2022. március 2., 18:15

A Szövetség feldolgozza a 2018-tól történt utólagos földelkobzások adatait

A Szövetség szakértői küldöttsége szerdán találkozott a Szlovák Földalap (SPF) vezérigazgatójával. Ján Marosszal az utólagos földelkobzások ügyében tárgyaltak, ami több száz, elsősorban magyar családot érint negatívan. 

kitelepítés
Fotó: Archívum

A tavaly ősszel kinevezett vezérigazgató elmondása szerint a medializált esetek után a közelmúltban felszámolta a konfiskációkkal foglalkozó alosztályt, a Szlovák Földalap pedig a jövőben nem fog proaktívan eljárni ilyen ügyekben. Marosz egyben ígéretet tett rá, hogy a Szövetség kérésére rendelkezésünkre bocsátja a 2018-tól mostanáig történt utólagos földelkobzások adatait. 

Amint megkapjuk az adatokat, nekilátunk a feldolgozásuknak és ezeket természetesen nyilvánosságra is hozzuk. Örülünk annak, hogy a vezérigazgató nyitott volt a szakmai párbeszédre, abban viszont egyetértettünk, hogy amíg a törvény vagy a vonatkozó rendeletek nem változnak, nem garantált, hogy nem történnek utólagos konfiskációk a Szlovák Földalap részéről, más eljárások részeként

- mondta Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke, rámutatva: az SPF jogászai másként értelmezik ezeket a konfiskációkat, mint a Szövetség szakértői. 

Ezért a Szövetség továbbra is a komplex, törvényesmódosításon alapuló megoldás híve, amit az SPF tárgyaláson jelenlévő vezetői is a legjobb megoldásnak tartanak. A megbeszélésen részt vett Fiala-Butora János ügyvéd, emberjogi szakértő, aki egyebek mellett a Bosics-ügyet képviselte Strasbourgban, valamint Bugár Viktor ügyvéd, földügyi szakértő. 

A Szövetség a közelmúltban mutatott rá, hogy a szlovák állam az elmúlt másfél évben is kobzott el földeket a kollektív bűnösség elvére hivatkozva.

Pozsony környékén így több százmillió euró értékű ingatlant vettek el eddigi - jogos - tulajdonosától és írták át a Szlovák Földalapra. Az ügyben több per is folytamatban van az SPF és a megkárosított tulajdonosok között.

Ezzel a témával a ma7 médiacsalád foglalkozott először.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.