2022. február 17., 19:19

Cselekvési terv készül a Csallóköz védelmére

A környezetvédelmi tárca cselekvési tervet készít a Csallóköz vízgazdálkodási terület védelmére, amely iránymutatást ad a terület vizeinek védelme terén.

csallóköz
Fotó: DunaVit

A tervezetet ősszel szeretnék a kormány elé jóváhagyásra terjeszteni, tájékoztattak Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszter és Roman Havlíček a környezetvédelmi tárca vízvédelmi főosztályának vezetője mai sajtótájékoztatójukon.

A cél az, hogy az akciótervben kiemelt közérdekként határozzák meg a vízvédelmet ebben a térségben, és ennek kellene minden mást alárendelni, ami ebben a társégben történik”

– mondta Havlíček hozzáfűzve, az akciótervvel nem akarják akadályozni a Csallóköz fejlődését.

Ján Budaj - Csallóköz megmentése
Fotó:  Szlovák Környezetvédelmi Minisztérium
A miniszter szerint a csallóközi ivóvízforrást már most is veszélyeztetik a vereknyei szemétlerakóból vagy az Istrochem vegyi művekből és a Miklósmajorból szivárgó mérgezőanyagok

Az akciótervhez kapcsolódóan szakértői munkacsoportok jöttek létre, amelyekben önkormányzatok, egyetemek és civil szervezetek vesznek részt, és a vízszennyező források felderítésével, hivatali hatáskörökkel és a hatékonyabb védekezéssel fognak foglalkozni - magyarázta Budaj.

A környezetvédelmi tárca a Csallóköz meghatározott pontjain már most is figyeli a talajvíz minőségét.

Sőt, a talaj minőségét is ellenőrizni szeretnénk, mert a Csallóköz a mezőgazdaságról is szól, ami a talajvizet veszélyeztetheti”

– fogalmazott a tárcavezető hozzáfűzve, a csallóközi ivóvízforrást már most is veszélyeztetik a vereknyei szemétlerakóból vagy az Istrochem vegyi művekből és a Miklósmajorból (Žabí majer) szivárgó mérgezőanyagok.

A tárcavezető szerint a környezetvédelmi minisztérium egy vízfüggönyt szeretne a szennyezett pozsonyi földalatti rész és a Csallóköz között kialakítani. Terveik közt szerepel az is, hogy a földművelésügyi minisztériummal megvitatják a műtrágyázás, a növényvédő szerek és egyéb vegyszerek használatának külön rendjét a Csallóközben – mondta Budaj.

A Csallóköz megmentése témájában csütörtökön online konferenciát is tartottak 185 szakértő, az állam- és államigazgatás, kutatóintézetek és civil szervezetek képviselőinek részvételével.

„Itt az ideje, hogy minőségi, hatékony és hosszú távú megoldásokat keressünk" - mondta Anna Zemanová (SaS) parlamenti képviselő, aki a Csallóköz megmentésére irányuló kezdeményezést elindította. Mint mondta, a Csallóköz a korábbi kormányok hibáira fizet rá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.