2020. október 27., 15:46

Online zongorahangverseny Rimaszombatból

A rendkívüli helyzet és a kijárási korlátozás ellenére is megvalósul Ladislav Fančovič kedd estére tervezett zongorahangversenye Rimaszombatban. A Holdfényszonáta című komolyzenei koncertet az interneten lehet majd követni. 

Az idén 40. jubileumát ünneplő Rimaszombati Zenebarátok Köre öt koncertből álló sorozatot tervezett az őszre, amiből csak kettő valósult meg hagyományos formában. A koronavírus-járvány miatt elrendelt gyülekezési tilalom miatt a többi fellépést át kellett tenni egy következő időpontra. Ladislav Fančovič zongoraművész esetében viszont erre nem volt lehetőség, ezért úgy döntöttek a szervezők, hogy az internet segítségével tartanák meg a koncertet.

„Sajnos ezúttal nem tudjuk Önöket a kultúrház színháztermében fogadni, viszont nagy szeretettel várjuk Mindannyiukat a Városi Művelődési Központ (VMK) Facebook-oldalán október 27-én, kedd este 20.00 órakor, ahol a koncert teljes terjedelmében megtekinthető lesz” – áll a VMK portálunkhoz eljuttatott közleményben.

Program: 
J.N.Hummel: Fantázia Mozart Figaro házasságára op.124, 
L.van Beethoven: cis moll szonáta op.27/2, 
F.Chopin: Rondo Es dur op.16, 
Liszt Ferenc: h moll szonáta. 

A felvétel másnap, azaz szerda 18.00 óráig lesz látható a világhálón. Amennyiben támogatni szeretnék a Zenei Ősz rendezvénysorozatát, a koncert belépődíjának megfelelő (3 euró, illetve a Zenebarátok köre tagjainak 2 euró) összeggel banki átutalásával megtehetik. A rimaszombati művelődési központ számlaszáma SK15 0200 0000 0000 0073 6392.

Zsélyi Katalin szervező, a VMK munkatársa elmondta, hogy mivel a Zenei Tavasz eseményei elmaradtak, így még nem nyílt lehetőségük online koncertet tartani korábban. Most egy kényszerhelyzetre reagálva találták ezt a megoldást, de Zsélyi hangsúlyozta, hogy nem szeretnék erre átszoktatni a nézőközönséget, mivel a komolyzenei koncerteket élőben lehet igazán élvezni, az adja meg a hangulatát és a varázsát. 

Ladislav Fančovič sokoldalú művész, összesen 20 CD-t adott ki a Diskant, a Pavlík Records, a Zenei Alap és a Rádió Records gondozásában. Bravúrosan zongorázik, s második hangszerének, a szaxofonnak is mestere. Szívesen játszik igényes darabokat, melyek nehézségük miatt ritkán hangzanak el koncerteken. A zenekari szólók mellett gyakran fellép kisebb formációkkal is. 2011-ben swing zenekart alapított Fats Jazz Band névvel, majd három évvel később létrehozta a Saxophone Syncopators nevű kvartettet. Szlovákián és Csehországon túl fellépett már Európa számos országában, de Malajziában és az Egyesült Államokban is, több alakommal díjazták hazai és nemzetközi versenyeken. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.