2021. október 3., 08:05

Szövetségesek és kimaradók

Amikor egy ajtó bezárul, kinyílik egy másik. Gondolhatta magában Ravasz Ábel, a Most-Híd egykori prominens politikusa, romaügyi kormánybiztos, aki valószínűleg erős liberális kötődése miatt nem volt hajlandó csatlakozni az etnikai alapokon létrejött Szövetséghez, annak hidas platformjához sem.

Szövetség alakuló kongresszus

Politizálni viszont szeretne továbbra is a megszokott módon, ezért keresnie kellett magának erre egy más lehetőséget. Kapóra jött neki Miroslav Kollár, a liberális Spolu politikusa, aki a parlamentben függetlenül politizál. Hozzá csatlakozott Ravasz Ábel, és együtt alakították meg a „nemzeti kisebbségekkel baráti csoportot”, melynek a felállása olyan lehet majd, hogy a parlamenten kívüli Ravasz lesz a szakértői csapat vezetője, Kollár pedig belülről lesz az összekötő és kapcsolattartó azokkal a parlamenti képviselőkkel, akiknek a nemzetiségi téma nem közömbös.Olyan vegyespárti nosztalgia-ízű kezdeményezés!

Valószínű, hogy Ravasz irányításával a szakértői csoport a parlament elé kerülő nemzetiségekkel kapcsolatos jogszabály-tervezeteket, elképzeléseket fogja véleményezni, a csoport munkájába bekapcsolódó parlamenti képviselők pedig ezeket a szakértői véleményeket fogják képviselni a törvényhozásban.  Indoklásuk szerint a szlovákiai kisebbségekre vonatkozó jogszabályok színvonalának emelése miatt van szükség a csoport munkájára.

A hír kapcsán az embernek akaratlanul is van olyan érzése, hogy talán még meg sem száradt a tinta a Szövetség alapítólevelén, amikor már balról és jobbról is próbálják megbontani a belőle kimaradt magyar politikusok az egyesült párt alappilléreit.

Történik mindez úgy, hogy átszivárognak olyan szlovák pártokba, amelyeknek a jövőben szükségük lehet magyar választókra, és ezt magyar képviselőjelöltek hadirendbe állításával kívánják megoldani.

Ezeknek a pártoknak az életét most megnehezítette a Szövetség megalakulása, amely egységesen szállhat harcba a magyar szavazatokért. Ezért már csak böngészni tudnak azok közül, akiknek derogál a magyar egységnek ez a fajtája. A Progresszív Szlovákiának létezik egy eddig elég csöndes magyar tagozata, és most a szintén liberális Spolu hasonlóan kísérletezik a Szövetségnek hátat fordított Ravasszal.

Tudjuk, hogy a liberális SaS is próbálkozik, még augusztusban Gröhling miniszter javaslatára törvénybe iktatták a nemzetiségi iskola fogalmát, amely viszont egyelőre kirakatnak látszik, mert semmilyen praktikus előnyt nem jelent iskoláink számára, nincs hozzá támogatási forrás, pozitív diszkrimináció kapcsolva.

A felénk való nyitásnak némileg ellentmond, hogy előtte az oktatási miniszter váratlanul elbocsátotta Filip Mónikát, az egyetlen magyar nemzetiségű államtitkárt. De valószínű, hogy ők is megtalálják majd a saját magyarjukat, mindenesetre ezzel a lépéssel letudták egy időre a közeledést Klusék.

A jobboldalon pedig Gyimesi György lehet a faltörő kos. Eddig is engedték az OĽaNO-ban látványosan magyar kérdésekkel foglalkozni, talán szándékosan. Egyelőre viszont mindez megmarad a foglalkozás szintjén, komolyabb eredmény nélkül.

Arra azonban jó, hogy szókimondásával felkorbácsolja a kedélyeket, és komoly támogatottságra tegyen szert a szociális hálón, amiből Matovič könnyen azt a következtetést vonhatja le, hogy ez a legközelebbi parlamenti választásokon újfent testet ölthet a pártjára leadott magyar szavazatokban. Tehát Gyimesi mindent bátran kimondhat, „magyarkodhat” is engedéllyel ezerrel, de a lényegen, például az állampolgársági törvényen úgy sem tud változtatni, de legalább mondja.

Ennyi elég lenne nekünk? Matovič szándéka az lehet, hogy a harciasnak tűnő magyar nemzetiségű képviselővel a Szövetség alternatíváját kínálja a magyar választóknak. Egyébként meglepő, hogy pártja képviseletében Gyimesi nem vett részt az egyesült magyar párt alakuló kongresszusán.

A Szövetség megalakulását a felvidéki magyar választópolgárok többsége pozitívan fogadja, az esetleges kétségek pedig akkor fognak teljesen eltűnni a felvidéki térképről, ha tartalmas programmal és karakán politizálással töltődik fel az egyesült párt, amiben nagyon reménykedünk!

Egyelőre rászolgálnak a jó szóra: az egyesüléssel véghez vitték azt, amiben sokan kételkedtek! Kalapot emelünk a három párt elszántsága és kompromisszum-készsége előtt!

Azzal viszont számolni kell, hogy a szlovák pártok mindig fognak keresni és találni maguknak olyanokat, akiket fel lehet öltöztetni díszmagyarba.

Aztán ugye, ott van még a két kimaradt törpepárt is: Simon Zsolt Magyar Fóruma és az MKDSZ is, amely most nem tudni kié. De a választások előtt egész biztos, hogy megtalálják őket…

Megosztás
Címkék