2024. február 5., 18:16

,,Megrémisztett, hogy papírom volt róla: rákos vagyok'' - VIDEÓ

Február 4. a rákmegelőzés világnapja, amely célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség felismerésére, kezelésére, viszont, ami a legfontosabb, a megelőzésre is. A SzóBeszéd stúdiójában egy olyan hölgyet kérdeztünk, aki nem is olyan régen nézett farkasszemet a betegséggel. Igari Annamária egy szűrővizsgálat után tudta meg, hogy méhnyakrákban szenved. 

A kezelés mikéntjéről, arról az útról, amit lelkileg és fizikailag járt be ez alatt az idő alatt, nyíltan és őszintén beszélt. Kiemelte a szűrővizsgálatok fontosságát, mindenkit arra biztat, ne hanyagolja el ezeket az ellenőrzéseket, hiszen ha időben fedezik fel a betegséget, a legtöbb jó eséllyel gyógyítható. 

A rák előfordulásának gyakorisága 1990 és 2023 között 79%-al nőtt, az elhalálozások aránya pedig  27,7%-al az Edinburgh-i Egyetem kutatása alapján. Az erről szóló tanulmányban szerepel az a megállapítás is, hogy az elkövetkező évtizedben a 40-49 éves korosztályt érintheti leginkább a megbetegedés. 

Sokat tehetünk azonban a megelőzés érdekében, ha nagyobb figyelmet fordítunk az életmódunk minőségére. 

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.