2022. május 21., 17:04

Folytonos változások a galántai Samsungban

Néhány hete olyan hírek kaptak szárnyra, hogy nagy számban bocsátottak el dolgozókat a galántai Samsung vállalattól, amiből olyan következtetéseket is levontak, hogy a cég bizonyára megint leépít, esetleg leáll, elköltözik, ahogy azt részben tette is már három éve, vagy a koronavírus-járvány idején.

samsung
Fotó: TASR/AP

A fentiekkel szemben viszont az utóbbi napokban az a hír terjedt el, hogy a gyár nagy számban vesz fel új alkalmazottakat, főleg ukránokat, akiknek az alkalmazkodását ukrán nyelvű feliratokkal és táblákkal is segítik. Megpróbáltunk utánajárni ezeknek az értesüléseknek.

Érdeklődtünk a munkaközvetítő ügynökségeknél, a cég személyzeti osztályán, a munkaügyi hivatalban, a munkásszállásokon, a város északi lakótelepén, az iskolákban, a bevásárlóközpontokban, megkérdeztünk néhány alkalmazottat, a város polgármesterét, illetve a hivatalfőnököket, sőt még ingatlanközvetítőket és a kataszteri hivatal alkalmazottait is, hogy mit tudnak a Samsungban történtekről.

Mindig cserélődnek az emberek

Ami a munkaközvetítő ügynökségeket illeti, a pandémia idején néhány megszűnt közülük, de az életképesebbek folytatják a tevékenységüket. Főként rajtuk keresztül tartja a kapcsolatot a Samsung cég is a gyártósorok munkásaival. Az ügynökségek tompítják az ellentéteket is a cég és az alkalmazottak között – ezzel is megszolgálva a részesedésüket.

Az Ukrajnából érkezettek közvetítését nem mindegyik ügynökség vállalja, mert az engedélyek intézése sok utánajárással jár, amit nyelvi akadályok is nehezítenek még a szláv nyelvek rokonsága ellenére is.

Azoknak az ügynökségeknek, amelyeknek már vannak korábbi tapasztalatai a külföldi (például a Szerbiából jött) vendégmunkások alkalmazásával, és bejáratott kapcsolatai a hivatalokkal, továbbá ügynökeik beszélik az orosz vagy ukrán nyelvet, továbbra is közvetítenek a külföldi jelentkezők és a cég között.

A Samsung személyzeti osztályán Peter Kotlár nem erősítette meg a korábbi nagyszámú elbocsátásról szóló híresztelést. Amint mondta: mindig cserélődnek az emberek. Ezzel magyarázta, hogy valóban bocsátottak el alkalmazottakat a kérdéses időszakban.

A munkaügyi hivataltól kapott adatok szerint nem változott számottevően a munkanélküliek száma a térségben. Pozsony mellett Galánta városában, és az egész járásban, országos viszonylatban is az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség (4-5%).

Növekvő megrendelések

Az elbocsátásokat a cégben főként a megrendelések csökkenő mennyiségével magyarázzák, azoktól függ ugyanis, hogy hány dolgozóra van szükségük. Az utóbbi időben több megrendelést kaptak és ezek teljesítésére két új gyártósort is üzembe helyeztek, sőt, már egy harmadik is készenlétben áll, amelyekhez kezelőkre van szükség, úgyhogy az utóbbi időben valóban többeket felvettek. A régebbi alkalmazottak is hozhatnak a cégbe alkalmas embereket, akikért fejpénzt kapnak.

Ami az ukránok jelenlétét illeti a cégben, a számuk már hosszabb ideje állandó, egy-két tucatnyi, akik nagyobbrészt még az orosz–ukrán háború előtt érkeztek. Akik pedig a háború kitörése után jöttek és nyertek alkalmazást, néhány nap után fel is mondtak. Valószínűleg a nyelvi akadályok miatt is. További részleteket azonban nem tudtunk meg, mert lapzártánkig nem válaszolt a kérdéseinkre Marcel Královič, a Samsung HR-igazgatója.

Noha vannak már oroszul vagy ukránul beszélő instruktorok is a cégben, még egy gyártósor mellett is körülményes minden felmerülő problémánál az ő segítségüket kérni, hogy a nagyobb szakértelmet kívánó helyekről már ne is beszéljünk. Ilyen esetekben a kihelyezett ukrán nyelvű információs táblák, feliratok vagy értesítések sem segíthetnek.

A Samsung ezért főleg a szlovákul vagy esetleg még angolul is jól értő jelentkezőket várja. Sok magyar anyanyelvű dolgozója is van gyárnak, akiknek nincsenek problémáik a szlovák nyelvvel, bár az ő számukra is vannak itt-ott magyar nyelvű tájékoztató táblák és feliratok.

Samsung

A Samsungnak nemcsak a gyártósorok mellé van szüksége munkásokra, ún. operátorokra, hanem főként műszaki szakemberek és számítástechnikusok jelentkezését várja. Azokat viszont sokszor sikeresen csábítja el tőle magasabb jövedelmi kilátásokkal a konkurencia.

A volt alkalmazottak, akik nem kívánták a nevük feltüntetését abban látják a fő problémaforrást, hogy a cég koreai felsőbb vezetése más irányítási és ösztönző módszereket hozott magával, amelyeknek valószínűleg részben a globális sikereit is köszönheti, ám ezek a módszerek nálunk sok konfliktust okoznak az alájuk rendeltekkel. 

A problémákat a hazai vezetők és ügynökségek sem tudják mindig áthidalni. Több korábbi alkalmazott ezért is hagyta ott a gyárat, mert ahogy mondták: nem vették őket emberszámba.

Megpróbáltuk összevetni a cégnél kapott információkat más forrásokkal is.

Ukrán menekültek a városban

A város legnagyobb, több mint ezer férőhelyes Work&Home munkásszállásának vezetője annyit volt hajlandó lapunkkal közölni, hogy a szállónak legalább száz külföldi, főként ukrán lakója van, úgyhogy majdnem teljes a kihasználtsága, már csak néhány új lakót tudnának fogadni. A menekültek pedig továbbra is jönnek. Szállás ügyében segíthetnek a környék hasonló intézményei is, de a tehetősebbek szobát vagy lakást, sőt házat bérelnek. Ezt támasztják alá az ingatlanközvetítőktől vagy a kataszteri hivatalban kapott információk is.

Amint azt Zuzana Morovičová osztályvezető lapunknak elmondta, a város vezetése jelenleg körülbelül 300 hivatalosan bejelentett, Ukrajnából jött lakosról tud. Sokan laknak közülük a város északi lakótelepén újonnan átadott lakásokban is. A lakótelepi szlovák iskolában mintegy 30 ukrán gyereket osztottak szét az egyes osztályokba.

Ami a jövőbeli kilátásokat illeti, úgy tűnik, hogy a néhány évvel ezelőtti helyzettől eltérően, a Samsung cég már nem készül el tőlünk, nem akarja más, számára kifizetődőbb helyre átvinni a gyártórészlegét. Abban, hogy az adómentessége megszűnte után is megtalálta Galántán a számításait, bizonyára szerepe volt a korábbi állami dotációknak (az elmúlt időszakban több, mint 131 millió euró állami támogatást kapott a cég), ahogy a vasút és az autópályák közelsége és az egyéb úthálózat fejlesztése is (ami még mindig kívánni valót hagy maga után, hiszen sok bosszúságot okoz a környékbeli lakosoknak a hatalmas teherforgalom), amiként az elszállásolási lehetőségek és azok bővíthetősége, továbbá a viszonylag jó munkamorállal bíró képzett munkaerő is hozzájárulhatott a vállalat működésének a folytatásához. 

Noha a cég külföldi vezetői elkülönülnek a hazaiaktól, a helyi beruházásokhoz való hozzájárulásaikból úgy tűnik, mégis tudatosítják, hogy az ő áldozatukra is szükség van ahhoz, hogy a helyzet javuljon. Annak azonban, hogy a galántai Samsung a jövőben valószínűleg profilt tervez váltani és csökkentené a televíziós képernyők gyártását, cserébe bővítené az ún. fehér műszaki cikkekét (a hűtő- és mosógépek, illetve más háztartási eszközök) inkább piaci, ellátási és jövedelmezőségi okai lehetnek.

Megjelent a Magyar7 2022/20.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.