Haják Szabó Mária

2019. október 20., 11:04

Vigyétek haza a terroristáitokat!

Így szól az amerikai elnök egyre türelmetlenebb felszólítása Nyugat-Európa vezetőihez.

Franciaország, Németország, Anglia és más nyugat-európai államok polgárai harcoltak az Iszlám Állam nevű terrorszervezetben, s most az amerikaiak által finanszírozott kurdok őrzik őket, kurd területeken (Szíriában és Irakban) lévő börtönökben. De meddig? Donald Trump szerint nem sokáig, mert

iszonyú összegbe kerül a több ezer mindenre elszánt terrorista őrzése.

Ám a fő probléma nem is ez, hanem az, hogy utána mi legyen velük. A kurdok is sürgetik Nyugat-Európát: miután az amerikaiak bejelentették, hogy kivonulnak a török határ menti észak-szíriai területekről, Törökország pedig gyakorlatilag megtámadta őket Észak-Szíriában, nem igazán maradt szabad kapacitásuk ezeknek az elvetemült gyilkosoknak az őrzésére.

Gondoljunk csak bele, ott nincsenek szupertechnikával felszerelt börtönök, vagyis a műszaki berendezéseket emberi erővel kell kiváltani. S ha már egyszer sikerült elérni, hogy a radikális iszlám legradikálisabb, életben maradt híveit összefogdosták és elzárták, nagy hiba, sőt bűn lenne ismét szétengedni őket.

Tény ugyanis, hogy csak a szervezet semmisült meg, az ideológia nem.

Sőt egyes elemzők szerint így még veszélyesebb, mert nem egy bizonyos területre, az Iszlám Állam területére összpontosul, hanem „szétáradt” a világban: Európába, Amerikába, Ausztráliába visszaszivárogtak az IÁ hívei. Maradt viszont néhány ezer harcos, a feleségeik és a gyermekeik, akikkel nem tud mit kezdeni a világ.

Az ICSR, vagyis a radikalizmussal kapcsolatos nemzetközi tanulmányok központja szerint mintegy 7000 olyan személy csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez, akinek nyugat-európai, amerikai vagy orosz útlevele volt.

Ebből nagyjából 2000 francia, 1000 német és 850 brit állampolgárságú. Kérdés azonban, hogy milyen állampolgárságú az a mintegy 700 gyerek, aki a legkülönbözőbb frigyekből született. Klasszikus amerikai vagy európai bíróságok elé vélhetően nem állíthatják őket, mert hogyan is zajlana a per? Milyen bizonyítékokat, tanúkat tudna felsorakoztatni a vád képviselője? És ki, milyen intézmény lenne a vád képviselője? Továbbá mit kezdene a bíróság a gyerekfejjel, amolyan meggondolatlan fellángolásból csatlakozott nyugat-európai terroristafeleségekkel és a gyermekeikkel?

Pár napja ismét háború dúl a szír–török határ mentén, s ebben az elszabadult pokolban, könnyen meglehet, hogy kiszabadulnak a terroristák.

Miközben Törökország azzal érvel, hogy a terroristák – értsd a kurdok – ellen harcol, végrehajthatja korunk egyik legnagyobb népességcseréjét is: a kurdok lakta Észak-Szíriába visszatelepítheti a 3,5 millió menekült egy részét is. Az indoeurópai kurdok helyett arabokat, megbontva ezzel az államhatároktól függetlenül létező és összefüggő kurd többségű területek egységét. Ördögi terv, nem mondom!

Megjelent a Magyar7 2019/42. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pomichal Krisztián 2019. november 10., vasárnap

Új áramlatok az öreg kontinensen

Az már most látszik, hogy az Északi Áramlat 2 elkészültével az európai földgázpiac gyökeres átalakuláson megy keresztül.

B. Vida Júlia 2019. november 10., vasárnap

Elzúgtak forradalmaink

Jó volt egyetemistának lenni 1989 novemberében.

Hajtman Gábor 2019. november 09., szombat

Lesőállásban, avagy mit kínál Schumpeter áruháza?

Hamarosan ismertté válnak az egyes politikai pártok választási programjai, és a pártlisták is végérvényesek lesznek. 

Száraz Dénes 2019. november 08., péntek

Büszke szlovákként is lehetünk felvidéki magyarok?

Donáth Anna a nagy előd, Gyurcsány nyomdokaiban járva azt is kijelentette, hogy a felvidéki magyarok akár büszke szlovákok is lehetnek.

Molnár Judit 2019. november 07., csütörtök

Újragombolt összefogás

Beljebb vagyunk. Már legalább neve van a gyereknek: Magyar Közösségi Összefogás. Az elmúlt hetekben sokan kevés esélyt adtak annak, hogy a pártok eljutnak idáig.

Száraz Dénes 2019. november 06., szerda

Meztelen a király, de ezt sejti ő is

Egy elvtelen, feltétel nélküli összeborulás a Híddal sokkal nagyobb kárt okozott volna a felvidéki magyarságnak, mint akár egy négyéves parlamenti szünet.

Száraz Dénes 2019. november 04., hétfő

Csalóka pártnevek

Megint lesz egy MKDH? Magyar Kereszténydemokrata Híd? Vagy nem is lesz választási párt a túloldalon, és egyszerűen eltűnik a kis csatlós a Híd árnyékában?

Haják Szabó Mária 2019. november 03., vasárnap

Győzött a francia önzés az uniós érdek felett

Franciaország vétózta meg a nyugat-balkániak ígéretes menetelését Európa felé, de miért is?

Száraz Dénes 2019. november 02., szombat

Fehéren feketén: kezdődik az „orbánozás”

Ha már minden egyes eszköz elhasználódik az ötpárti megegyezés létrejöttének megakadályozásában, kezdődik az MKP és az Összefogás fideszes hátterének firtatása! Bumm, és akkor mi van?

Bartók Csaba 2019. november 02., szombat

A hiúság ára

Bugár Béla hiúsága és „jóakarása“ szolgáljon tanulságul a következő nemzedékek, politikai vezetőink számára.

Vélemény
Pomichal Krisztián: Új áramlatok az öreg kontinensen

Az már most látszik, hogy az Északi Áramlat 2 elkészültével az európai földgázpiac ...

B. Vida Júlia: Elzúgtak forradalmaink

Jó volt egyetemistának lenni 1989 novemberében.

Hajtman Gábor: Lesőállásban, avagy mit kínál Schumpeter áruháza?

Hamarosan ismertté válnak az egyes politikai pártok választási programjai, és a pártlisták is ...