2022. június 9., 07:55

Az amerikai szlovákok lakhely nélkül is kaphatnak állampolgárságot?

A Külföldi Szlovákok Hivatalának elnöke, Milan Ján Pilip szerda este egy televíziós beszélgetés során fejtette ki magánvéleményét, mely szerint támogatja, hogy a főképpen tengerentúlon élő szlovákok úgy kaphassák meg a szlovák állampolgárságot, hogy nem kell szlovákiai tartózkodásukat bizonyítaniuk.

szlovák állampolg
Illusztráció
Fotó: Archív felvétel

A beszélgetésre szerdán este, a ta3 hírcsatorna Téma dňa (A nap témája) című műsorában került sor, ahol Pilip elmondta, milyen módon juthatnak kedvezményesen állampolgársághoz a külföldön élő szlovákok. Ennek lényege, hogy a külföldi szlovák igazolvány birtokosa 3 év szlovákiai tartózkodást kell, hogy igazoljon, s ezt követően kérvényezheti a szlovák állampolgárságot és útlevelet. (Azt nem említette, hogy kettős magyar-szlovák állampolgárság tiszteletben tartásánál viszont 5 év magyarországi tartózkodást várnak el a szlovákiai hivatalok.)

Lényeges pontja volt viszont Pilip televíziós szereplésének, amikor megemlítette, hogy az Egyesült Államokban vagy Dél-Amerikában élő szlovákok esetében nehezen teljesíthető a szlovákiai tartózkodás, ezért ő személy szerint támogatná, hogy ezek a szlovákok az ún. aktív kapcsolat helyett passzív módon, tehát szlovákiai lakhely nélkül is itteni állampolgárokká válhassanak.

Milan Ján Pilip véleménye, bár nem az általa vezetett hivatal álláspontjaként hangzott el, azért figyelemre méltó, mert a pozsonyi adminisztráció eddig mereven elzárkózott attól, hogy a szlovák állampolgárságot passzív módon, azaz itt-tartózkodás nélkül is megadja. Mint ismeretes, Szlovákia ellentörvény bevezetésével reagált arra a magyarországi rendelkezésre, mely szerint azok a külföldiek, akik bizonyítani tudják, hogy ők vagy felmenőik magyar állampolgárok voltak, egyszerűsített honosítási eljárás keretén belül kaphatják meg a magyar állampolgárságot.

pilip
Milan Ján Pilip a ta3 televízió műsorában
Fotó:  ta3 reprofotó
A hivatalos Pozsony, mint ahogy a szlovák közvélemény egésze is, ezt hajlamos úgy értelmezni, hogy csak a magukat magyar nemzetiségűeknek valló külföldiekre vonatkozik ez a lehetőség, s ezért gyakran hallhatjuk, olvashatjuk helytelenül, hogy Budapest etnikai alapon biztosítana magyar állampolgárságot. 

A Külföldi Szlovákok Hivatala elnökének véleménye, hogy itteni lakhely nélkül is kaphassanak bizonyos szlovákok állampolgárságot enyhe pártpolitikai pikantériát is hordoz, hiszen Milan J. Pilipet az a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt jelölte a hivatal élére, amelynek másik két jeles képviselője, Ivan Korčok külügyminiszter és Martin Klus külügyi államtitkár a legvehemensebb ellenzői a mostani kormányzat részéről annak, hogy passzív kapcsolat mellett is kaphassanak magyarországi útlevelet szlovákiai állampolgárok. Mindenesetre érdeklődni fogunk Pilip elnök úrnál, hogy ezzel ellentétes magánvéleményét vajon megpróbálja-e a valóságban is átültetni.

A televíziós szereplésre egyébként abból az alkalomból került sor, hogy szerdai ülésén a pozsonyi kormány elfogadta a külföldi szlovákok irányába megvalósuló állami politika 2022-2026-as koncepcióját. Ennek két, Szlovákiában megvalósuló eleme, hogy a jelzett időszakban létrehozzák a „szlovák kivándorlás” emlékművét és a Szlovák Kivándorlás Múzeumát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.