2022. július 8., 18:34

A legrosszabbak közé tartozunk a megelőzhető halálesetek terén

A szakemberek szerint nem biztos, hogy egy a röntgen vagy ultrahangos vizsgálat képes minden problémát kiszűrni. A megelőző vizsgálatok során fontos a beteg egész testének a vizsgálata. Legalábbis azok esetében, akik már legyőzték a rákot.

onkológia
Fotó: TASR

Régebben ez azonban nem így zajlott, általában csak egy-egy testrész szűrésére, vérvizsgálatra vagy kolonoszkópiára került sor. A helyzeten rontott a járvány is, amely háttérbe szorította az onkológiai betegeket.

A járvány idején ugyanis a rákos betegek nem jutottak hozzá a szükséges kezeléshez,

mert elhalasztották a kezeléseket, sőt, telefonon is elutasították a betegeket, aminek gyakran végzetes következményei voltak, erősíti meg Eva Košíková, a mellrákon túljutott nőket tömörítő Iris Club munkatársa. Tavaly Szlovákia is elismerte a rákos betegséggel diagnosztizált betegek kezelésének hiányosságait, és hivatalosan is segítséget kért az Európai Bizottságtól.

Az Európai Unió egészségi állapotáról szóló tavalyi jelentés szerint, amelyet az Európai Bizottság adott ki,

Szlovákiában az egyik legmagasabb a halálozási arány.

Az olyan betegségekre, amelyek rendszeres prevencióval megelőzhetőek lettek volna, Szlovákiában 241 ezren haltak meg, míg az Európai Unióban az átlag 160 ezer. Ezért ez év februárja óta Szlovákia együttműködésre lépett a Nemzetközi Rákkutató Ügynökséggel, amelynek célja a szlovákiai daganatos betegek halálozási arányának csökkentése.

Az Országos Egészségügyi Információs Központ legfrissebb statisztikái szerint tavalyelőtt csaknem 14 ezren haltak meg rákban.

Egy évvel a járvány előtt 13 ezren. A daganatos betegek számát utoljára tíz éve tette közzé az állam. A legfőbb újdonság az lesz, hogy a projekt 18 hónapja alatt meg kell változnia a megelőzésnek.

A szűrés jelenleg a tünetmentes emberek onkológiai megbetegedésének korai felismerésén alapul, és a megelőző vizsgálat része. Megvalósítása egészségbiztosítók felkérésével vagy a beteg érdeklődésének megfelelően önkéntes alapon történik. Az állam azonban szeretné, ha a szűrés szervezetten zajlana.

Kulcsfontosságú a megelőzés

Ez azt jelenti, hogy az orvosok a szűrésre való meghívástól a kezelésig áttekintést kapnának a betegről, és pontosan tudnák, hogy az illető milyen vizsgálatokon, ellenőrzéseken esett át.

„A mammográfiás vizsgálatnál például ez azt jelenti, hogy amikor elkészül a vizsgálat, az nem csak arról szól, hogy csinálnak egy mammográfiát, adnak egy papírt az ember kezébe, hanem a szűrőközpont elmagyarázza az eljárást, további vizsgálatokat végez, és konzultációt szervez egy onkológussal is" - magyarázza Daniela Kallayová, az Egészségügyi Minisztérium Népegészségügyi, Szűrési és Megelőzési Főosztályának titkára.  Mint mondta, mindez a jövő év augusztusától válhat gyakorlattá.

Ráadásul a rákmegelőző ellenőrzés olcsóbb is a szlovák egészségügyi rendszer számára, mint az utólagos kezelés.

„A megelőzés részeként a szűrés öt euróba, a kolonoszkópia 30-50 euróba kerül. Ha azonban a betegséget nem észlelik időben, a vastagbélrák kezelése hét-kilencezer között mozog" - tette hozzá Kallayová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.