhoz, de ebből, legalábbis egyelőre, nem lesz semmi. 

Főleg úgy, hogy maga az egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský jelentette ki egy pár nappal ezelőtti tévéműsorban, a közeljövőben biztosan nem foglalkozik a kormány a kötelező oltások bevezetésével.

Te is fiam Richard?

Kiderült az is, hogy a minisztérium által megrendelt, a kötelező oltások bevezetésének lehetőségeit vizsgáló tanulmány késik, január tizedikére kellett volna elkészülnie, egyelőre viszont se híre, se hamva. Hogy ennek adminisztratív vagy politikai okai vannak-e, egyelőre nem tudni, annyi mindenesetre biztos, hogy a kormánykoalíción belül is ellentéteket gerjesztett a téma. Míg Eduard Heger kormányfő és néhány minisztere támogatta az elképzelést, a két nagyobb koalíciós párt, a Sme rodina és az SaS is, más-más okokból, de élésen elutasította az ötletet. 

A köztársasági elnök, Zuzana Čaputová Hegernél óvatosabban fogalmazott, arról beszélt, tart tőle, hogy nem lehet majd elkerülni az oltás kötelezővé tételét, de azt sokkal inkább szakmai, semmint politikai vitának kell megelőznie.

Nem meglepő, de Igor Matovič korábbi miniszterelnök, jelenlegi pénzügyminiszter megint különutas véleményt fogalmazott meg. Annyira beleszerelmesedett saját, oltásmotivációs ötleteibe, hogy rossz útnak tartja a kötelező oltást, az szerinte csak a korrupciónak ágyaz meg. Mivel háziorvosok is adhatnak majd ki igazolást, attól tart, sokan egyszerűen megveszik a papírt anélkül, hogy valóban beoltatnák magukat. 

A Sme rodina és a parlament elnöke, Boris Kollár ugyan ajánlja az oltást, de nem tenné kötelezővé. Közölte,

soha nem fogom megszavazni a kötelező oltásokat

- majd egy másik alkalommal arról beszélt, nem járul hozzá, hogy megosszák a "szlovák társadalmat". Kollár leszögezte, egyetlen párttársa sem támogatja az elképzelést, ha szavazásra kerül a sor, mindannyian ellene voksolnak.

Richard Sulík gazdasági miniszter három okot is talált, miért ne támogassa az ötletet. Egyrészt a személyi szabadság korlátozásának tartja a kötelező oltást, másrészt, Matovičhoz hasonlóan, korrupciós félelmei vannak, harmadrészt pedig attól tart,

kiborítanák vele a lakosságot.

Sulík párttársa, Branislav Gröhling oktatási miniszter már némileg megengedőbb, néhány csoport esetében szerinte lenne értelme a kötelező oltásnak. 

Csak a rend kedvéért említsük meg a legkisebb, immár rendre a parlamenten kívülre mért kormánypártot, a Za ľudít is. Veronika Remišová többször is elmondta, támogatja a kormányfő ötletét, kész megszavazni a hatvan év felettiek kötelező oltását. 

Mit mond az ellenzék?

Ha van, amiben a szlovák parlamenti ellenzék, az a kötelező oltások kérdése. Egyetlen olyan ellenzéki képviselő sincs, vagy legalábbis eddig nem merte nyilvánosan vállalni, aki támogatná a kötelező oltást. Peter Pellegrini, a legerősebb ellenzéki formáció, a Hlas-SD elnöke például élesen elutasítja az elképzelést és a kormányt okolja az alacsony átoltottsági mutató miatt. Pellegrini egy korábbi televíziós vitán ugyan hitet tett az oltások mellett, de azt nem volt hajlandó elárulni, ő maga be van-e oltva.

Pellegrininek egyébként igaza van abban, hogy ha közel egy év alatt alig sikerült beoltania az ország lakosságának felét, nem az a megoldás, hogy hirtelen rákényszerítik az emberekre a vakcinát.

Párttársa, Denisa Saková szerint alkotmányjogi és emberi jogi kérdéseket is felvetne a rendelkezés, ráadásul nem lehet tudni, hányan utasítanák el a kötelező oltást a kritikus infrastruktúrák dolgozói közül.

Robert Fico Pellegrininél is keményebben fogalmazott. Szerinte

tőrőlmetszett fasiszta ötletről van szó.

Ő és pártja mindent megtesznek majd azért, hogy ne vezethessék be a kötelező oltásokat.

A frakció nélküli, Kotleábélktól kivált Republika és az ĽSNS politikusai ahogy korábban, úgy most is egyértelműen elutasítják a COVID-oltásokat, legyenek azok kötelezőek vagy fakultatívak. Marian Kotleba ugyan teljesen elutasítja a vakcinát, sőt, tulajdonképpen a koronavírus létezését is tagadják, de a Republika politikusai, legalábbis nyilvánosan, nem tettek ennyire szélsőséges kijelentéseket. Milan Uhrík, EP-képviselő pédlául kijelentette, nem tagadják a COVID létezését, de nem az oltásokban látják megoldást, visszautasította azt a kormánypárti vádat is, hogy gátolnák az oltási kampány zavartalan működését. Más kérdés, hogy akár Uhrík, akár párttársa Milan Mazurek korábban élesen kikelt a kormányzati járványintézkedések ellen, a kötelező maszkviselés, a kijárási korlátozások és a védettségi igazolványok is szúrták a szemüket. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.