lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. július 19., 10:28

Lemezleltár Török Ádámmal

A H-Music kiadó Török Ádám 75. születésnapja tiszteletére és váratlan halálának emlékére egy igényes kivitelezésű könyvecskét jelentetett meg, melynek díszdobozos kiadásában Ádám legutolsó hangzóanyaga és 4 képeslap is szerepel. Bese László Jozé, a Rockinform újságírója 2021 őszétől kezdve többször beszélgetett a legendás fuvolistával életművének fontosabb darabjairól. Ennek lenyomata a könyv, melyben számos érdekesség „terítékre” kerül és Ádám az összekuszálódott szálakat is kibogozza.

torok-adam-75
Galéria
+3 kép a galériában
Török Ádám 75 - a díszdobozos kiadvány
Fotó: H-Music

Sokak számára talán nem annyira egyértelmű, hogy miért is foglalkozom ilyen gyakran Ádámmal és életművével azonfelül, hogy jómagam is számos alkalommal játszottam vele egy színpadon. Gyugyó ugyanis az utóbbi másfél évtizedben rengetegszer látogatott a Felvidékre, ahol olykor komplett zenekarával, szólóban, duóban vagy trióban, de legtöbbször egy itteni banda vendégeként lépett pódiumra. Már a 90-es és 2000-es években is ellátogatott hozzánk a RABB-bal vagy a Minivel, elég csak a KLIKK Fesztiválra vagy a SZMAZE Táborra gondolni. Többek között a Big Man Band, a História, a Deja Vu vagy az Expired Passport vendégeként is sokszor fellépett. Néhány héttel ezelőtt felvidéki zenész barátaimmal úgy döntöttünk, hogy emlékére és tiszteletére egy koncerttel adózunk, hiszen ez volt a minimum, amivel viszonozni tudtuk azt a szeretetet, amit irántunk és a zenekaraink iránt táplált, nem megfeledkezve arról sem, hogy vitte a hírünket és nem egyszer fellépési lehetőséget biztosított számunkra, amiért cserébe semmit nem várt el. Az emlékkoncert megszervezésekor már csak a helyszín volt kérdéses, de végül erre – hála Gubík Lacinak és csapatának – az idei Martfeszten lehetőség nyílt. A helyszín már csak azért is jó választás volt, mert pár évvel ezelőtt Ádám többször is fellépett Martoson. E röpke intermezzo után térjünk vissza a kiadványra.

Bese László Jozé és Ádám lényegében a muzsikus 75. jubileumi koncertjére szerette volna „kihozni” ezt a kiadványt, mintegy a rajongóknak szánt meglepetés ajándékként, azonban a sors másképp akarta, a jubileumi koncert emlékkoncert lett, s a könyv megjelenését Ádi sajnos nem érhette meg. Az egyes fejezetek zöme a rockinform.hu oldalon időközben már megjelent folytatásokban, de kézben tartani ezt a hiánypótló kiadványt egész más érzés.

joze-es-torok-adam
Bese László Jozé és Török Ádám
Fotó:  rockinform.hu

Első körben a Mini ún. „aranykorszakának” (1971–1973) kislemezeiről és stúdiófelvételeiről esik szó. Ekkor Ádámon kívül a billentyűs Papp Gyula „Gyuszkó” (később Skorpió, Dinamit, P. Mobil etc.), a basszusgitáros Nagy István „Nagyi” és a dobos Németh Tamás „Nemecsek” alkották a csapatot. Talán a legendás dalok zöme ekkor készült és sokak szerint ez volt a legjobb Mini-felállás. 1972-ben egyszerre három kislemezt is megjelentetett a hanglemezgyártó vállalat, értelemszerűen hat dallal. Ezeken kívül további kettőt is rögzítettek, így lényegében egy teljes nagylemeznyi anyag készült, az akkori kultúrpolitika a zenekar nagy sikere ellenére mégsem engedte meg egy LP megjelentetését. Az idő aztán igazságot szolgáltatott, ugyanis 36 év késéssel, de a Moiras kiadó megjelentette a 8 felvételt nagylemezen, majd CD-n is. Ez a lemez egy nem sokkal később készült, 11 zenei szakíró által a legjobb magyar nagylemezeket összesítő listán az előkelő második helyet kaparintotta meg a Syrius együttes klasszikusa, Az ördög álarcosbálja mögött.

A második fejezet a Mini „ezüstkorszakának” és a tagcserékkel tarkított átmeneti időszakainak felvételeit, történéseit, sztorijait taglalja. Az ezüstkorszak klasszikus felállását Ádámon kívül a billentyűs Németh Károly „Karcsi”, a dobos Balogh Jenő „Szivacs” és a basszusgitáros Németh Alajos „Lojzi” (később Dinamit és Bikini) alkották 1976-tól 1979-ig, majd Lojzi helyére Kunu László, Szivacs helyére pedig Lakatos László érkezett. A rajongótábor másik fele szerint ez a korszak volt a Mini legjobb periódusa, ugyanis ekkor jelent meg az első (majd a többi) nagylemez és talán a legnépesebb közönség előtt is ebben az időszakban muzsikáltak. Míg a hetvenes évek elején inkább a progresszív rockban „utaztak”, addig az évtized végén már a jazz-rock felé kacsingattak.

A harmadik rész Ádám kísérletezős korszakát mutatja be, fókuszban az Alligátor lemezzel, amelyre az amerikai zenei szakemberek is felfigyeltek. A lemez, továbbá Mini RC (Robot Company) és a Tátrai–Török Tandem ugyanis az elektronikus zenével kacérkodott, megelőzve ezzel saját korát.

A negyedik részben átevickélünk a 90-es évekbe. Az évtized elején alapította meg Ádám a RABB-ot, azaz a Rhythm And Blues Branch nevű formációt, melyet 1997-ben a Pozsonyi Blues Napokon is volt szerencsém élőben látni. Mit mondjak, a közönség csak kapkodta a levegőt, s egyértelműen ők vitték el a show-t, miközben aznap játszott René Lacko, Tadeusz Nalepa vagy Ripoff Raskolnikov is. Ádám blues supergroupja a következő muzsikusokból állt: a gitáros Závodi János „Janó” (Piramis, Mini), a basszeros Zsoldos Tamás (Beatrice, később Hobo Blues Band), a szaxis-billentyűs Muck Ferenc „Muki” (Besenyő Blues Band, Muckshow, Djabe, később Apostol) és Köves Miklós „Pinyó” (Piramis). Később Zsoldos Tomi helyére Kerékgyártó István „Füles”, Závodi Janó helyére pedig Mohai Tamás került. Érdekesség, hogy olyan felvételek is készültek a zenekarral, amelyek ma már beszerezhetetlenek. A fejezetből kiderül, hogy a zenekar 3. albuma valójában a második, és miért csak kazettán jelent meg, ami viszont már nem kapható és valószínűleg a jövőben sem lesz az.

Ezt követi az ötödik részben az újjáalakult Mini története és lemezei 1998-tól egészen 2008-ig. Hatodik nekifutásra Ádám az elmúlt évtizedben alapított különféle formációiról esik szó (Ős Mini, Adam&Misi, Mini Big Band, Mini Co., Mini Akusztik Trió, Új Mini, V Mini, Török Ádám és barátai, Török–Fehér Duó, Mini Acoustic World, Hármasfogat, Radics Akusztik trió etc.). A hetedik fejezetben a Bartók-átiratok körüli történetek és lemezek kerülnek színre, végül pedig a ritkaságokról, a válogatásokról és Ádám vendégeskedéseiről is szó esik.

A könyv végén egy „egyszerűsített” diszkográfia is helyet kapott (ha ez egyszerűsített, akkor milyen lehet az összetett?), felsorolva a kislemezeket, a stúdió- és koncertlemezeket (utóbbiak videóváltozataival, amennyiben léteznek), az érdekesebb demókat, tévé- és rádiófelvételeket, kiadatlan anyagokat illetve a válogatásokat és Ádám fontosabb vendégszerepléseit, közreműködéseit.

Ha Ádám látná, biztosan ő is meghatottan fogná a kezébe ezt a nagyszerű kiadványt, s mély hangján csak annyit mondana: király!

torok-adam-75
Galéria
+3 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.