2021. február 4., 12:16

Rákellenes világnap a gyilkos kór megelőzésének jegyében

A koronavírus-járvány alatt se feledkezzünk meg arról, hogy az emberiséget évszázadok óta legnagyobb mértékben a daganatos megbetegedések sújtják és pusztítják! 2000 óta február 4-én tartjuk a rákellenes világnapot, amely jó alkalom arra, hogy hangsúlyozzuk a rettegett kór megelőzésének és korai stádiumban történő felismerésének a jelentőségét.

Fotó: Agel Slovakia Rt.

Az ezredfordulón, 2000. február 4-én szervezték meg az első rákellenes világkongresszust Párizsban,

amely résztvevői, köztük a legnevesebb rákkutató intézmények és a betegeket képviselő civil szervezetek, illetve társaságok vezetői, valamint jeles orvosok és az ügyben érintett kormányzati tisztségviselők a világméretű összefogás érkekében aláírtak egy történelmi jelentőségű dokumentumot, a Párizsi Chartát.

Azóta e napon felettébb kiemelendő a rákbetegek minőségi és emberséges ellátásának, valamint a vonatkozó orvosi kutatások és elért eredmények, illetve új terápiás módszerek mielőbbi alkalmazásának a fontossága. Ahogy a világkongresszuson megfogalmazták:

függetlenül attól, hogy milyen stádiumban van a rákos beteg, minden lehető módon javítani kell az életminőségén és a közérzetén, csökkentve a fájdalmait. A gyilkos kórral és annak megelőzésével, korai felismerésével kapcsolatos széleskörű tájékoztatásra, továbbá a betegség minél korábbi státuszban történő felfedezését szolgáló rendszeres rákszűrésekre egész évben fókuszálni kell.

A betegség korai észlelése érdekében az Európai Rákellenes Kódex foglalja össze az alapvető szabályokat, miszerint

a 25 és 65 év közti páciensek esetében háromévente ajánlott a nőgyógyászati rákszűrés, 45 és 65 év között kétévente a mammográfiás vizsgálat. A vastagbélszűrés 50-70 éves kor között javasolt, az 50 év feletti férfiaknak pedig okvetlenül részt kell venniük prosztatarák-szűrésen.

Minden betegnek alapvető joga van hozzájutni a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, s ezeket az életmentő kivizsgálásokat sem szabad kihagyni.

Világviszonylatban a nőknél elsősorban a mell- és méhnyak-, továbbá a tüdő- és vastagbélrák, a férfiaknál pedig szintén a rosszindulatú tüdő- és vastagbél-, valamint a prosztatarák sorolható a vezető halálokok közé.

Rákellenes világnap a gyilkos kór megelőzésének jegyében
Fotó:  Agel Slovakia Rt.

Sajnálatos, hogy Szlovákiában a rákbetegek száma évről évre nő –

évente hozzávetőleg 35 000 polgártársunk szembesül a riasztó diagnózissal, amely szinte már minden hazai családot érint.

Bennünket leggyakrabban a mellrákos betegek keresnek fel, akik az összes páciensünk csaknem 20 százalékát képezik. Nem győzzük hangsúlyozni a kór megelőzésének és a rendszeres rákszűreseken való részvételnek a fontosságát, ám ugyancsak szükségszerűek az önvizsgálatok is, amelyek még a korai stádiumban segítenek leleplezni a megbetegedést

– fejtette ki Pavel Demeter doktor, a komáromi kórház klinikai onkológiai és sugárterápiai osztályának főorvosa. Például a mell önvizsgálatára már a kamaszlányokat is érdemes megtanítani! Az egészséges táplálkozással, az elegendő mozgással, a dohányzás és a drogfogyasztás mellőzésével is sokat tehetünk saját egészségünkért.

A főorvos elárulta, hogy a segítségért hozzájuk forduló páciensek többsége 50-70 év közti, de a rák nem csak ezt a nemzedéket, hanem egészében a 20-100 év közti korosztályt sújtja. Gyógyításának sikere pedig több tényezőtől függ.

Természetesen, e téren legnagyobb sikert akkor érhetünk el, ha a daganatos megbetegedést már a korai stádiumában észleljük, amikor még kedvező szövettani típusú és kedvező biológiai természetű a kóros elváltozás. A gyógyulás függ a páciens életkorától, klinikai állapotától, továbbá az eset multidiszciplináris megközelítésétől és a gyógymóddal kapcsolatos, helyesen kiválasztott stratégiától és taktikától, valamint annak minőségétől is

– magyarázta Demeter doktor.

Végül hozzáfűzte: a gyógyulás sikere az emberek felelősségtudatától is függ.

Általánosságban kijelenthető, hogy a szlovákiai páciensek saját egészségükhöz való hozzáállása sem felelősségteljesebb, mint a tőlünk nyugatabbra élőké, sajnos, inkább ennek az ellenkezője igaz. Mivel a megelőzés valóban nagyon fontos, azt mi, orvosok sem győzzük elegendő alkalommal hangsúlyozni

– tette hozzá a főorvos.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.