2020. május 8., 15:34

Soha nem látott belső harcok a Smerben: Fico vagy Pellegrini az erősebb?

Nehéz időket él át a Smer-SD. A parlamenti választás előtt még titkon reménykedtek abban, hogy azt valahogy behúzzák, azonban be kellett érniük a második hellyel. Az ellenzéki padsorok elfoglalása után van idő rendezni a párton belüli sorsdöntő kérdéseket, amelyek jelentősen meghatározzák a Smer, és egyben a szlovák baloldal jövőjét is.

Smer-SD választási lista 10-es
Fotó: TASR

Mint ismeretes, a baloldaliak Peter Pellegrinivel az élen vágtak neki a 2020-as parlamenti választásnak. A Smer belső kohéziója már régen megbomlott, a 2018-as hatalomátvétel és a kormányátalakítás átrendezte a párton belüli erőviszonyokat. Peter Pellegrini miniszterelnökké avatása ugyan megmentette a pártot az előrehozott választásoktól, illetve a korai bukástól, de arra a Smeren belül sem számítottak, hogy ez hosszabb távon a párt megosztását eredményezheti.

Pellegrini kilépett Fico árnyékából

Robert Fico tudta, hogy Peter Pellegrinivel nem foghat mellé, bízott abban, hogy az emberek és a Smer szavazói gyorsan elfogadják őt, ezzel pedig egy időre áthidalhatják a Kuciak-gyilkosság után kialakult kormányválságot.

Robert Fico azonban elszámolta magát, Peter Pellegrini ugyanis kicsúszott az irányítása alól. Az akkori átalakított kormány miniszterelnöke megtanult önállóan kormányozni, nem volt szüksége Fico tanácsaira.

A szerepet olyannyira sikerült elsajátítania, hogy népszerűsége hamarosan Robert Ficóét is túlszárnyalta, a párton belül pedig sikerült kiépítenie a saját holdudvarát. A Smer ,,liberálisabb“ platformja észrevette, hogy Pellegrini sokkal szalonképesebb, és a pártot egyértelműen ő tudja kivezetni a gödörből. A figyelmesebb szemlélő a párt megosztottságát már a választási kampányban is észrevehette.

Pellegrini játszotta a ,,jófiút“, azt az államférfit, aki méltósággal és kellő tapasztalattal tudja irányítani az országot. A másik oldalon Robert Fico a ,,rosszfiúszerepében tetszelgett, akinek az volt a feladata, hogy az akkori demokratikus ellenzéki politikusokat lejárassa, és mint az igazság bajnoka ő hozza el a stabilitást és a békét.

A Smer választási fiaskója után továbbra is indokolt a kérdés, ki nyeri meg a kettejük harcát, mert játszmájuk még egyáltalán nem ért véget.

Fico valódi arca?

Robert Fico egyáltalán nincs könnyű helyzetben. A 2018-as kormányátalakítás, de ha jobban belegondolunk, akkor már a 2014-es sikertelen államfőválasztás óta, sorra szenvedi el a kudarcokat. Ficónak akadt békésebb időszaka is, 2014 után és közvetlenül a 2016-os parlamenti választást követően igyekezett mérsékeltebb és demokratikusabb politikát folytatni, azonban ez nála valahogy nem működött, nem tudta önmagát adni.

A körülmények sem tették ezt igazán lehetővé, Ficón látszódott, hogy nem bírja a nyomást, a sorozatos ellenségkép-keresés és a mások hibáztatása végül arra kényszerítette a Smer elnökét, hogy radikálisabb úton induljon el.

Ficóból ha nem is vált szélsőséges politikus, de mindenképp a könyörtelen és a kompromisszumokat nem kereső karakter képét őrizzük meg róla. Pellegrinivel folytatott küzdelmében könnyen visszakaphatjuk azt az embert, akit egykoron megismertünk a 2006-2010-es időszak alatt.

Erőcsoportok harca

Az az utóbbi hetekben egyértelműen kirajzolódott, hogy a Smeren belül két erőcsoport bontakozott ki. A szeptemberi kongresszusokon elválik, hogy melyik csoport lesz az erősebb. A két tábor eddig kénytelen volt megtűrni egymást, azonban most már nincs mire várni: dönteni kell az irányról!

A párton belül nehéz felmérni, hogy melyik platformnak van nagyobb ereje, de azt tudjuk, hogy ha bárki is nyer, annak nagyon gyorsan le kell tudni kommunikálnia a választói előtt az új felállást, hogy a bizonytalan szavazókat maga mögé tudja állítani.

Ha Peter Pellegrini és csapata nyer, akkor a párt egyértelműen a megújulás és a haladás felé mozdulna el, ezt pedig egy régi branddel nagyon nehéz lesz eladni, főleg úgy, hogy szövetségeseket is nehéz lesz találni.

A párt radikálisabb szárnya fogná a sátorfáját, és Ficóval az élen egy új pártot hozna létre, amely az SNS és a Harabin-féle szavazókra építene, az irányvonal pedig egy nemzeti-baloldali vonalat követne, amelyet ha sikerülne is felépíteni, akkor is maradna egy tüske Ficóban: nem tudná igazán feldolgozni azt, hogy a Smert, amelyet egykoron kitalált, el kellett hagynia.

Robert Fico győzelme azt jelentené, hogy a Smer visszatérne a régi arculatához. Ebből pedig az következik, hogy a Fico által kipellengérezett ,,értelmiségi liberálisokat“ végleg leszakítaná a párt, és az egykori vidéki, nacionalista szavazókat célozná meg a párt vezetése.

Peter Pellegrini ebben az esetben egy új mozgalmat hozna létre, ahol viszonylag ,,tiszta“ lappal indulna, és egy modernebb szociáldemokrata felfogást képviselne. Hogy talál-e erre szövetségest? Nem lesz könnyű Pellegrininek "bevágódnia" a kávéházi értelmiségieknél, ugyanis ők nem fogják elfejteni smeres múltját. 

Matovič kormányzása ugyan valamivel közelebb hozhatja a liberális véleményformálók és Pellegrini együttműködését, de ahhoz Matovičnak nagyon sok ellenséget kell szereznie. Az egykori miniszterelnöknek azonban akadna egy biztos szövetségese: akármi is történik, Tomáš Drucker biztosan nem fogja őt elküldeni, a lehetséges együttműködésük már egy elég erős szavazói réteget eredményezhet.

Megosztás
Címkék