2022. február 18., 16:33

Tervezik már Csallóköz vízkészletének védelmét

A Kis-Magyar-alföld ökológiai rendszere és óriási vízkészlete évmilliók során alakult ki. A teremtés koronája, az ember pedig képes a Teremtő művét akár néhány év alatt is végképp, visszafordíthatatlanul tönkretenni.

Ján Budaj a sajtótájékoztatón ismerteti a Megvédjük Csallóköz tervét
Fotó: TASR
Ján Budaj a sajtótájékoztatón ismerteti a Megvédjük Csallóköz tervét

Február 17-én a környezetvédelmi minisztérium két vezetője, Ján Budaj tárcavezető és Roman Havlíček, a vízvédelmi osztály vezetője közös sajtótájékoztatót tartottak Olga Zemanová (SaS) parlamenti képviselővel, aki kezdeményezést indított a Csallóköz vízkészletének megvédésére. Elmondták, hogy a minisztérium cselekvési tervet készít Csallóköz vízgazdálkodási területének védelmére, amit őszig a kormány elé szeretnének terjeszteni jóváhagyásra. A tervet, első olvasatban, ideális esetben még a karácsonyi szünet előtt megszavazhatja a törvényhozás is. 

Mindenképp szép cél, hogy az akciótervben kiemelt közérdekként határozzák meg a vízgazdálkodási terület védelmét, aminek mindent alárendelnek.

Így jövőre már tán nem szennyezik és mérgezik tovább a talajt és a vizeket sem a szemétlerakók (Vereknyén meg másutt), sem a vegyi üzemek (Pozsonyban meg másutt), se a hazai és külföldi tulajdonú sertéshizlaldák (Nagykeszin meg másutt)…

De nézzük meg azt is, mit jelenthet majd a cselekvési terv végrehajtása az adott területen élőknek és gazdálkodóknak! Egyszerűbb, olcsóbb megélhetést több mint valószínűleg nem. Esetleg be is tilthatják bizonyos, eddig használt növényvédő szerek vagy műtrágyák alkalmazását, büntetéseket is kiszabhatnak a tiltások ellen vétőknek, és a gazdálkodók nem vagy kevésbé fogják tudni megvédeni a termésüket. Az is előfordulhat, hogy csak nagyobb ráfordítással termelhetnek majd, ami így már nem éri meg nekik, hiszen akár föl is hagyhatnak a gazdálkodással.

Pedig tán épp az ott élő kisgazdálkodók szennyezik a legkevésbé a környezetet.

Azt, hogy mi lesz a nagy szennyezőkkel vagy külföldi beruházókkal, nem igazán tudjuk, mert erről eddig nem szólt a minisztérium által kiadott írásbeli jelentés sem. 

Ha nem is hangzottak el még konkrét tervek és lépések és nem ígértek konkrét összegeket sem egy-egy régóta hiányzó csatornahálózat és víztisztító, hulladékhasznosító megépítésére, azt mindenképp értékelnünk kell, hogy a korábbi, ránk magasról tevő hozzáállástól eltérően végre beindult valami fölsőbb szinten is.  Köszönhetően a környezetvédelmi tárca vezetésének és csapatának reményeink szerint talán már nem fogják oly akadálytalanul és olyan nagy mértékben kloákának használni a Kis-Magyar-alföldet.

A vidék ökológiai rendszere és óriási vízkészlete évmilliók során alakult ki. A teremtés koronája az ember pedig képes a Teremtő művét akár néhány év vagy még rövidebb idő alatt is végképp, visszafordíthatatlanul tönkretenni. És ehhez mi is hozzájárulunk.

A jelentést tevők nem magukban, és nem is bennünk találták meg a felelősöket az áldatlan helyzetért, hanem a korábbi vezetőkben. Így legalább nem nekünk kell kevesebbet szemetelnünk, vagy az autónkat csak a legszükségesebb alkalmakkor használnunk, mikor már tömegközlekedéssel végképp nem juthatunk célba.

Nem kell kevesebb vizet sem használnunk, vagy kevesebb húst és egyebet ennünk.

Nem nekünk kell kevesebb fölösleges dolgot sem vásárolnunk. Tarthatunk még kutyát, macskát vagy más állatkát is unalmas napjaink élénkítésére. És nem kell megművelnünk az elgazosult földünket, vagy több időt és energiát fordítanunk biokertészkedésre se. Hisz úgyis minden olyan drága, a nagy hajszában úgyis csak nehezen tudjuk megkeresni a betevőnket és megőrizni az eddigi életszínvonalunkat.

Kinek volna még ideje és energiája a környezetvédelemre is?! 

Mert azt, hogy hogyan lehetne még hatékonyabban megvédenünk a környezetünket, jobban tudják a szakértőink és a vezetőink. Elég ha megbízunk bennük és támogatjuk őket. Így nem nekünk kell alaposabban utánanézni a dolgoknak, együttműködni, tiltakozni, ellenőrizni, hisz mindez különben sem a mi feladatunk és hatáskörünk, hanem az övék. Mindezeket megteszik ők helyettünk. Vagy nem...

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.