2020. május 21., 16:41

A két dudás meg a Súmračná utcai csárda: egyre nyíltabb az ellentét Fico és Pellegrini között

Közleményt adott ki a mai nap folyamán Besztercebánya megye képviselőtestületének tizenhat Smeres tagja, mondván, ha a  tisztújítás után Pellegrini úgy dönt, távozna a pártból, ők bizony vele mennek. Robert Fico regnáló pártelnök természetesen nem tűrheti az effajta renitenskedést, azonnal keményhangú levélben reagált az eltévelyedett képviselők közleményére. 

Fotó: TASR

Alig néhány órája írtuk meg, hogy a Besztercebányai kerület képviselői hűségnyilatkozatot tettek Peter Pellegrini volt kormányfő mellett, a sajtó már attól hangos, Fico milyen keményen tette helyre pártütést tervezgető kollégáit. Az aktuality például azt írja, a pártelnök a renitensek kizárását készíti elő,de a kását talán nem eszik ilyen forrón. A belháború szinte már biztos. A többi, még bizonytalan...

Kolek Zsolt kollégánk néhány héttel ezelőtt a Nagyítóban arról beszélt, Pellegrini elnöksége alatt politikai fordulat jöhet a Smerben, s, ha nem tudnánk, hogy Fico nem beszél magyarul, azt hihetnénk nézi a műsorunkat. A rossz emlékű miniszterelnök levelében ugyanis pontosan ettől óvja a pártot. 

"Politikailag naiv", "átgondolatlan" és hasonló jelzők sorjáznak az írásában, majd Fico közli, innentől kezdve minden hasonló megnyilvánulást (értsd: valamely párttárs véleménye nem egyezik a nagyvezír véleményével) úgy tekint majd, mint a párt érdekeivel szembemenő törekvést. Fico a továbbiakban, előbb persze alaposan megdícsérve saját eredményeit, felszólítja párttársait, tartózkodjanak a párt szennyesének kiteregetésétől. 

A Smer-SD lassú, de biztos eróziója már elkezdődött. A múlt héten megvolt parlamenti frakciójuk első távozója is. Ján Podmanicky, aki az istenhozzád okaként a párt Fico alatti balra tolódását jelölte meg, ugyanakkor kihangsúlyozta, a Pellegrini-féle liberális fordulattal sem tud azonosulni. Podmanicky, a párt konzervatívabb szárnyának oszlopos tagja volt, Marian Kéryvel (szintén Smer-SD) és néhány Kotleba-párti képviselővel alapított platformját nem nézték jó szemmel a pártvezetésben.

A besztercebányai képviselők nyilatkozata csak olaj volt a tűzre. Mivel nyíltan kijelentették, ha nem Pellegrini jön, ők mennek, Ficonak tényleg nincs más választása, minthogy háttérba szorítsa őket a párton belül. Kizárásukról még korai beszélni, minden esetre jól látható, a párttagság jeletékeny része szívesen leszámolna a múlt örökségével, és annak totemálatával, Robert Ficoval.

A párt másik erős embere, egyik jelenlegi alelnöke, Richard Raši "teljesen logikus lépésnek" nevezte a besztercebányaiak kérését, akik azt szeretnék, ha legkésőbb szeptemberben megtartaná a párt a tisztújító kongresszusát. Kassa megyéből is hasonló hírek érkeznek - jelentette ki Raši, aki szerint "kár lenne veszni hagyni és nem kihasználni" egy ilyen személyiséget, mint Peter Pellegrini. Az igazsághoz persze hozzá tartozik, Kassa megye smeresei már tavaly jelezték, Pellegrininek helye lenne a párt élén, a besztercebányaiak meg csak a földijüket védik, Pellegrini ugyanis éppen a megyeszékhelyről való. 

Ficonak lassan neki kell állni szövetségeseket gyűjteni, mert a végén még utcára kerül...

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.