lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2021. április 24., 18:59

Török Ádám a Fonogram - Magyar Zenei Díj 2021 életműdíjasa - VIDEÓVAL

Ma adták át a Fonogram Magyar Zenei Díjat 18 kategóriában.

Török Ádám
Török Ádám életműdíjas
Fotó: YouTube

Tizennyolc különböző zenei mezőnyben alakult ki a jelöltek listája a mainstream pop-rocktól az alternatív/indie-rock, hard rock/metal, rap/hip-hop műfajokon át egészen az olyan speciális kategóriákig, mint a gyerekzene, a nép- és világzene, a szórakoztató stílusok vagy épp a dzsessz.

Az életműdíjat az idén Török Ádám, énekes, fuvolista, dal- és szövegíró, producer, a Radics Béla Emléktársaság elnöke kapta. 

73 éves és 53 éve áll a színpadon. A Mini együttes frontembereként vált a magyar progresszív rockzene atyjává. A mai napig aktív jazz-rock muzsikus, emellett tevékenyen dolgozik azon, hogy a rockzenét és annak múltját, jelenét a magyar kultúra élvonalába emelje.

Jelentős zenekarvezetői tevékenysége is: 1968 óta több mint 50 zenésznek biztosított saját együtteseiben megélhetést. A rendszerváltás után közel 10 nagy fesztivált és 10 szuperkoncertet szervezett saját vállalkozásban, mint pl. Tabán, Paks, Budapest Sportcsarnok, Petőfi Csarnok, BKK. A több mint fél évszázad alatti zenekarai: Dogs, Mini, Mini RC, Tátrai-Török Tandem, R.A.B.B., Mini Akusztik Trió, 3-mas Fogat, Török Ádám Fehér Ádám Duó, Radics Akusztik, Ádám & Misi, Ice Cream Blues Band, Mini Big Band, Mini Acoustic World, Török Ádám & Barátai Pályafutása alatt együtt zenélt vagy koncertezett a magyar rocktörténelem nagyjaival (például Tátrai Tibor, Babos Gyula, Orszáczky Miklós, Pataki László, Deák Bill Gyula, Németh Alajos, Papp Gyula, Charlie) és külföldi legendákkal is, mint B. B. King, Billy Cobham, Tom Beck, B. Pilleri.

Világszerte elismert munkásságáért többek között Máté Péter-díjat, Blues-patika életműdíjat és eMeRTon-díjat is kapott, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. Beválasztották a világ 12 legjobb rockfuvolása közé, a Mini zenekarral pedig láthattuk minden idők legjobb magyar rocklemezeit és zenekarait gyűjtő listán és a világ 1000 legjobb dala között is.

A színpadon töltött évek során több mint 5 millióan hallgatták és élvezték legsikeresebb dalait, mint például a "Gőzhajó"-t, a "Kereszteslovag"-ot, a "Vissza a Városba"-t vagy a "Kell a barátság" című dalt. Közel 40 kiadvány köthető a nevéhez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.