cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. március 28., 17:08

Megkezdődött a Tőkési-ág revitalizációja – KÉPEKKEL

A csallóközi nemzeti természetvédelmi terület revitalizálásának első fizikai lépéseként a Szlovák Vízművek néhány napja kezdte meg annak a sziget- és félszigetcsoportnak a létrehozását az ág medrében, amelytől a sodrás felgyorsulását és ezáltal a víz tisztulását remélik. Vásárút kataszterében párhuzamosan alakítanak ki egy szigetet, és pár száz méterrel lejjebb egy félszigetet.

megkezdodott-a-tokesi-ag-revitalizacioja-07
Galéria
+9 kép a galériában
Megkezdődött a Tőkési-ág revitalizációja
Fotó: Lacza Gergely

A jelentős részben a Norvég Alap által finanszírozott projekt fő célja a vizes ökoszisztémák éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási képességének helyreállítása és megerősítése a klímaváltozás környezetre és a lakosság életminőségére gyakorolt negatív hatásainak mérséklése érdekében. Mint ahogy azt már korábban is írtuk, az ág vize is eliszaposodott, ami által a víz elvesztette sodrását, és a felszín alatti vízforrások száma is csökkent. Emiatt is elengedhetetlenül szükséges a beavatkozás, amit a szakértői vizsgálatok is alátámasztottak. A revitalizálási folyamat a tervek szerint a vízhozamra, a vízmélységre, a biotópok állapotára és a természetvédők működési feltételeinek megteremtésére irányul.

megkezdodott-a-tokesi-ag-revitalizacioja-02
Megkezdődött a Tőkési-ág revitalizációja
Fotó:  Lacza Gergely

Vásárút község honlapján és Facebook-oldalán bő egy hete jelent meg az értesítés, hogy pár utcában megnövekedett teherforgalomra számíthatnak a lakosok március végén és április folyamán, ugyanis a Szlovák Vízművek a Tőkési-ág ,,gondnokaként” munkálatokat végez az ág medrében.

A projektnek Vásárút önkormányzata nem résztvevője, de nagyon örülünk, hogy végre valami elindul, és reméljük a jövőben egyre több projektet engednek majd meg a Tőkési-ág életben tartása céljából. A projekt megvalósítására az illetékes szervek adtak engedélyt”,

– olvashatjuk.

megkezdodott-a-tokesi-ag-revitalizacioja-03
Megkezdődött a Tőkési-ág revitalizációja
Fotó:  Lacza Gergely

Török Gergely, Vásárút polgármestere hangsúlyozta, hogy a projekt igazából négy éve kezdődött el, és ez a négy év az egyeztetésekkel a mindenki számára vállalható kompromisszumok keresésével, a szakmai vizsgálatokkal és a hatástanulmányok elkészítésével illetve kiértékelésével telt el. A szakemberek megfelelő megoldásként végül szigetek, félszigetek létrehozását javasolták a mederben, ami talán a legkisebb mértékben avatkozik be az ökoszisztémába, de serkentheti a víz sodrását, ezáltal a tisztulást, szögezte le.

Először Pöntölle (Vásárút vízparti része) sarkában alakítanak ki egy szigetet, ami most ugyan még csak félszigetnek tűnik, de valahogy oda kell vinni a földet a meder közepére. Ha ez készen lesz, akkor a »bejáratot« az autóforgalmat lebonyolító híd tövébe szállítják, ahol már megkezdődött egy félsziget, vagy feltöltés kialakítása; itt lényegében a partot hozzák beljebb az ág közepéhez a vásárúti részen. Az egész munka a tervek szerint 4-6 hétig tartana, aztán majd meglátjuk, hogy sikerül-e addigra befejezniük”,

– ecsetelte a polgármester.

megkezdodott-a-tokesi-ag-revitalizacioja-05
Megkezdődött a Tőkési-ág revitalizációja
Fotó:  Lacza Gergely

Mi pedig csak bízhatunk abban, hogy a beavatkozás sikerrel jár.

megkezdodott-a-tokesi-ag-revitalizacioja-01
Galéria
+9 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.