cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. augusztus 2., 21:03

,,A bűn nem akkor teljesedik be, amikor elkövetik, hanem akkor, amikor elfelejtik” – felavatták a kitelepítettek emlékművét Somorján - VIDEÓVAL

Hetvenhat éve, 1945. augusztus 2-án adta ki Eduard Beneš, Csehszlovák elnök 33. dekrétumát, amellyel megfosztotta állampolgársági joguktól a Csehszlovákiában élő magyar és német lakosokat. Somorja városában – mint a felvidéki települések nagy részén – túlnyomó többségben éltek akkor magyar ajkú lakosok, akiket nagymértékben érintett a lakosságcsere, az államon belüli széttelepítés és a reszlovakizáció. Ennek a gyalázatos eseménynek állítottak emléket Somorján augusztus 2-án.

A Kitelepítettek emlékművének átadása Somorján
Fotó: ma7

A Fő utcán található parkban Méry János köszöntötte az egybegyűlteket, a Via Nova Somorja Ifjúsági Csoport, Somorja Város, a Somorja Hangja Polgári Társulás és a Csemadok Somorjai Alapszervezete nevében. Az emlékművet a több száz, Somorjáról kitelepített családért állították, a bőröndök pedig a kitelepítés mozzanatait hivatottak jelképezni.

A megemlékezésen Görcs Lajos nyugalmazott tanár, Somorja város megbecsült polgára egy verssel tette méltóbbá a megemlékezést. Horváth László helytörténész ismertette az országos és a helyi események borzalmas mozzanatait, de hangsúlyozta az itt megjelent közösség erejét is.

A mai alkalom mégis lélekemelő, hiszen egy közösség erejét mutatja. Ezzel nemcsak a múlt iránti tiszteletét fejezi ki a somorjai közösség, hanem a jövőbe vetett hitét is”

– mondta el Horváth László. A műalkotás meghatározó eleme a város arculatának.

Videó:  ma7

A Pósfa zenekar és a Csalló Néptáncegyüttes előadása után Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke tartotta meg ünnepi beszédét.

A bűn nem akkor teljesedik be, amikor elkövetik, hanem akkor, amikor elfelejtik. (…) A magyarság nem bocsáthatta meg az ellene elkövetett bűnöket, mert a mai napig még mindig nem kértek bocsánatot tőle”

– hangoztatta Kövér László.

A szomszédos államok közös célja, hogy a 20. század közös történelmi sebeit a 21. századra begyógyítsák. A jövő kérdése pedig az, hogy Közép-Európa országai a 20. század terhével küszködő nemzetállamok akarnak-e maradni, vagy a 21. század kihívásainak megfelelni képes, korszerű nemzeti államokká akarnak válni. A nemzeti érdek értelmezésében van a különbség.

S hogy a szülőföldről erőszakkal soha senki ne legyen többé kitelepíthető!”

– nyomatékosította ki Kövér László.

Videó:  ma7

Az emlékműavatást nagyon sokan támogatták – anyagi hozzájárulásokkal is. Egy időkapszulát is elhelyeztek a Lipcsey György által elkészített emlékművek mellett, amelybe a házelnök is beletette gondolatait, valamint a támogatók teljes listája is megtalálható a kapszulában, nem utolsó sorban a Magyar 7 hetilap is, több folyóirat mellett, helyet kapott az időkapszulában. Ezután Lipcsey György szobrászművész, Ürge Lajos, nyugalmazott tűzoltóparancsnok, Szamák Zsuzsánna, a Somorja Hangja Polgári Társulás elnöke, Orosz Csaba polgármester, Végh Ákos, a Mozi klub tagja és Brunczlik Viktor, a Via Nova Somorja képviselője ünnepélyesen elvágták a trikolór szalagot az emlékműveken.

A református, az evangélikus és a katolikus egyház vezetői megáldották a helyet, majd a szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés virágait. Az emlékműavatás nemzeti imádságunkkal, a Himnusz eléneklésével fejeződött be.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.