magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2019. október 20., 11:04

Vigyétek haza a terroristáitokat!

Így szól az amerikai elnök egyre türelmetlenebb felszólítása Nyugat-Európa vezetőihez.

donald-trump-politico.jpg
Fotó: AFP

Franciaország, Németország, Anglia és más nyugat-európai államok polgárai harcoltak az Iszlám Állam nevű terrorszervezetben, s most az amerikaiak által finanszírozott kurdok őrzik őket, kurd területeken (Szíriában és Irakban) lévő börtönökben. De meddig? Donald Trump szerint nem sokáig, mert

iszonyú összegbe kerül a több ezer mindenre elszánt terrorista őrzése.

Ám a fő probléma nem is ez, hanem az, hogy utána mi legyen velük. A kurdok is sürgetik Nyugat-Európát: miután az amerikaiak bejelentették, hogy kivonulnak a török határ menti észak-szíriai területekről, Törökország pedig gyakorlatilag megtámadta őket Észak-Szíriában, nem igazán maradt szabad kapacitásuk ezeknek az elvetemült gyilkosoknak az őrzésére.

Gondoljunk csak bele, ott nincsenek szupertechnikával felszerelt börtönök, vagyis a műszaki berendezéseket emberi erővel kell kiváltani. S ha már egyszer sikerült elérni, hogy a radikális iszlám legradikálisabb, életben maradt híveit összefogdosták és elzárták, nagy hiba, sőt bűn lenne ismét szétengedni őket.

Tény ugyanis, hogy csak a szervezet semmisült meg, az ideológia nem.

Sőt egyes elemzők szerint így még veszélyesebb, mert nem egy bizonyos területre, az Iszlám Állam területére összpontosul, hanem „szétáradt” a világban: Európába, Amerikába, Ausztráliába visszaszivárogtak az IÁ hívei. Maradt viszont néhány ezer harcos, a feleségeik és a gyermekeik, akikkel nem tud mit kezdeni a világ.

Az ICSR, vagyis a radikalizmussal kapcsolatos nemzetközi tanulmányok központja szerint mintegy 7000 olyan személy csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez, akinek nyugat-európai, amerikai vagy orosz útlevele volt.

Ebből nagyjából 2000 francia, 1000 német és 850 brit állampolgárságú. Kérdés azonban, hogy milyen állampolgárságú az a mintegy 700 gyerek, aki a legkülönbözőbb frigyekből született. Klasszikus amerikai vagy európai bíróságok elé vélhetően nem állíthatják őket, mert hogyan is zajlana a per? Milyen bizonyítékokat, tanúkat tudna felsorakoztatni a vád képviselője? És ki, milyen intézmény lenne a vád képviselője? Továbbá mit kezdene a bíróság a gyerekfejjel, amolyan meggondolatlan fellángolásból csatlakozott nyugat-európai terroristafeleségekkel és a gyermekeikkel?

Pár napja ismét háború dúl a szír–török határ mentén, s ebben az elszabadult pokolban, könnyen meglehet, hogy kiszabadulnak a terroristák.

Miközben Törökország azzal érvel, hogy a terroristák – értsd a kurdok – ellen harcol, végrehajthatja korunk egyik legnagyobb népességcseréjét is: a kurdok lakta Észak-Szíriába visszatelepítheti a 3,5 millió menekült egy részét is. Az indoeurópai kurdok helyett arabokat, megbontva ezzel az államhatároktól függetlenül létező és összefüggő kurd többségű területek egységét. Ördögi terv, nem mondom!

Megjelent a Magyar7 2019/42. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.