2022. június 10., 10:03

Pilip válaszolt kérdésünkre: Belső vita folyik a lakhely nélküli állampolgárság megadásáról

Ahogy arról csütörtök reggeli tudósításunkban beszámoltunk, Milan Ján Pilip, a Külföldi Szlovákok Hivatalának elnöke egy tévéműsorban elmondta azt a magánvéleményét, melynek lényege, hogy főképpen tengerentúli szlovákok esetében szlovákiai itt-tartózkodás nélkül is lehessen szlovák állampolgárságot kapni.

201704230951520.UTLEVEL_1-2.jpg

Ez olvasóink számára azért bírhat érdekességgel, mert a szlovákiai törvények a szlovák–magyar kettős állampolgárság probléma nélküli elismeréséhez viszont több éves magyarországi tartózkodást várnak el.

Ha Pilip magánvéleménye hivatalos álláspontra emelkedne, ezzel precedensértékű változás állhatna be az állampolgárság megadásának gyakorlatában, mivel Szlovákia úgy adna állampolgárságot a külföldi szlovákoknak, ahogy azt viszont tiltja az esetben, amikor szlovák állampolgárok akarnak magyar útlevélhez jutni.

Kérdésünkkel, hogy várható-e, hogy Milan J. Pilip véleményét megpróbálja-e a hivatalos álláspontba is átültetni, megkerestük a Külföldi Szlovákok Hivatalának elnökét, aki válaszában megírta, hogy intézményükben belső vita folyik erről a kérdésről. Hivatalos álláspontot viszont akkor fognak csak megfogalmazni, ha arra az állampolgársági téma gesztora, Szlovákia Belügyminisztériuma a kérdés megnyitása után felkéri őket.

Természetesen nem gondoljuk, hogy ez egyik napról a másikra meg fog történni, viszont nem tűnik véletlennek, hogy az Ivan Korčok külügyminiszter és Martin Klus külügyi államtitkár által erősített Szabadság és Szolidaritás Párt (SaS) harmadik, korlátozottabb mozgásterű külügyi személyisége, Milan J. Pilip meglengette a nyilvánosság előtt az eddigi elzárkózó szlovák állápont esetleges és részbeni változását.

Félő, hogy Pozsony újabb pozíció-fitogtatását eredményezheti, hogy Szlovákia esetlegesen olyan könnyítést fogad el az új állampolgárságú szlovákok esetében, amit saját állampolgáraitól, valljuk be, elsősorban a dél-szlovákiai magyaroktól viszont megvon.

Ez immár az állampolgársági törvény második jelentős különbségtétele lenne a szlovákiai állampolgárok között, hiszen nagy különbség már jelenleg is, hogy Pozsony etnikai alapon tesz könnyítést az igénylők között, azaz a szlovák nemzetiségüket kell bizonyítaniuk az új jelentkezőknek, míg Budapest állampolgársági törvénye azt várja el az igénylőtől, hogy felmenői közt magyar állampolgárságot tudjon bizonyitani. Tehát a szlovák könnyített eljárásban csak szlovák nemzetiségűek vehetnek részt, a magyarországiban pedig főképpen azok, akiknek felmenői közt vannak magyar állampolgárok.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.