cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. október 16., 19:24

Hiába a bírósági döntés, még nem elérhetőek a kétnyelvű nyomtatványok - VIDEÓVAL

A Dunaszerdahelyi járás öt településének polgármestere kérvényezi a szlovák belügyminisztériumnál az egy hónappal ezelőtti, Nyitrai Kerületi Bíróságon született jogerős döntés érvényesítését, melynek értelmében jogsérelemnek minősül, amennyiben az anyakönyvi kivonatot a kérelmező polgár részére nem állítják ki kétnyelvűen. A kisebbségi nyelvhasználati törvény erre kötelezi az anyakönyvi hivatalt, de annak kétnyelvű kitöltését a belügyminisztérium által kialakított rendszer nem teszi lehetővé.

A polgármesterek aláírták a belügyminisztériumnak címzett levelet
Fotó: ma7
A kisebbségi nyelvhasználati törvény úgy rendelkezik, hogy a magyarok által legalább 20%-ban lakott településeken kiadott kétnyelvű anyakönyvi formanyomtatványokon magyarul is fel kell tüntetni minden adatot. Ehhez azonban az anyakönyvi hivatalok szoftverének a frissítésére van szükség. Ez a bírósági döntés megszületése óta, azaz egy hónapja nem történt meg.
A kérvényt elküldjük a kisebbségi kormánybiztosnak, Bukovszky Lászlónak is, hogy legyen a kezében olyan dokumentum, amellyel munkára sarkallja a belügyminisztériumot.

– mondta Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere.

Videó:  ma7

A levelet aláírók közt volt még Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, Orosz Csaba, Somorja városának polgármestere, Bacsó László, Nyárasd polgármestere, valamint a későbbiekben írja még alá Fenes Iván, Bős polgármestere is. Azonban minden polgármestert arra kérnek, csatlakozzanak hozzájuk, hogy minél hamarabb érvényesíthessük nyelvi jogainknak ezt a részét is.

A belügyminisztériumnak címzett levél
Fotó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.