cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. február 22., 18:22

Szlovák való világ, vagy csak az elsötétült külügyminiszter magánakciója?

A szlovák Való Világ (VyVolení) újabb évadának győzelemre legesélyesebb résztvevője Rastislav Káčer külügyminiszter lehetne, aki trágárságba hajló primitív megnyilvánulásaival, beteges magyarfóbiájával kivívhatná a szlovák nézők egy részének rokonszenvét.

rastislav kacer
Fotó: TASR

A szlovák valóságshow első évada idején nagy volt a tiltakozás az országban, sokan vélték úgy, hogy a sorozat a szlovák társadalom morális erejét támadja, a szexuális és egyéb emberi praktikák pedig nem a televízió képernyőjére, hanem az emberek magánszférájába tartoznak.

Tűrhetetlennek tartották például a résztvevők vulgáris beszédstílusát is. Katolikus ifjúsági csoportok aláírásokat gyűjtöttek a valóságshow szlovákiai vetítése ellen. A primitív megnyilvánulások kapcsán joggal merülhet fel, hogy a szlovák külügyminiszter utóbbi időben tett magyarellenes kijelentéseit átszövő vulgarizmus Káčert a VV szintjére süllyesztheti.

A showműsor nézettsége általában a botrányokkal párhuzamosan emelkedett. Erre alapozhat a választások előtt a szlovák külügy feje is: minél nagyobb vihart kavar ezekkel a kijelentéseivel, annál közismertebb, népszerűbb lesz az országban. Ezt támasztja alá az is, hogy a magánprofilján futtatott legutóbbi szövege több mint kétezer lájkot kapott.

Tehát még mindig szép számmal akadnak vevők Szlovákiában az emberi butaság káčeri mélységeire.

 Az utóbbi napokban vált ismertté a tárcavezető üzenete: "Putyin Kárpát-medencei szövetségeseinek, kollaboránsainak, különösen a Kárpát-medenceieknek és a felvidékieknek, mindenkinek, aki Ukrajna lerombolásának árán akar békét, egyetlen üzenetem van: Иди на хуй!” A "Húzz a f##ba!"-nak fordítható ukrán kifejezés akkor vált ismertté a háború elején, amikor a Kígyó-szigeteken állomásozó ukrán helyőrség katonái melegebb éghajlatra küldték egy őket fenyegető orosz hadihajót.

A legutóbbi kijelentés mellett már szinte eltörpülnek Rastislav Káčernak azon szavai, miszerint ha Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor az fenyegetne bennünket (Szlovákiát), hogy Magyarország területi igényekkel lépne fel. Vagy Orbán Viktorra utalva azt jelentette ki, hogy a régió demokráciáért folytatott küzdelem vezetőjéből mára fekete lyuk lett Európa politikai térképén, és magyar miniszterelnök Putyin európai érdekeinek trójai falova.

Ilyenkor jut az ember eszébe az, hogy a szlovák külügy vezetője egyedül nem lehet ennyire rosszindulatú, kell neki hozzá valamilyen támogatás Brüsszelből! Az is kevésbé hihető, hogy egy magányos provokátor, inkább valamilyen küldetést teljesítő szlovák politikus!  

Menczer Tamás magyar külügyi államtitkár szerint "Rastislav Káčer egy provokátor, ennek megfelelően kell kezelni"! A Telex megkeresésére így reagált a magyar államtitkár a szlovák külügyér legutóbbi Facebook-bejegyzésére, amelyben a szlovák diplomácia vezetője vulgarizmusoktól sem mentesen bírálta Orbán Viktor évértékelőjét. Otthon, Szlovákiában teljesen rendben van a személye, magyarellenes megnyilvánulásai ellenére továbbra is élvezi Heger miniszterelnök bizalmát, és a köztársasági elnök sem kívánja őt visszahívni tisztségéből, bár Káčer kijelentését a magyar veszéllyel kapcsolatban szerencsétlen megfogalmazásnak tartja, hozzátéve persze azt is, hogy a visszahívását szorgalmazó Matovič és Gyimesi parlamenti képviselők felhívását a kezdődő választási kampány részének tekinti.

No, de akkor hova sorolná Káčer többszörös magyarellenes kirohanását? Heger még csak addig se jutott el, mint az államfő, nemhogy nem javasolja a megbízott külügyminiszter leváltást, hanem még a kijelentéseiben sem lát semmi kivetnivalót, megbízható szlovák diplomatának tartja.

Nincs más hátra, mint előre: nekünk, felvidékieknek kell tiltakoznunk, ahogy annak idején a szlovák Való Világ ellen gyűjtötték az aláírásokat: csatlakozni kell a Szövetség Rastislav Káčer kijelentései miatt indított petíciójához, amelyet három helyi szervezet kezdeményezett a Komáromi járásból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.