2020. július 17., 14:10
Frissítve: 19:36

A Smer képviselői készek indítványozni Matovič leváltását

A Smer-frakció képviselői készek indítványozni Igor Matovič kormányfő leváltását. 

Fotó: TASR

Ezt Robert Fico pártelnök jelentette ki a pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a párt már csütörtökön meghozta ezt a döntést, és már előkészítették az aláírásgyűjtő íveket is. A Smer-SD részéről 26 képviselő kész aláírni a bizalmatlansági indítványt. Fico meg fog szólítani független képviselőket is.

A Smer-SD elnöke megjegyezte, hogy érzékeli a feszültséget a kormánykoalíción belül, ennek ellenére nem gondolja, hogy a koalíciós képviselők támogatni fogják a bizalmatlansági indítványt, és azt sem, hogy a miniszterelnököt sikerülhet leváltani, mivel a koalíciónak parlamenti többsége van.

„Mi vagyunk az utolsók, akik részesei akarnánk lenni valamiféle cirkusznak” – jelentette ki Fico, hozzátéve: szeretné, ha a rendkívüli ülés méltóságteljesen, „normálisan” zajlana le, de a „pszichikailag alkalmatlan kormányfő” miatt ezt nem tudja garantálni.

A Smer-SD elnöke szerint Matovič pszichikai alkalmatlansága sok jogi kérdést felvet.

Úgy véli, itt az ideje leváltani a kormányfőt, azért is, mert őt terheli a teljes felelősség a válságkezelés kudarca miatt. Matovičot pénteken távozásra szólította fel Peter Pellegrini (független), a parlament alelnöke is. Úgy véli, egy hazug tolvaj nem állhat a kormány élén. Ha a miniszterelnök nem tesz eleget a felszólításnak, Pellegrini és társai hétfőn aláírásgyűjtésbe kezdenek, és kezdeményezik a rendkívüli ülés összehívását Matovič leváltására.

A médiában megjelent információk szerint a miniszterelnök adórendszerről írott diplomamunkája plágium. Állítólag két, szlovák közgazdászok által írt könyvből is átemelt bele részleteket. Matovič a közösségi oldalán elnézést kért minden tisztességes diáktól. Elismerte, hogy diákként bizonyos dolgokat lemásolt, és ezért valószínűleg el kellene venni tőle a titulusát. A kormányfői posztról akkor mond le, ha teljesítette az összes, választások előtt tett ígéretét.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!