2021. szeptember 24., 08:17

Németország választ!

Minden idők egyik legkiegyensúlyozottabb és legizgalmasabb választásának nézünk elébe Németországban. A történet azért is érdekes, mert szinte megjósolhatatlan, hogy melyik párt győz és tud alakítani majd kormányt. Egy azonban biztos, a kormányzó CDU-CSU jócskán meggyengült, hiszen Merkel nélkül vágnak neki a megmérettetésnek.

németország
Fotó: Pixabay

A jobbközép párt hezitált, amikor Armin Laschet és Markus Söder között kellett döntenie, de végül az Észak-Rajna-Vesztfália tartományának az irányítója, Armin Laschet lett a listavezető. Mind a ketten komoly tapasztalattal rendelkeznek, de igazából egyiküknek sem volt elegendő ideje, hogy felkészüljön a választásokra. Eközben egyes elemzők 17 százalékos eredményt jósolnak a CDU-CSU-nak. Armin Laschetnek nem lesz könnyű feladata, hogy ezt a csökkenést megállítsa. A konkurens pártok szintén nagy erőkkel kampányolnak.

A kereszténydemokratáknak a legnagyobb konkurenciát a baloldali SPD jelenti, amelynek az utóbbi időben igencsak megnőtt a támogatottsága.

Nevető harmadikként még meglepetést okozhatnak a zöldek is, akik harmadik utasként definiálják magukat. Népszerűségüket a klímapolitikájukkal tudták növelni, illetve azzal a kommunikációval, hogy ők még nem voltak kormányon, ezért alkalom nyílhatna számukra is a bizonyításra. Ne feledkezzünk meg a kisebb pártokról sem, amelyek szintén bejuthatnak a Bundestagba, az ő szerepük is meghatározó lehet. A jobbközép-liberális FDP ugyan nem mondta ki, hogy kivel lépne kormányra, de hozzájuk legközelebb a CDU-CSU áll. Ám az FDP politikája egy kicsit eltérő a többi pártétól, ők ugyanis a járványügyi lezárások ellen kampányolnak.

Parlamentbe juthat még jobbszélről az AfD, a balszélről pedig a Linke. Mindkét párt elég radikális politikát folytat a maga térfelén.

Mindketten euroszkeptikusok, az egyik a migráció, a másik pedig a kizsákmányolás és a vadkapitalizmus miatt kritizálja az Európai Uniót. Nemcsak a választások után, de a választások előtt is döntő szerepet játszhat ez a két politikai szubjektum, hiszen a két nagy konkurens párt azzal riogathat, hogy adott esetben szélsőséges párttal készül a másik kormányozni. A kancellárjelöltek legutóbbi vitáján elő is húzták ezt a kártyát a felek.

Élesen egymásnak feszült Armin Laschet, a CDU-CSU jelöltje, illetve Olaf Scholz a baloldali SPD vezetője. A vita során Laschet bizonyult tüzesebbnek és támadóbbnak.

Kijelentette, hogy az SPD valójában a szélsőbaloldallal szeretne összefogni, illetve a baloldaliak vezetőjét pénzhamisítással gyanúsítja. Természetesen Scholz sem hagyta ki a ziccereket. Először is cáfolta a pénzhamisítással kapcsolatos vádakat, majd azzal vágott vissza, hogy ha már most előre tudni, ki kivel összefogva irányítja majd Németországot, akkor felesleges a választás. Igaza van, érdemes az eredményeket megvárni.

Emellett természetesen azt sem felejtette el kihangsúlyozni, hogy szerinte a CDU radikalizálódik, így a migránsellenes AfD-vel alkotna koalíciót.

Habár Armin Laschet sokkal harciasabb és aktívabb volt, a nézők mégis Olaf Scholzot hozták ki győztesnek. Valószínűleg elhitték az ilyenkor jól csengő baloldali ígéreteket.

Ám, hogy a választók nagy része kinek hitt és miben reménykedik, majd a választások napján derül ki. Mindenesetre a pártok még nem fedték fel az összes lapjukat, így bármi megtörténhet.

Megjelent a Magyar7 2021/38. számában.

Megosztás
Címkék