2023. február 17., 12:38

A felvidéki magyarság óhaja: Káčer tárcavezető kérjen bocsánatot és mondjon le!

Közös sajtótájékoztatót tartott a Szövetség Gútai, Csallóközaranyosi és Keszegfalvai Helyi Szervezetének vezetősége február 17-én a párt komáromi járási irodájában, ahol a Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter magyarellenes kijelentései miatt indított tiltakozó aláírásgyűjtési kezdeményezésük részleteiről informálta a média képviselőit.

A felvidéki magyarság óhaja: Káčer tárcavezető kérjen bocsánatot és mondjon le!
Varjú Péter, Varjú Éva, Becse Norbert, dr. Viola Miklós és Pataky Dezső
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Rastislav Káčer február 7-én a Markíza televízió Na telo plus című politikai műsorában elképzelhetőnek nevezte, hogy ha Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, Magyarország területi követelésekkel lépne fel Szlovákiával szemben. „Ha Vlagyimír Putyin sikeresebb lett volna, és itt állna a keleti határainkon, azt gondolom, sajnos, már ma ilyen nyílt területi igényekkel kellene szembenéznünk” – válaszolta arra a kérdésre, fenyegeti-e Szlovákiát az, hogy Magyarország néhány éven belül eljut odáig, hogy területi igényeket támasszon vele szemben. Káčer szerint terítéken vannak a magyar területi igények.

A nagy felháborodást kiváltó kijelentéseket a Szövetség mindhárom platformja egységesen, haladéktalanul elítélte, és szorgalmazta a miniszter mielőbbi lemondását. Továbbá közleményükben arra kérték Szlovákia demokratikus pártjait, hogy határolódjanak el Káčer kijelentéseitől.

Február 17-én pedig a Szövetség gútai, csallóközaranyosi és keszegfalvai helyi szervezetének vezetősége tiltakozó aláírásgyűjtést kezdeményezett, amellyel kapcsolatban a magyar párt járási irodájában tájékoztatta az újságírókat.

A felvidéki magyarság óhaja: Káčer tárcavezető kérjen bocsánatot és mondjon le!
Becse Norbert, a Szövetség komáromi járási elnöke nyitotta meg a sajtótájékoztatót
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Becse Norbert, a Szövetség komáromi járási elnöke a pénteki sajtótájékoztató elején leszögezte: ezen alulról jövő kezdeményezésükkel még nagyobb nyomatékot adnak a Káčer-féle uszító kijelentések miatt érzett felháborodásuknak, s egyúttal szeretnék elérni azt, hogy azok miatt kérjen bocsánatot a megbízott tárcavezető, aki azt – sajnálatos módon – nem érzi fontosnak, valamint mondjon le a posztjáról.

Kérdésünkre elmondta: a március végéig tartó aláírásgyűjtésük után a lakosok kézjegyével ellátott íveket eljuttatják Eduard Heger kormányfőnek, Zuzana Čaputová államfőnek és a Rastislav Káčer vezette külügyminisztériumba. Egyúttal bemutatta a jelenlevő politikusaikat: az országos pártvezetést és a gútai helyi szervezetet is képviselő Viola Miklós doktort, valamint Varjú Évát, Csallóközaranyos polgármesterét és Varjú Pétert, az ottani helyi szervezetük elnökét, továbbá Pataky Dezsőt, Keszegfalva polgármesterét.

A felvidéki magyarság óhaja: Káčer tárcavezető kérjen bocsánatot és mondjon le!
A kezdeményezők bíznak abban, hogy e petíció országos szintűvé válik
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Majd átadta a szót Viola Miklósnak, aki kijelentette: bízik abban, hogy az aláírásgyűjtésük majd túlnövi a Komáromi járás határait, s országos szintűvé válik. Hozzátette: arról már Forró Krisztián országos elnökkel is egyeztettek.

Először a Komáromi járás 30 településén működő helyi szervezetükben találhatók meg és írhatók alá a papír alapú ívek, ugyanis online petíciót nem indítottak. A helyi szervezetek azokat a saját belátásuk szerint terjeszthetik, s az aláírásokat a különféle rendezvényeken, akár a március 15-i ünnepségeken is gyűjthetik. Zink Vass Nóra, a párt országos és járási titkára megígérte, hogy az íveket a 18 magyarlakta járásba is eljuttatja, remélve a további helyi szervezetek csatlakozását.

„Nem hagyhatjuk szó nélkül Káčer miniszter kijelentéseit, amelyekkel indulatokat gerjeszt, s a választások előtti hajrában megmételyezi a magyar-szlovák együttélést. Ha most nem lépünk, a magyarellenes hangulatkeltés fokozódhat“ – fejtette ki Viola doktor. Azt is kifogásolta, hogy Káčer ezen megnyilvánulása ellen sem Čaputová államfő, sem pedig Héger miniszterelnök nem lépett fel erélyesebben, s a minisztert nem szólították fel távozásra.

A felvidéki magyarság óhaja: Káčer tárcavezető kérjen bocsánatot és mondjon le!
Pataky Dezső: „A kormány nem azt teszi, amit kellene..."
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Pataky Dezső az elhangzottakhoz hozzáfűzte:

A kormány nem azt teszi, amit kellene. Miközben a lakosságot az ellenségkeresés helyett az energiaárak emelése és a szomszédunkban dúló háború foglalkoztatja, az egyik miniszterük megint előveszi az ún. magyar kártyát, elterelve a polgárok figyelmét a valós problémákról.

Az egyszerű szlovák és magyar emberek régóta békésen élnek egymás mellett, mindannyiunk kárára válik a felesleges feszültségkeltés...“. Ugyancsak kifejezte a reményét, hogy a kezdeményezésük országos méretűvé válik, s a felvidéki magyarság közös érdekében az ívek minél nagyobb számban való aláírására sarkallt.

A felvidéki magyarság óhaja: Káčer tárcavezető kérjen bocsánatot és mondjon le!
A kétnyelvű petíció teljes magyar szövegét Becse Norbert olvasta fel
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Íme, a kétnyelvű petíció teljes magyar szövege, amit Becse Norbert felolvasott az újságíróknak:

Aláírásgyűjtéssel tiltakozunk Rastislav Káčer, szlovák külügyminiszter minősíthetetlen kijelentései ellen

Mi, mint a SZÖVETSÉG - ALIANCIA politikai párt Gútai, Csallóközaranyosi és Keszegfalvai Helyi Szervezetének tagsága és vezetősége tiltakozunk és teljes mértékben elutasítjuk Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter rendre ismétlődő durva magyarellenes megnyilvánulásait. Legutóbb úgy fogalmazott, amennyiben Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor Magyarország részéről Szlovákia területi integritásának megbontására vonatkozó követelés fenyegetne. Teszi mindezt a szlovák diplomácia első embereként.

Nem tarjuk szerencsésnek, hogy 8 hónappal a választások előtt ismét előhúzzák az ún. „magyar kártyát”. Az ilyen kijelentések nem a két nemzet közti békés egymás mellett élést szolgálják és aláássák Magyarország és Szlovákia jószomszédi kapcsolatait is.

Úgyszintén elfogadhatatlan a számunkra, ha valakit a közösségünkön belül ilyen külügyminiszteri kijelentések, amelyek hergelnek, hazugságot terjesztenek, feszültséget szítanak, nem zavarják.

Felszólítjuk Káčer külügyminiszter urat, kérjen bocsánatot a kijelentéseiért és a külügyminiszteri tisztségéről azonnal mondjon le!

Tisztelettel kérünk mindenkit, aláírásával támogassa ezt a tiltakozást!

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.