2022. június 12., 18:16

Világ szlovákjai egyesüljetek

Nem akármilyen szinten merült fel, hogy a külföldi szlovákok szlovákiai tartózkodás és lakhely nélkül is hozzájuthassanak szlovák állampolgársághoz! Milan Ján Pilip, a Külföldi Szlovákok Hivatalának elnöke jelentette ki ezt egy tévéműsorban. Oldalunkon Somogyi Szilárd hívta fel rá a figyelmet két cikkében is (egyik, másik).

Orbán Viktor - Heger találkozó Esztergom 2021.10.11.
Fotó: Czibula Csaba

Mivel ez a hivatal a SaS által irányított külügy szerves és fontos részét képezi, ezért valószínűsíthető,  folytattak már valamilyen egyeztetést a külföldi szlovákok könnyített módon elérhető szlovák állampolgárságát illetően. Különben Pilip nem merte volna csak úgy magától kidurrantani a témát, amelynek komoly visszhangja a felvidéki magyarok körében is előre borítékolható. Tessék tehát jól odafigyelni most a Szövetségben is:

mihelyst komoly kezdeményezéssé nővi ki magát Pilip véleménye, talán nem ártana, ha kellő körültekintéssel és persze nem teljesen önzetlenül támogatnánk mi is.

Az ismert okok miatt minket talán jobban érdekelhet ez a kezdeményezés, mint a szlovákságot. Meglátjuk, ha a közeljövőben a nyilvánosság előtt egyelőre még csak magánvéleményként meglebegtetett ötlet nem ingatja meg az elnök alatt a széket, akkor egész biztos, hogy Ivan Korčok, valamint szárnysegédje, Martin Klus is tudott róla.

Ha emiatt menesztik, akkor Pilip meggondolatlanul volt merész.

Viszont, ha nyitott kapukat dönget vele, akkor a kettős állampolgárságnak e formája akár precedens értékű lehet. Nem valószínű, hogy az Egyesült Államok vagy más tengerentúli ország amiatt változtatná meg, szigorítaná az állampolgársági törvényét, mert Szlovákia feltételek nélkül lehetővé teszi kint élő szlovákjai számára a szlovák állampolgárság felvételét. Kisebb dolguk is nagyobb ennél, meg aztán állítólag demokrácia van ezekben az országokban, tisztelik az alkotmányt, nem úgy, mint Szlovákiában, ahol Ficóék majdnem ellehetetlenítették a magyar állampolgárság felvételét azzal, hogy a szlováktól megfosztják az arra vetemedőt.

A mostani kormány sem sokkal különb, az állampolgársági törvény legutóbbi módosításakor életvitelszerű ottléthez kötötte más ország állampolgárságának felvételét.

Lehetsz ugyan magyar állampolgár, csak nem Szlovákiában szlovák állampolgárként is! Egy újkori kitelepítési szándék, amely nem ismeri el a szülőföldön maradást az érzelmi alapú magyar állampolgárság igényével együtt.

No, de! Egész más lenne a leányzó fekvése akkor, ha a szlovák kormány lehetővé tenné külföldön élő szlovákjai számára a szlovák állampolgárság felvételét, amit nem is kötne szlovákiai ittléthez. Ugyanazt követné el ezzel, mint Orbánék 2010-ben, amikor az egyszerűsített honosítási törvénnyel lehetőséget biztosítottak a külföldön élő magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzésére.

Nem ez lenne az első eset, hogy a szlovák kormány magyar minta alapján cselekszik.

Ugyanakkor kizártnak tűnik, hogy a szlovák állampolgársági törvény ilyen módosítása után a felvidéki magyarok jelenlegi jogfosztottságával is ne lehetne kezdeni valamit. Vagyis amennyiben a kint élő szlovákoknak nem kell a szlovák állampolgárságukhoz felmutatniuk életvitelszerű szlovákiai tartózkodást, akkor teljesen logikus, hogy a szlovákiai magyarokat sem lehet sújtani szlovák állampolgárságuk elvesztésével, ha a szülőföldjükön maradva felvették mellé a magyart is, és nem élnek Magyarországon.

Szlovákiában viszont minden megtörténhet! De ha az egyiket könnyítenék, a másikat meghagynák változatlanul, nincs az az Európai Bizottság, de még afrikai se, amely előtt meg tudnák védeni Korčokék a szembetűnő felemásságot.

Ha a szlovák jóindulatban nem lehetett, bízzunk most a politikai józanságban! Hajrá, szlovákiai lakhely nélküli szlovákok, mindent bele Ján Pilip és Külföldi Szlovákok Hivatala! Veletek vagyunk! Fordítsuk meg a mondást, ha szabad a kisökörnek, legyen szabad Jupiternek is!   

Megosztás